artikel

Binnenkijken in het nieuwe Wehkamp distributiecentrum

Warehousing 9113

Het supermoderne distributiecentrum van Wehkamp is nu al te klein. De e-commercereus breidt daarom fors uit. Aan het zwaar geautomatiseerde dc is een groot distributiecentrum toegevoegd met voornamelijk een handmatig proces. Flexibiliteit is het toverwoord. Het distributiecentrum is geen losstaand dc dat separaat opereert, maar is nauw verbonden aan het automatische deel uit 2015. Het 60.000 vierkante meter grote warehouse moet het hypermoderne distributiecentrum helpen nog efficiënter te presteren.

Binnenkijken in het nieuwe Wehkamp distributiecentrum

Wehkamp baarde in 2015 opzien op logistiek gebied. De e-commercereus uit Zwolle opende het grootste geautomatiseerde distributiecentrum ter wereld. Een hypermodern dc met een shuttlesysteem van Knapp als middelpunt. Een oplossing waarmee Wehkamp jaren vooruit moest kunnen. Maar dat heeft echter anders uitgepakt. Wehkamp opende op 22 maart officieel zijn nieuwe distributiecentrum in Zwolle. Het dc moet het hypermoderne distributiecentrum uit 2015 helpen nog efficiënter te presteren.

De nieuwbouw is snel, maar niet onverwacht. Een jaar na de opening stelde logistiek manager Sander Bolmer al dat de kans groot is dat de e-tailer binnen drie jaar zou moeten uitbreiden, omdat het dc dan al mogelijk tegen zijn grenzen aan zou lopen. Die voorspelling is uitgekomen. Pal aan het gemechaniseerde dc heeft Wehkamp een distributiecentrum van ruim 60.000 vierkante meter in gebruik genomen. Is het bestaande warehouse in Zwolle vol geautomatiseerd, het proces in het nieuwe dc is sterk handmatig. Bewust: “Het is geen keuze geweest tussen handmatig of automatisering. We hebben een keuze gemaakt waardoor we het automatisch deel in het bestaande pand nog beter en doelmatiger kunnen gebruiken”, verklaart Maarten Tibosch, operationeel directeur van Wehkamp de gemaakte keuze. “We gebruikten voorheen het shuttlesysteem (Knapp) voor opslag. Longtail (langzaam lopende artikelen, red.) werd daar ook opgeslagen. Dat wil je niet, je wilt voornamelijk hoog dynamische goederen in de shuttles hebben. Of je wilt het systeem aan kunnen vullen indien nodig, bijvoorbeeld bij piekmomenten.”

 

 

Met de extra vierkante meters opslagruimte – Wehkamp gebruikt het nieuwe dc-deel nu als opslag – kan de e-commercereus die theorie nu in de praktijk brengen. De twee distributiecentra staan dan ook niet los, maar zijn geïntegreerd tot één grote operatie. Het nieuwe, veelal handmatige dc dient als overflow voor het gemechaniseerde deel.

Opslag assortiment

Het assortiment dat Wehkamp voert, is dan ook terug te vinden in beide delen van het warehouse. Met dat verschil dat snellopers direct na binnenkomst in de shuttles worden opgeslagen. Om de inbound en opslag zo efficiënt mogelijk te doen, heeft Wehkamp de inbound- operatie verplaatst naar het nieuwe dc. De snellopers gaan direct linksaf naar de shuttles. De andere producten worden zolang opgeslagen in palletstellingen of legbordstellingen in het nieuwe deel. Wehkamp beschikt over 30.000 palletplaatsen en 750.000 bak- & dooslocaties. Het shuttlesysteem, dat nu primair dient als supersnelle pickmachine, wordt gevoed via conveyors en heeft een capaciteit van 525.000 locaties.

 

Als je ieder jaar 20 procent groeit in bestellingen en ook het assortiment fors toeneemt, groei je sneller uit je jasje dan gepland

 

Daarnaast is er een 3,5 kilometer hangbaansysteem toegevoegd voor kleding. De kleding wordt via dit systeem automatisch naar het oude deel van het dc getransporteerd wanneer nodig; waar de kleding semi-automatisch ingepakt wordt. De replenishment van het automatische deel vanuit het handmatige dc verloopt automatisch. “We hebben niet alleen geïnvesteerd in racking, maar ook de software aangepast om dat proces aan te kunnen sturen. Het systeem houdt zelf in de gaten of de voorraad in de bakken te laag is. Als dat zo is, worden de bakken automatisch aangevuld.” Wehkamp gaat het nieuwe dc nog uitbreiden met een semi-automatische oplossing; een pocketsorter.

 

wehkamp

Foto Klaas Eissens

 

Snelle groei

Het nieuwe warehouse van Wehkamp meet nu in totaal 110.000 vierkante meter. Het dc is gegroeid van 450.000 naar 750.000 opslaglocaties. In de nieuwe hal is ruim 6 kilometer aan transportband aangelegd en 3,5 kilometer aan hanggoedrekken. “Zie het als een grote inloopkast. Netjes gesorteerd, overzichtelijk en slim ingericht’’, legt Tibosch uit. Het aantal pickstations is 28. Wehkamp claimt dat een order binnen 30 minuten na bestelling al klaar voor verzending is. Wehkamp kan door de
logistieke uitbreiding 200.000 bestellingen per dag verwerken.

