Initiatief tonen en andere ideeën inbrengen. Dat is wat Generatie Z moet doen nu ze zich op de logistieke arbeidsmarkt gaat begeven. Thandie Houthuijzen (1999) studeert nog aan de HAN, maar weet dat dit van haar verwacht wordt. Als mede-oprichter van Studievereniging Procura is ze veel in contact met bedrijven en regelt ze gastcolleges, rondleidingen en events met ondernemers uit de branche. Ook heeft ze stage gelopen bij een logistiek dienstverlener.
Waarom heb je voor de logistiek gekozen?
“Ik heb eerst een jaartje Food & Business gedaan, maar dat beviel niet. Toen kwam ik Logistics Management op het spoor. Voor elke ondernemer is het belangrijk om te weten wat er gebeurt in de keten, dus dan komt logistiek om de hoek kijken. De studie begint met bedrijfskunde en daarna spits je je meer en meer toe op één onderdeel. Ik vind met name supply chain interessant.”
In wat voor bedrijf wil je werken?
“Het kan nog alle kanten op – dat schijnt een leeftijdsdingetje te zijn, dat je mening elke dag verandert - maar ik denk nu aan een kleiner bedrijf. Het liefst een logistieke dienstverlener die een bepaalde specialisatie heeft, als warehousing. Bij een groot bedrijf als Bol.com of PostNL ben ik bang dat ik op de grote hoop terecht kom.”
Wat Is je tot nu toe opgevallen aan werken met andere generaties?
“Van alle generaties heb ik wel iets specifieks meegekregen, direct vanaf het begin. Vijftigers kunnen met weinig woorden de meeste info overbrengen. Zij zijn fijne begeleiders, dankzij hun ervaring. Zelf heb ik alleen nog theoretische kennis. Aan de andere kant zitten vijftigers vast in idealen. Ze hebben een sterke eigen mening en zijn er soms helemaal klaar mee. Ik vind het dan leuk om ze uit te dagen en te bewijzen dat het anders kan.”
Werk je niet liever met mensen uit je eigen generatie?
“Het is wel zo dat ik leeftijdgenoten makkelijker kan aanvoelen, maar ik vind het belangrijker dat er veel diversiteit in generaties is. Dan kun je elkaar uitdagen. Het ligt ook aan de persoon; niet elke vijftiger of dertiger is gelijk. Of ik zelf een typische Generatie Z-er ben? Ik ben zeker ‘digital native’. Op de basisschool leerden wij al omgaan met computers en was een mobieltje al normaal. Wij zijn er letterlijk mee opgegroeid. Ook ben ik ‘bewust’ opgegroeid. Naast het feit dat er meer info tot onze beschikking is, waardoor wij ‘bewustere’ en beter overwogen keuzes kunnen maken, is er daardoor ook meer sociale controle.”
Welke generatie heeft het in jouw ogen het beste voor elkaar in de logistiek?
“Volgens mij hebben de mensen richting pensioenleeftijd het wel goed gedaan. Die stralen dat uit. Maar als je goed begint in de logistiek, dan kun je ook op je dertigste een goede positie hebben. De doorgroeimogelijkheden lijken over het algemeen goed. Aan de andere kant is ervaring altijd een pré, en dat komt alleen met tijd.”
Hoe maak jij de ideale start in logistiek?
“Een goede start begint bij het eerste gesprek. Het bedrijf waar ik solliciteer moet niet alleen kijken naar mijn opleiding. Ze mogen van mij verwachten dat ik meer te bieden heb. Die kans wil ik van het bedrijf krijgen, dat ze me ook stimuleren andere ideeën in te brengen.”