Zonnestroominstallatie zonder investering: wel de baten niet de lasten

Zonnestroominstallatie zonder investering: wel de baten niet de lasten
Veel ontwikkelaars, investeerders, eigenaars en gebruikers van grootzakelijk vastgoed zijn zich vaak niet bewust van de mogelijkheden van een zonnestroominstallatie

Ontwikkelaars, investeerders, eigenaars en gebruikers van grootzakelijk vastgoed zijn in deze bijzondere tijden voornamelijk bezig met de effecten ervan op hun core business. Hoe zorgen zij ervoor dat de financiële kansen op het gebied van duurzaamheid niet blijven liggen? In gesprek met Sander Huitink, sales- en projectmanager bij KiesZon, over een zonnestroominstallatie zonder investering.

Duurzaamheid heeft bij de meeste bedrijven nu wellicht niet de eerste prioriteit. Maar het biedt ook kansen, toch?

"Dat klopt ja. Veel ontwikkelaars, investeerders, eigenaars en gebruikers van grootzakelijk vastgoed zijn zich vaak niet bewust van de mogelijkheden van een zonnestroominstallatie als extra stabiele generator van inkomsten. De onbenutte vierkante meters dakoppervlak, van bijvoorbeeld logistieke objecten, kan namelijk eenvoudig ingezet worden als duurzame energiecentrale. Er is nog voldoende potentie."

"Vorig jaar oktober is er een benchmark gemaakt door adviesbureau Over Morgen. Daaruit kwam naar voren dat er nog ruim 93,5 potentieel dakoppervlak onbenut is. Dat is fors. Helemaal als je je bedenkt dat er aantrekkelijke financiële mogelijkheden zijn om van een dak een duurzame energiecentrale te maken."

Een dak als duurzame energiecentrale; dat klinkt als een forse investering?

Sander Huitink: “Het geheim zit ‘m in het dak als extra verhuurbare ruimte.”

"Nee, men plukt hier juist alleen de vruchten van. Het geheim zit ‘m in het dak als extra verhuurbare ruimte. De volledige investering, inclusief alle bijkomende kosten, wordt daarbij uit handen genomen, waardoor de eigenaar en eventuele huurder financieel profiteren."

"Veel organisaties willen, ook in deze tijd, nog steeds verduurzamen, maar hebben niet direct het benodigde eigen vermogen paraat of investeren liever in hun corebusiness. Door het dak te verhuren of te leasen, worden zij van A tot Z meegenomen in het proces en hoeven zij geen actie te ondernemen. Ze ontvangen wel inkomsten via een dakverhuur constructie of hebben voordeel door lagere stroomlasten."

Stel een ontwikkelaar, investeerder, eigenaar of gebruikers van grootzakelijk vastgoed wil een dak verhuren ten behoeve van een zonnestroominstallatie of de installatie leasen.
Wat kan men dan verwachten?

"Uitgangspunt is de dakpotentie. Heeft het dak minimaal een oppervlakte van 10.000 vierkante meter? Dan is een dakverhuur- of operational lease constructie rendabel voor alle partijen. Vervolgens wordt alles uit handen genomen als het dak geschikt is; van de realisatie tot het onderhoud en de monitoring aan toe. Het is te vergelijken met het leasen van een auto. Alles wordt geregeld, alleen de zon hoeft nog te schijnen."

"KiesZon doet de totale investering voor de zonnepanelen, de omvormers, de arbeid, etc. en neemt alle operationele kosten voor haar rekening. Dat betekent dus: geen cash out voor eigenaar of gebruiker en geen zonnestroomsysteem op de balans. Men ontvangt wel een vaste aantrekkelijke jaarlijkse vergoeding voor het verhuren van het dak of een aantrekkelijk voordeel op de energiekosten. Daarnaast heb je er verder geen omkijken naar."

Wat zijn voor bedrijven de doorslaggevende redenen om voor dakverhuur of operational lease te kiezen?

"Dat zijn er veel, maar de belangrijkste zijn toch wel:

1: geen eigen investering
2: geen risico’s
3: een duurzamer pand

Het complete overzicht van aankoopmotivaties van klanten is op de website te vinden."

Ook benieuwd naar de potentie van uw dak?

Benieuwd naar wat het verhuren van uw dak u kan opleveren? Of interesse in een van de overige financieringsmogelijkheden? Neem dan contact op met Sander Huitink via sales@kieszon.nl  of vraag een gratis dakanalyse aan.

Dit artikel is gesponsord door KiesZon.