Vier grote bezwaren tegen robotisering - herken je ze?

Vier grote bezwaren tegen robotisering - herken je ze?
Werken met robots levert ook werk op.

Hoewel de aandacht voor robots in de logistiek groot is, is slechts een handjevol warehouses in Nederland gerobotiseerd. In ongeveer 9 op de 10 magazijnen worden orders nog steeds volledig handmatig verwerkt. In dit artikel lees je vier veel gehoorde redenen om automatisering nog even uit te stellen en waarom deze ongefundeerd zijn.

1. Ik wil niet dat er kostbare tijd verloren gaat door een overgang

Het is logisch dat je rekening houdt met potentiële risico’s, zoals het tijdelijk moeten stilleggen van de productie om een automatiseringsproces op te starten. Maar de implementatie van bijvoorbeeld AutoStore kost minder tijd dan je zou denken. Het systeem wordt opgeleverd en geïnstalleerd parallel aan het bestaande magazijn. Afhankelijk van de complexiteit van de oplossing, kan de installatie worden geleverd binnen vier maanden en klaar zijn voor gebruik in slechts een paar weken.

2. Ik vind AutoStore te ingewikkeld om door te voeren op de werkvloer

Volledig data-gedreven magazijnen, robotisering, schaalvergroting... Op het eerste gezicht lijkt automatisering een ingewikkelde oplossing. Immers, je hebt het werk jarenlang met mensen zelf gedaan. Het is echter niet de bedoeling dat de technologie complex is voor de gebruikers. De installatie, onboarding, en het gebruik worden in de huidige systemen zo eenvoudig mogelijk gemaakt.

Met training hebben werknemers de nieuwe workflow binnen een paar uur onder de knie.

3. Ik wil niet dat robots het werk van mijn mensen overbodig maakt

Het is duidelijk dat automatisering de aard van veel banen verandert. Bovendien is de verwachting van het World Economic Forum dat in 2025 bijna de helft van al ons werk is geautomatiseerd. De vrees dat robots het werk van mensen overbodig maakt is niet geheel ongegrond. Waar echter geen rekening mee wordt gehouden is dat werken met robots ook werk oplevert.

Er zijn altijd mensen nodig om robotsystemen te bedienen of service te verlenen. Dus het is meer een kwestie van het inzetten van de werknemers op de juiste plek.

4. Ik wil niet investeren in iets dat zich pas op de lange termijn uitbetaalt

Het klopt, misschien is investeren in robotisering wel de grootste investering die je als bedrijf ooit gaat doen. Weet dat je ook met kleine stapjes kunt beginnen. Er is geen noodzaak om vijf jaar vooruit te kijken. Omdat AutoStore een schaalbare oplossing biedt, ben je als bedrijf altijd in staat om snel aan te passen.

Start dus met een systeem dat is afgestemd op de huidige bedrijfsgrootte en breid makkelijk uit naarmate het bedrijf groeit. Zie het als de Ikea Billy-kast, die kun je ook op ieder moment uitbouwen.

’s Werelds eerste AutoStore-systeem nog steeds ‘up and running’
Jan Kleven, algemeen directeur van Elotec begrijpt de scepsis. “In 2005 waren wij het eerste magazijn ter wereld met AutoStore, ontworpen en geleverd door Element Logic. Zouden we daadwerkelijk efficiënter gaan werken? We gaven onszelf een limiet van twee jaar en ik beloofde dat ik een bulldozer rechtstreeks in het AutoStore-systeem zou rijden als we de handmatige handelingen na dit tijdsbestek nog steeds zouden missen.” Gelukkig hoefde Kleven geen bulldozer te lenen. “In ons jaarlijkse onderzoek scoren we nog altijd hoog op de levering. We leveren sneller en nauwkeuriger aan onze klanten dan onze concurrenten.”
Zelfs na vijftien jaar gebruik werkt het systeem van Elotec nog steeds goed. Om een toename van klanten en voorraad aan te kunnen, heeft Element Logic in 2019 een upgrade doorgevoerd naar de nieuwste hardware- en softwareoplossingen. Het AutoStore-grid en de opslagbins zijn nog steeds dezelfde als die die in 2005 geïnstalleerd zijn.

Dit artikel is gesponsord door Element Logic.