Top-3-notering geeft logistieke hotspot Almere-Lelystad-Zeewolde boost

Top-3-notering geeft logistieke hotspot Almere-Lelystad-Zeewolde boost
Veel grote logistieke partijen tonen op dit moment zeer concrete interesse in de regio Almere-Lelystad-Zeewolde.

Na een stormachtige stijging stond de driehoek Almere-Lelystad-Zeewolde in 2020 op nummer 3 van de logistieke-hotspot-verkiezing van Logistiek.nl. Hoe gaat het nu met deze stijgende ster en welk effect had hun top-3-positie op de logistieke regio?

De top-3-notering gaf een enorme boost aan de driehoek Almere-Lelystad-Zeewolde. In 2020 kozen veel logistieke bedrijven voor de driehoek, werd zo’n 202,5 hectare grond verkocht en daarnaast zijn nog eens tientallen hectares in reservering.

Serge Hollander kwartiermaker van Logistiek Cluster Flevoland: “Veel grote logistieke partijen tonen op dit moment zeer concrete interesse in de regio. Wij verwachten dan ook zeker een aantal nieuwe bedrijven te mogen verwelkomen vergelijkbaar met de afmeting van Inditex in Lelystad.”

Lidl kiest voor Almere

Dat bedrijven de regio weten te vinden, bewijst Lidl. Zij bouwen hun nieuwe distributiecentrum in Almere. Harm van Oorschot, directeur Vastgoed en Bouw bij Lidl Nederland: “Aan de verhuizing naar Almere is een zorgvuldig selectieproces voorafgegaan. De centrale ligging was een van de doorslaggevende factoren. Vanuit Almere kunnen we alle kanten op. Dat bedrijventerrein Stichtsekant een logistieke hotspot is, is ook een pre. Dat maakt dat samenwerking met andere logistieke bedrijven natuurlijk eenvoudiger.”

Hotspot met volop mogelijkheden

De driehoek Almere-Lelystad-Zeewolde is populairder dan ooit. Rini Schoutsen, directeur OMALA (Ontwikkeling Maatschappij Airport Lelystad Almere) ziet het op Lelystad Airport Businesspark (LAB). Rini: “De komst van het distributiecentrum van Inditex op LAB zette Lelystad op de kaart. We zijn zichtbaar bij de decisionmakers in het logistieke veld. Makelaars hadden eerst weinig interesse, maar zien Almere-Lelystad-Zeewolde nu als interessante locatie. Ook Flevokust Haven is volop in trek, wat de komende 3 jaar zichtbaar gaat worden.”

Rini Schoutsen: "De driehoek Almere-Lelystad-Zeewolde is populairder dan ooit."

De driehoek biedt dan ook volop mogelijkheden voor logistieke bedrijven. Rini: “De logistiek staat alles behalve stil. Webwinkels zijn in opmars en hebben dermate grote plots nodig die je bijna nergens vindt. Dat is een pré voor ons. Hier is ruimte voor deze grote distributiecentra.”

Samenwerking onderwijs, overheid en logistiek

De top-3-notering gaf daarnaast nog meer reden voor een sterkere samenwerking. De samenwerking tussen onderwijs, overheid en de logistieke industrie mondde uit in het Logistiek Cluster Flevoland. Zij slaan in dit cluster de handen ineen om de dynamische logistieke sector in Flevoland te versterken en verder op de kaart te zetten.

Piet Mathôt: "We hebben elkaar allemaal nodig. De drie o’s zoals ik dat noem: ondernemers, onderwijs en overheid."

Piet Mathôt is senior programmamanager en projectleider bij ROC van Flevoland en actief binnen Logistiek Cluster Flevoland. Piet: “We hebben elkaar allemaal nodig. De triple helix of de drie o’s zoals ik dat noem: ondernemers, onderwijs en overheid. Als die met elkaar samenwerken, kun je ook in crisistijd de strijd aan. Iets wat we het afgelopen jaar ook echt hebben ervaren.”

