Nick van de Berkmortel: 'Inkoper bij KUHN is divers en afwisselend'

Nick van de Berkmortel: 'Inkoper bij KUHN is divers en afwisselend'
Nick van de Berkmortel.

"Na mijn studie Technische Bedrijfskunde was ik op zoek naar mijn eerste baan. Van een oud-studiegenoot, die vrij snel een leuke baan vond via Evoke, kreeg ik de tip eens contact op te nemen." Samen met zijn relatiemanager kwam Nick van de Berkmortel op die manier tot een top 3 vacatures, waarvan junior buyer bij KUHN er één van was. Dit is hoe zijn werk er nu uit ziet.

Werkdag van een inkoper

Nick van de Berkmortel: “Mijn werk als junior inkoper is divers en afwisselend. Samen met vijf andere collega’s ben ik verantwoordelijk voor het afsluiten van raamcontracten voor zowel productie- als niet-productie gerelateerde artikelen. Wij zorgen ervoor dat de nieuwe machines die door R&D ontwikkeld worden ook daadwerkelijk geproduceerd en geassembleerd kunnen worden."

"Op basis van een technische tekening maken we een inschatting van het benodigde materialen en koopdelen om vervolgens in gesprek te gaan met onze leveranciers. Hierbij houden we rekening met zaken als optimale bestelgroottes, voorraden en just-in-time leveringen. Daarnaast sta ik een keer per (half)jaar in contact met leveranciers om nieuwe contracten af te sluiten, waarbij ik natuurlijk ook over de prijs onderhandel.”

Uitdagingen en oplossingen

Gelukkig weet de functie Nick ook uit te dagen: “Een aantal weken geleden stond ik voor een flink probleem. Er was een product geleverd dat niet volledig volgens de specificaties was. Zonder dit product dreigde er een lijnstop, en dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Snel schakelen met alle interne partijen en de externe leverancier was van groot belang.

In dit soort situaties moet je je rust bewaren en niet te gaan ‘paniekvoetballen’ ondanks dat er een grote verantwoordelijkheid op je schouders rust. Door goed te communiceren wist ik het probleem samen met een van mijn collega’s snel op te lossen.”

Werktrips naar Denemarken en Portugal

Het werk als inkoper bij KUHN brengt leuke kansen met zich mee. “Een aantal weken geleden heb ik een trip gemaakt naar Denemarken. Hier ben ik een leverancier gaan bezoeken en heb ik te zien gekregen hoe de producten die wij inkopen gefabriceerd worden.

“Tijdens mijn gesprek heb ik eerlijk aangegeven dat het optimaliseren van processen, waarvoor ik gestudeerd heb, niet helemaal bij me past."

Daarnaast kreeg ik de kans om het proces van dichtbij mee te maken, waarbij mijn opleiding Technische Bedrijfskunde goed van pas kwam. Door deze achtergrond kon ik zien of er nog verbeteringen mogelijk waren in het productieproces, wat mij ook in de onderhandelingen een betere uitgangspositie gaf. Binnenkort staat er alweer een volgende trip gepland, dit keer naar Portugal. Dat zijn wel echt gave dingen om te doen.”

”Binnenkort staat er alweer een volgende trip gepland, dit keer naar Portugal. Dat zijn wel echt gave dingen om te doen.”

Nicks top 3 vacatures

Samen met Sam besprak Nick wat hij eigenlijk écht zocht in een baan, los van zijn opleiding.

“Tijdens mijn gesprek heb ik eerlijk aangegeven dat het optimaliseren van processen, waarvoor ik gestudeerd heb, niet helemaal bij me past. Ik ben iemand die houdt van afwisseling en ben graag actief bezig. De hele dag achter een computer zitten is niks voor mij. Daarnaast heb ik gesproken over mijn competenties en wat ik dan wel leuk vind om te doen.

Op basis daarvan legde Sam me een aantal vacatures voor die allemaal aan mijn wensen voldeden. Daar heb ik vervolgens zelf een top 3 uit samengesteld. Mijn huidige functie bij KUHN was er daar één van!”.

“Ik ben iemand die houdt van afwisseling en ben graag actief bezig. De hele dag achter een computer zitten is niks voor mij.”

Nicks sollicitatietip

Als pas afgestudeerde weet Nick nog goed hoe het was om te solliciteren op die eerste baan. Daar wil hij nog wel wat over kwijt, aan zijn vakgenoten.

“Ik wil anderen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging in de techniek graag de tip geven om dan goed te luisteren. Zelf merkte ik al tijdens mijn sollicitatiegesprekken dat er vaak scenario’s geschetst worden van situaties die onderdeel uitmaken van je dagelijks werk. Door hier goed naar te luisteren en bij jezelf na te gaan of dit je aanspreekt krijg je een duidelijk beeld van een functie.”

Nick koos op basis van zijn sollicitatiegesprekken bewust voor de functie als junior buyer en voorlopig ziet hij nog meer dan genoeg mogelijkheden en kansen om zichzelf binnen KUHN verder te ontwikkelen.

“Ik wil mijn Duits bijvoorbeeld graag verbeteren, omdat we veel te maken hebben met Duitse leveranciers. Daarnaast wil ik groeien in mijn huidige functie en wil ik mezelf ontwikkelen tot een volwaardig inkoper. Er is dus zeker nog voldoende groeipotentie voor mij!”

Update: dat is helemaal goed gekomen. Inmiddels mag Nick zichzelf buyer bij KUHN noemen!

Check hier het hele verhaal & meer over werken in de supply chain via Evoke.

Ook een professional die past?

Als specialist met 15+ jaar ervaring in logistiek en supply chain kent Evoke de sector door en door. De unieke 360 graden aanpak levert professionals die passen én blijven. In de functie, maar ook in een team en de organisatie. Ontdek er hier alles over.