Efficiënter werken in de logistiek? Kies voor ketensamenwerking

Efficiënter werken in de logistiek? Kies voor ketensamenwerking
Smart city and communication network concept. 5G. LPWA (Low Power Wide Area). Wireless communication.

Het samenwerken met ketenpartners lijkt misschien eenvoudig, maar het blijkt in de praktijk vaak heel complex. Wijnand de Reeder, accountmanager bij Centric, geeft hier drie tips om ketensamenwerking te bevorderen.

In deze snel veranderende wereld, waarbij steeds meer zaken digitaal geregeld worden, wordt het steeds belangrijker om aan te sluiten op de systemen van klanten en ketenpartners. Hierdoor veranderen traditionele supply chain-modellen naar modellen waarbij de kracht ligt in het snel en gemakkelijk aansluiten van de systemen. Met als gevolg dat het supply chain-netwerk snel op en af te schakelen is.
Door de communicatie en datadeling via onlinekanalen, wordt het samenwerken vergemakkelijkt en kunnen logistiek dienstverleners een hogere service bieden. Ook zijn ze transparant voor klanten en leveranciers.

Drie tips ketensamenwerking

Het samenwerken met ketenpartners lijkt misschien eenvoudig, maar is in de praktijk best complex. Je hebt namelijk te maken met verschillende logistieke partijen en verschillende IT-systemen. Bovendien zijn er vaak verschillende typen databronnen, waarbij vaak wordt teruggevallen op handmatige verwerking en losse rapportages, zoals in Excel.

In deze blog geef ik drie belangrijke tips voor het bevorderen van ketensamenwerking:

1. Zorg dat je over de juiste data beschikt

Om efficiënt met ketenpartners samen te werken, moet je over correcte data beschikken. Want met data krijg je inzicht in je sterke en minder sterke punten. Bovendien kun je data gebruiken om je dienstverlening te optimaliseren (je kunt je in de klant verplaatsen) en om strategische keuzes te onderbouwen. Ga ik zelf uitvoeren? Of ga ik uitbesteden en me meer focussen op ketenregie? Bedrijven die over data beschikken, kunnen voor hun klanten het verschil maken en de concurrentie een stap voor zijn.

Het kunnen beschikken over de juiste data is een uitdaging op zich, want je hebt te maken met meerdere belanghebbenden met verschillende systemen, waardoor de in- en output altijd anders is.

Business Intelligence (BI)

Met Business Intelligence (BI) kun je op basis van meerdere variabelen de onderlinge samenhang van data uit verschillende bronnen analyseren. BI wordt vooral gebruikt om processen te verbeteren. Wat zijn de bottlenecks? En hoe kunnen we die wegnemen?

Decision Intelligence

Data gedreven werken (Decision Intelligence) pas je toe als onderbouwing van je strategische vraagstukken. Met welke partners ga je samenwerken? In welke klanten ga je wel of juist niet investeren? Wat is er nodig om te groeien? Waar heb je locaties nodig voor op- en overslag? En investeer je in eigen resources of is het beter dit uit te besteden aan partners?

2. Gebruik gestandaardiseerde datadeelmodellen

Standaardisatie draagt bij aan het gemak om samenwerkingen op te zetten. Hierbij is het cruciaal om data direct te verwerken en door te zetten richting klanten, partners en leveranciers. Hiervoor kun je een datadeelmodel gebruiken: een beschrijving van hoe de gegevens in een informatiesysteem gestructureerd zijn.

Door een integratieplatform te gebruiken, wordt ketensamenwerking verder bevorderd”

Vanuit de retail zijn we al bekend met de standaarden van GS1, die wereldwijd worden toegepast. Brancheorganisaties, zoals TLN, Evofenedex en DALTI, zetten in op standaardisatie en het verder digitaliseren van de bedrijfsprocessen in de logistieke sector, waardoor papier op termijn niet meer nodig is.

Een belangrijke stap naar digitalisering is gezet met het uitbreiden van het Open Trip Model (OTM), met de Standaard Transport Order. Als informatiesystemen, zoals een ERP, WMS of TMS, voorbereid zijn op OTM, dan is het direct mogelijk om deze systemen feilloos met elkaar te laten communiceren. Zonder ingewikkelde interfaces, vertalingen of mappings.

3. Gebruik een integratieplatform

Door een integratieplatform te gebruiken, wordt ketensamenwerking nog verder bevorderd. Doordat gegevens real-time worden verwerkt, ontstaat een betrouwbaar inzicht in het logistieke proces. Het platform fungeert zo als een informatieplatform, dat voorziet in alle soorten koppelingen tussen bestaande systemen, zoals ERP, TMS, WMS en boordcomputers.

Wijnand de Reeder

Een integratieplatform is dus voorbereid op gestandaardiseerde datadeelmodellen. Daarnaast biedt het mogelijkheden om data op andere manieren te ontsluiten, zoals handmatige invoer via een app of webportal. Een goed integratieplatform biedt ook de mogelijkheid om niet-gestandaardiseerde berichten te verwerken.

Het idee hierachter is dat je de vertaling per berichtsoort nog maar één keer hoeft te maken, waardoor je digitale ‘stekkers’ krijgt om direct met al je ketenpartners en opdrachtgevers te communiceren. Hierdoor kun je werken met één digitale waarheid: de single source of truth. Bovendien is het hierdoor mogelijk systemen, apps en webportals eenvoudig, snel en adequaat te koppelen. Pas dan wordt ketensamenwerking écht realiteit.

Wil jij ook weten hoe je efficiënt kunt samenwerken in de keten? Download dan de visiepaper: Ketensamenwerking in de logistiek.

Dit artikel is gesponsord door Centric.