Nieuw warehouse bouwen, of meer uit je bestaande locatie halen?

Nieuw warehouse bouwen, of meer uit je bestaande locatie halen?

Waarom een nieuw warehouse bouwen, met de stijgende bouwkosten, stikstof en allerlei beperkingen van de overheid? Het is veel aantrekkelijker om meer profijt en effectiviteit te halen uit je bestaande locatie. Want daar is vaak nog genoeg meerwaarde te realiseren die tot dan toe onderbelicht is gebleven en met de juiste automatiseringsprocessen aan de oppervlakte kan komen. Brownfield automatisering kan daar een belangrijke rol in spelen, zo blijkt uit een recent rapport.

Brownfield automatisering is de implementatie van automatisering in faciliteiten die al bestaande en operationele activiteiten hebben. Daardoor worden efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid van die faciliteiten verbeterd, alsmede het vermogen om proactief met marktschommelingen om te gaan. Tegelijkertijd worden de operationele kosten verlaagd en de afhankelijkheid van menselijke arbeid verminderd.

Dat staat in een nieuw rapport van Addverb over intralogistieke processen en de waarde van Brownfield automatisering. Het onderzoek met de titel ‘Unlock the True Potential of Your Warehouse’ is gebaseerd op gesprekken met 300 Europese supply chain-leaders en warehouse managers, waaronder honderd respondenten uit Nederland.

Uit het rapport blijkt ook dat veel respondenten in Nederland (42 procent) aangeven dat hun magazijnen al een combinatie van handmatige en geautomatiseerde processen gebruiken. Op de vraag naar volledige automatisering bleken maar weinig respondenten volledig geautomatiseerde systemen te gebruiken, met slechts tien procent in Nederland. Van de Nederlandse ondervraagden is 34 procent van plan in de komende drie jaar verdere automatisering in te voeren.

Nieuwbouw is lastig

In Nederland is het moeilijk om op een locatie een nieuw warehouse te bouwen. Stijgende bouwkosten, allerlei beperkingen van de overheid, de verdozingsdiscussie, stikstof, een lange verwerkingstijd vanaf de start tot het opleveren van het pand, noem maar op. In veel gevallen is het eigenlijk aantrekkelijker om het meeste profijt en effectiviteit te halen uit de bestaande locatie. Brownfield automatisering kan daar een belangrijke rol in spelen, zo ziet Addverb.

Brownfield automatisering

“Moderne magazijnen staan voor veel uitdagingen, zoals personeelstekorten, stijgende kosten en verstoringen van de supply chain. Al deze factoren beïnvloeden de productiviteit en het bedrijfsresultaat. Brownfield automatisering biedt, in tegenstelling tot helemaal opnieuw starten, flexibele oplossingen om het automatiseringsniveau binnen een bestaande magazijnstructuur te verbeteren. Binnen een bestaande structuur werken betekent dat bedrijven automatisering kunnen uitvoeren met weinig tot geen productiestilstand, hun bestaande personeel zinvoller en ergonomisch vriendelijker werk verschaffen door technologische bijscholing en de totale bedrijfskosten op lange termijn verlagen, terwijl de initiële investering lager is”, aldus Pieter Feenstra, CEO bij Addverb EMEA. Die flexibiliteit heeft bovendien als meerwaarde dat oplossingen niet grondgebonden zijn en ze kunnen dus later gemakkelijk meegenomen worden naar een nieuw pand. De lage kosten en flexibiliteit zorgen ervoor dat Brownfield automatisering ook prima als tussenoplossing is te gebruiken tot er een nieuw pand is gebouwd.

Menselijke factor

Hoewel het beeld over het algemeen optimistisch is, gaven Nederlandse respondenten in het rapport aan zich zorgen te maken over de versnelde invoering van automatisering. Een vijfde van de respondenten vreest dat de implementatie van automatisering de bedrijfsactiviteiten zal verstoren. In alle regio's maken de respondenten zich zorgen over de interactie tussen mens en robot met betrekking tot de vaardigheden die nodig zijn om systemen te bedienen, de opleiding van bestaande werknemers en het aanpassingsvermogen aan beide kanten. “Ons onderzoek in de cruciale EMEA-regio's wijst op een algemeen optimisme over de toekomst van automatisering, maar bracht ook aan het licht dat bij sommige bedrijven het nog niet duidelijk is over hoe het kan helpen bij het toekomstbestendig maken van hun magazijnen. Omdat de menselijke factor essentieel blijft bij intralogistieke activiteiten, besteedt Addverb aandacht aan het combineren van de unieke menselijke expertise met automatiseringsvoordelen, om optimale productiviteit en veiligheid te blijven bieden. We zijn van plan onze recente inzet voor de groei van de Europese markt te gebruiken om de kenniskloof van deze lokale bedrijven te helpen overbruggen”, voegt Feenstra toe. 

Tips

Brownfield automatisering kent ook enkele zaken om rekening mee te houden. Bedrijven die ermee aan de slag willen moeten de disruptie op bestaande processen goed in hun achterhoofd houden. Het is zaak die zo laag mogelijk te houden, dus houd rekening met de periode waarin je processen gaat automatiseren. Pas de planning en implementatie goed op elkaar aan. Een andere tip: kijk goed naar je legacy-systemen in de IT. Zijn die gedateerd? Dan zullen ook die eerst klaargemaakt moeten worden om alle voordelen van Brownfield automatisering ten volle te kunnen benutten.

Download het volledige rapport hier.

Dit artikel is gesponsord door Addverb.