Rini vult aan: “Het heeft niet veel zin om naar je eigen plotje te kijken, maar je moet het met elkaar doen. Kijken hoe je elkaar kunt faciliteren. Vanuit OMALA waren we dan ook nauw betrokken bij de oprichting van Logistiek Cluster Flevoland.”

Werkgelegenheid Flevoland

Voor veel bedrijven is de arbeidsmarkt in Flevoland een belangrijke factor. Voor Inditex en hun ernaast gelegenheid strijkfabriek was dit ook een belangrijke motivatie om in Lelystad te vestigen. Rini: “In mijn tijd bij Schiphol zag ik dat veel personeel van de luchtvracht op Schiphol uit Almere of Lelystad kwam. Met meer bedrijven in Flevoland kun je de mensen dichterbij aan het werk houden.”

Voor veel bedrijven is de arbeidsmarkt in Flevoland een belangrijke factor.

Scholing dichtbij

De ontwikkeling van personeel is belangrijk voor bedrijven. Met het ROC van Flevoland en Hogeschool Windesheim zijn erkende opleidingen en cursussen dichtbij. Zowel voor nieuwe instroom van medewerkers als omscholing en bijscholing met volwassenenonderwijs. Piet: “Als mbo ondersteunen wij bedrijven. Wij spelen hierbij in op de vraag in de markt en gaan met het bedrijf om tafel. Het schakelteam is ook een mooi voorbeeld van samenwerking tussen regionale werkbedrijven, onderwijs en het UWV met als doel mensen zoveel mogelijk van werk naar werk te krijgen.”

Klaar voor de toekomst

Alles bij elkaar is deze logistieke hotspot dus allesbehalve een eendagsvlieg. “De logistiek staat er niet alleen voor in de regio! Ondernemers, overheid en onderwijs slaan in dit cluster succesvol de handen ineen om de dynamische sector te versterken en te laten groeien”, aldus Serge.

Dit artikel is gesponsord door ‘Logistiek Cluster Flevoland’.

Jim Orsel 
(foto: Elisabeth Lanz)

Jim Orsel (CBRE): Nederland blijft logistieke hotspot ondanks...

Het zijn roerige tijden in de logistieke sector. De Europese economie blijft achter bij de verwachtingen. Internationale geopolitieke ontwikkelingen zorgen voor onzekerheid. En tegelijkertijd krijgen logistieke bedrijven grote uitdagingen voor hun kiezen. Er is sprake van een pas op de plaats, maar op de middellange termijn zal de markt voor logistiek vastgoed zeker weer aantrekken, voorspelt Jim Orsel van vastgoedadviseur CBRE.

CTPark Amsterdam

Logistieke hotspot Amsterdam bovenaan Europese ranglijst

Amsterdam scoort positief op marktindicatoren voor logistiek vastgoed. Mede de balans van vraag en aanbod, de verwachte groei van online aankopen en lage leegstand maken de regio interessant. Dat blijkt uit de derde kwartaaloutlook van 2024 van vastgoedinvesteerder PGIM Real Estate (PGIM).

Montea zet in op groei logistiek vastgoed met miljardeninjectie

Montea zet in op groei logistiek vastgoed met miljardeninjectie

Montea gaat tot en met eind 2027 1,2 miljard euro investeren in het uitbreiden, ontwikkelen en verduurzamen van de portefeuille vastgoedobjecten en grondposities in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Het bezit van de beursgenoteerde onderneming moet in die periode stijgen van 2,5 miljard naar 3,5 miljard euro. Mededirecteur Hylcke Okkinga van Montea Nederland ziet komende jaren grote kansen voor het ontwikkelen van duurzame locaties.

Mega-dc van Jysk in Lelystad staat in de steigers

Mega-dc van Jysk in Lelystad staat in de steigers

De bouw van het mega-dc in Lelystad voor Deense retailer Jysk is nu dan toch echt gestart. Bouwbedrijven Willy Naessens Nederland en Vrolijk verwachten binnen twee jaar klaar te zijn.