Magazijnautomatisering - klaar voor deze volgende stap?

Magazijnautomatisering - klaar voor deze volgende stap?
Dankzij de inzet van geautomatiseerde magazijnsystemen kunnen menselijke arbeidskrachten vooral ingezet worden voor complexere werkzaamheden.

Intralogistiek verandert. Ontwikkelingen die enkele jaren geleden nog vooruitstrevend waren, worden snel de norm, zoals micro-fulfilment-centers (MFC's), digitale transformatie en elektrificatie van machines en voertuigen. Slechts één ontwikkeling wint bijzonder snel terrein, namelijk magazijnautomatisering.

Voor intralogistieke organisaties is het belangrijk om op de hoogte te blijven wat automatisering kan betekenen voor hun huidige en toekomstige activiteiten. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 50% van alle bedrijven in de VS verwacht dat hun automatiseringsbudgetten zullen groeien en dat 75% van alle grote ondernemingen tegen 2026 gebruik zullen maken van een vorm van intralogistieke robottechnologie in hun magazijnen.

Waarom is automatiseren juist nu belangrijk?

Automatisering heeft op verschillende manieren invloed op de intralogistieke sector. Hierdoor kunnen bedrijven diverse operationele processen optimaliseren.  

Verloren productiviteit tegengaan

De toeleveringsketen kampt met een tekort aan arbeidskrachten; er is weinig nieuw talent beschikbaar en het verloop is groot. Automatisering helpt bij het dichten van deze kloof. Dankzij de inzet van robots en geautomatiseerde magazijnsystemen voor het uitvoeren van repeterende handelingen, kunnen menselijke arbeidskrachten vooral ingezet worden voor complexere werkzaamheden. Dit zorgt voor een hogere werknemerstevredenheid en een hogere productiviteit.

Verbeterde nauwkeurigheid

Robotica en automatisering in magazijnsystemen, sorteerinstallaties en orderpickoplossingen hebben een positief effect op de nauwkeurigheid, waarmee handelingen in het operationele proces worden uitgevoerd.

Dat gecombineerd met de (door automatisering) beschikbaar gekomen data in cloudbased warehousemanagementsystemen (WMS) biedt nieuwe inzichten die kostenbesparing kunnen opleveren.

Data bieden nieuwe inzichten die kostenbesparing kunnen opleveren”

Optimalisatie van fulfilmentprocessen

Steeds meer logistieke bedrijven openen micro-fulfilment-centers (MFC’s). Deze kleinere distributiecentra zijn vrijwel geheel geautomatiseerd waardoor ze lagere arbeids-, opslag-, en orderpickingkosten hebben. De totale kosten zijn hierdoor flink lager.

Klanten hebben steeds hogere verwachtingen ten aanzien van de bezorgtijd, met name bij online bestellingen.  De geautomatiseerde MFC-processen versnellen het leveringsproces aanzienlijk. Op deze manier draagt automatisering bij aan een betere klantervaring.

Investeren in automatisering – waar te beginnen?

Het investeren in automatiseringssystemen, robotica en ondersteunende magazijntechnologie is voor veel logistieke ondernemingen een nieuwe stap. Dit geldt voor zowel de automatisering van een geheel magazijn als voor een deel van de werkzaamheden, zoals pallettransport, goederenlevering aan het magazijn, orderpicken, labelen of verpakkingswerkzaamheden.

Flexibele financiering automatiseringsproject

Flexibele financieringsoplossingen kunnen aanzienlijke voordelen opleveren voor bedrijven en bijdragen aan een succesvolle implementatie van magazijnautomatiseringsprojecten. Is de beslissing voor een investering en financiering gemaakt? Dan kan een financieringsmaatschappij zoals DLL helpen om de kosten beheersbaar te houden. Naast de automatiseringsapparatuur kunnen ook aanvullende kosten meegefinancierd worden. Denk hierbij aan kosten voor software, hardware, consultancy, training en installatie.

Rapport met vijf ontwikkelingen

Wilt u meer weten over vijf belangrijke intralogistieke ontwikkelingen in 2022 en hoe logistieke organisaties kunnen profiteren door samen te werken met een gespecialiseerde intralogistieke financieringspartner, ontvang hier het volledige rapport. Onderzoeken hoe een realistisch, specifiek financieringsplan, kan helpen bij het ondersteunen van nieuwe investeringen? Neem contact op met Guido Guiking.

Dit artikel is gesponsord door DLL