artikel

De ideale manager is geen manager

carrière & mensen 390

De ideale manager is geen manager. Dat blijkt uit het Nationale Management Onderzoek dat ISBW hield. Aan dit onderzoek werkten 1013 mensen mee, en die vormen een representatieve steekproef. Van de deelnemers aan het onderzoek karakteriseert 64% de ideale manager als een meewerkend voorman.

De ideale manager is geen manager

Bijna iedereen die werkt heeft te maken met een manager. Goed management is belangrijk voor de resultaten van een organisatie of de afdeling. Management is dus een cruciaal onderdeel binnen organisaties. Daarom is het interessant om eens in te zoomen op de Nederlandse manager. Hoe functioneren de Nederlandse managers eigenlijk? Geven ze goede feedback? Inspireren ze? Stimuleren ze hun medewerkers zich verder te ontwikkelen? Niemand kan die vragen beter beantwoorden dan werkend Nederland.

Wat is de definitie van een manager?

Maar eerst even vaststellen wat een manager nu eigenlijk is. Van Dale: ‘iemand met een leidinggevende functie’. In het ManagerOntwikkelModel® vinden we terug welke kwaliteiten een goede manager moet hebben.

Volgens dit model zijn er vier typen van managen:

  • Coach: ontwikkelen van medewerkers – samenwerken, ontwikkelen en coachen;
  • Leider: inspelen op verandering – inspireren, innoveren en veranderen;
  • Ondernemer: realiseren van resultaten – delegeren, commercie en plannen en beoordelen
  • Organisator: werken volgens afspraak – projecten, processen en bijsturen.

ISBW schotelde werkenden in verschillende branches en organisatietypen een mix van stellingen en vragen voor over hun huidige manager én over hun ideale manager. De resultaten van dit onderzoek bieden een mooi uitgangspunt voor de ontwikkeling van de managers van vandaag én morgen.

Coachende manager favoriet

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het managementtype ‘de coachende manager’ de ideale manager is voor werkend Nederland. Van de participanten koos 46 procent voor dit type manager als meest ideaal. In deze rol stelt de manager samenwerking, ontwikkeling en begeleiding centraal.

‘De coachende manager’ de ideale manager is voor werkend Nederland

De leidende manager staat op de tweede plaats. Voor dit type koos 20 procent van de deelnemers. Als ‘leider’ focust de manager op innovatie, verandering en inspiratie. Dan eindigt de manager van het type organisator met 17 procent op de derde plaats. Dit type manager richt zich op planning, processen en sturing.

Eén procent minder koos voor het managementtype ondernemer. Dat is de manager die zich focust op commercie, beoordeling en prestatie. Met slechts 16 procent is dit het minst populaire managementtype.

Liever geen manager

Er is echter ook een aanzienlijk deel, 26 procent, van werkend Nederland dat liever geen manager heeft. Vooral mannen, 33 procent, hebben lang niet allemaal behoefte aan een manager, tegenover 20 procent van de vrouwen. Tevens geeft ruim een kwart aan dat hij zijn huidige manager niet nodig heeft; 28 procent mannen en 23 procent vrouwen. Vooral medewerkers in retail/FMCG, 58 procent, en in de communicatiebranche, 54 procent, denken het prima af te kunnen zonder hun manager.

Het eindcijfer

Werkend Nederland geeft de manager een 7,1. Managers in de communicatiebranche voeren de ranglijst aan met gemiddeld een 7,5, gevolgd door managers in bouw en vastgoed die een 7,4 krijgen. Werknemers in de juridische dienstverlening zijn het minst te spreken over hun manager. Zij geven een 6,8 gemiddeld.

Dit artikel is gesponsord door ISBW.

Reageer op dit artikel