GXO breidt AMR-vloot uit in Nederlandse warehouses

GXO breidt AMR-vloot uit in Nederlandse warehouses

Logistiek dienstverlener GXO breidt de inzet van autonome mobiele robots (AMR's) wereldwijd gestaag uit. Het afgelopen jaar verdrievoudigde GXO volgens eigen zeggen de inzet van het aantal AMR's in met name e-fulfilment operaties. Binnenkort worden deze cobots ook ingezet in warehouse-operaties voor retailers en supermarktketens in zowel het Verenigd Koninkrijk als Nederland.

GXO maakt wereldwijd volop gebruik van AMR's die ontwikkeld zijn door 6 River Systems, Lowpad (Eurotec, red.), iFollow en Locus Robotics. Recent nog had de logistiek dienstverlener, dat zich vorig jaar afsplitste van XPO Logistics, een primeur met de inzet van cobots van 6 River Systems op meerdere tussenverdiepingen in een Brits warehouse.

Vloot van 36 Lowpads

Daar blijft het niet bij want in het food & beverage distributiecentrum van 40.000 vierkante meter in Nieuwegein staat GXO op het punt om Lowpad-robots vanhet Nederlandse Eurotec in te zetten. Deze vloot van AMR's, 36 in totaal, automatiseren het outbound proces. Dat houdt in dat de Lowpads dolly's met kratten ophalen uit de warehouse-operatie en verplaatsen naar locaties op de diverse docklocaties op de expeditie.

Aansturing met routing algoritmes

In dat proces worden de AMR's aangestuurd door aangepaste software en zogenaamde routing algoritmes die zijn ontworpen om het distributieproces te optimaliseren.

GXO: tweede project in Venray

Een tweede AMR-project in Nederland staat ook op stapel, meldt GXO. In een DC in Venray wordt gestart met de inzet van een nog grotere AMR-vloot van 6 River Systems. Deze robots worden ingezet in het orderverzamelproces voor een moderetailer. Met de inzet van deze robots wil de logistiek dienstverlener met name de orderpickproductiviteit en ergonomie verbeteren.

Verhoging arbeidsproductiviteit

GXO is gecharmeerd van dit type magazijnrobot omdat ze volgens de logistiek dienstverlener de arbeidsproductiviteit in een warehouse tot 60 procent kunnen verhogen gecombineerd met een hoge nauwkeurigheid.

Verleggen cut-off tijd

AMR's verbeteren ook de ervaring van orderverzamelaars. Ze kunnen bijvoorbeeld de tijd verkorten die nodig is om een order te verwerken. Dat gegeven zorgt ervoor dat GXO voor klanten de cut-off tijd voor orders kan verlengen terwijl nog wel kan worden gezorgd voor een tijdige levering aan de consument.

Verhogen magazijnveiligheid

Ook wordt volgens GXO met de inzet van AMR's de veiligheid in een magazijnoperatie verhoogd want het aantal bewegingen van intern transport materieel wordt aanzienlijk teruggebracht.

GXO: 200 nieuwe robottechnologieën

In 2021 implementeerde de Amerikaanse logistiek dienstverlener wereldwijd in warehouses volgens eigen zeggen meer dan 2.000 robots, een stijging van 100 procent op jaarbasis. GXO test op dit moment 200 nieuwe robottechnologieën van ongeveer 100 nieuwe leveranciers.

Bas Dijkhuizen

Bas Dijkhuizen

Senior-redacteur