Wehkamp - manueel magazijn werkt als buffer voor de shuttle

Wehkamp - manueel magazijn werkt als buffer voor de shuttle

Wehkamp heeft zijn distributiecentrum in Zwolle fors uitgebreid. Het nieuwe, manuele deel moet de prestaties van het het zwaar geautomatiseerde dc uit 2015 verbeteren. Ook is er een nieuw WMS aangeschaft.

Het moderne dc van Wehkamp in Zwolle was vier jaar geleden een enorme hit. Toch bleken er ook beperkingen te zijn. Teveel locaties in het automatische shuttlesysteem van Knapp hebben producten in opslag die maar weinig bewegen. Daarom bouwde de webwinkel een extra hal – naast een uitbreiding van de shuttle – waar vooral conventionele pallet- en legbordstellingen kwamen te staan. Deze hal gaat de shuttle optimaal voeden om tot een hogere output te komen.

Om die reden kwam er ook een nieuw WMS – dit keer van Manhattan – dat alle processen in de grip heeft, ook als straks een nieuwe pocketsorter geplaatst zal worden. Eelco Spaans, verantwoordelijk voor supply chain, wil stapje voor stapje het nieuwe WMS live brengen voor de verschillende opslaggebieden. “We hebben nu twee verschillende WMS systemen draaien, één hier in Zwolle en één in Maurik. Dat gaan we allemaal vervangen. Op termijn zullen we verder investeren in bijvoorbeeld verpakkingslijnen om onze capaciteit en flexibiliteit te vergroten. Nu lopen we aan – sneller dan verwacht – tegen de grenzen van onze bestaande faciliteiten en processen.”

wehkamp-warehouse-insight

Wehkamp nam dit voorjaar een nieuwe hal in gebruik als aanvulling op de bestaande locatie met een hoge automatiseringsgraad. Vervolgens komt er ook een nieuw WMS, dat moet voldoen aan drie eisen: simpel, schaalbaar en flexibel. “We werken nu aan de inrichting van de nieuwe processen en de implementatie van het WMS”, vertelt Eelco Spaans. “Zo kunnen we van de shuttle een echte pickmachine maken. Maar als het nodig is willen we ook direct uit de nieuwe bufferopslag kunnen picken. In deze hal slaan we tevens artikelen op die niet in de shuttle passen.”