 

Lees ook
E-fulfilment: zo pakken de grote retailers het aan

 

 

20 procent

De ruimte had Wehkamp hard nodig. “Als je ieder jaar 20 procent groeit in het aantal bestellingen en ook het assortiment neemt fors toe, dan groei je sneller uit je jasje dan
gepland”, verklaart de operationeel directeur van Wehkamp de keuze voor de snelle nieuwbouw (Wehkamp is onder meer recent een logistieke samenwerking aangegaan met BCC en meer partnerdeals worden niet uitgesloten, red.). Tibosch, die pas twee jaar bij Wehkamp werkzaam is, verdedigt dan ook de gemaakte keuzes in 2015. “Het was op dat moment denk ik de juiste keuze. Je moet ook de afweging maken hoeveel assets je er in stopt ten opzichte van de volumes die je hebt. We hadden toen 150.000 à 175.000 sku’s; nu hebben we er 450.000. We hebben nu dus heel andere dimensies. De breedte en diepte van het assortiment en de ­omloopsnelheid zijn heel anders geworden.”

 

wehkamp

 

Wehkamp heeft dan niet enkel een nieuw dc gebouwd, de e-commercereus heeft ook de capaciteit van het geautomatiseerde dc uitgebreid. Het geautomatiseerde magazijn is geroeid van 450.000 naar 525.000 opslaglocaties. Het aantal pickstations waar klantbestellingen worden ingepakt, neemt toe van 24 naar 28. Hoewel Wehkamp deals met meer partners niet uitsluit, wil het geen platform worden zoals bol.com dat onlangs aankondigde. Het merk Wehkamp en de ‘ultieme klantervaring’ blijven het belangrijkste doel voor
Wehkamp, aldus Tibosch.

Flexibiliteit

De extra vierkante meters opslag- en pickcapaciteit moeten Wehkamp efficiëntere logistiek opleveren, maar bovenal flexibeler maken. Flexibiliteit die hard nodig is in een dynamische e-commerce wereld met snel veranderende klantenwensen. “Deze aanpak geeft ons enorme flexibiliteit om assortiment toe te voegen en modulair te bouwen. Wij willen flexibel zijn (op basis van wat de klant van ons wil) voor de toekomst en kunnen bijsturen en aanpassen waar nodig.” Een goed voorbeeld hoe Wehkamp inspeelt op die gewenste flexibiliteit zijn de liften voor de aanvoer van producten bij de conveyors. Deze staan op de grond in plaats vast aan de grond genageld, zoals in het oude dc. Wehkamp kan daardoor de operatie sneller aanpassen/verplaatsen indien nodig.

 

wehkamp

Nieuw WMS

Door de uitbreiding is Wehkamp niet alleen flexibeler en in staat om assortiment toe te voegen. De e-commercespeler kan ook een veel breder assortiment afhandelen, is het idee. Om die orderafhandeling zo optimaal mogelijk te doen, heeft Wehkamp tevens geïnvesteerd in een nieuw WMS.  Wehkamp werkt nu nog met twee WMS-systemen: KiSoft van Knapp (waarmee alle geautomatiseerde systemen worden aangestuurd) en Locus van Centric voor de dc’s in de Betuwe.

 

 

wehkamp-warehouse-insight

 

Deze systemen worden binnenkort vervangen door één nieuw WMS-systeem. Wehkamp koos voor het WMS van Manhattan. Dit systeem moet de prestaties van de handmatige en geautomatiseerde systemen verbeteren. Tevens stelt het WMS de retailer in staat om orderregelvolumes bij een groei van 20 procent op te schalen. Het WMS draagt daarnaast ook zorg voor het inboundproces, het plannen van de docks en het aansturen van de overflow.

 

 

 

Eelco Spaans, supply chain manager: “Manhattan is een gerenommeerde partij die vanuit een retailvisie ontwikkelt, en dat vonden we heel belangrijk. Daarnaast hadden we naast het WMS-deel nog andere speerpunten zoals distributed order management. De vraag is dan of je enkel een WMS pure player nodig hebt of een partij die ook een supply chain suite aanbiedt? Dat biedt meer mogelijkheden. Die afweging is niet doorslaggevend, maar helpt wel in de keuze.” 1 juli zal het eerste deel van het WMS-project worden opgeleverd. Daarna worden stap voor stap andere functies overgeheveld in Zwolle. De dc’s in Maurik en Culemborg volgen daarna.

Duurzaamheid

Er is niet alleen geïnvesteerd in hard- en software. Ook op het gebied van duurzaamheid zijn stappen gemaakt. Wehkamp claimt dat het dc 30 procent zuiniger is dan een vergelijkbaar pand met dezelfde omvang. Zo zijn er 5.000 zonnepanelen toegevoegd aan de 10.000 die er al lagen. Hiermee verdubbelt Wehkamp bijna zijn capaciteit aan zonne-energie en wekt het bedrijf meer zonne-energie op dan het nodig heeft. Er zijn elektrische laadpalen geplaatst, ook voor fietsen.

 

wehkamp

Foto Klaas Eissens

 

Regenwater wordt gebruikt om toiletten door te spoelen, en rondom het pand is een ecologische tuin aangelegd. Daarnaast is het pand gasloos en wordt gebruikgemaakt van koude- en warmteterugwinningssystemen. Ook is het pand volledig voorzien van ledverlichting. Verlichting die automatisch aanspringt en dimt aks er geen activiteiten zijn. Om het energieverbruik verder te reduceren is het pand voorzien van relatief veel en grote ramen om daglicht binnen te laten. Dit moet ook de werkomgeving prettiger maken voor de medewerkers.

Ergonomie

Op het gebied van ergonomie zijn eveneens investeringen gedaan. Zo zijn alle tafels en werkplekken bij de VAS-afdeling in hoogte verstelbaar om de belasting van de medewerkers te reduceren. De pompwagens hebben een sensor die er voor zorgt dat een pallet automatisch op de juiste werkhoogte terechtkomt, zodat mensen zo min mogelijk bukken. Wehkamp biedt werk aan 950 mensen.

Reageer op dit artikel