Picnic wil grote groep mbo-ers aan zich binden

Orderpickers komen bij Picnic in aanmerking voor een leidinggevende functie. Frederik Nieuwenhuys zegt tegen MT/Sprout te werken aan een nieuw programma voor medewerkers met een mbo achtergrond 'die er zin in hebben'. Dinsdag is Nieuwenhuys spreker tijdens Warehouse Insights in Barneveld.
Delen:

Dit jaar nog hoopt Picnic honderdvijftig medewerkers te kunnen enthousiasmeren voor dit zogenoemde ‘Olympia-programma’. Zij kunnen zich bij de online supermarkt aanmelden om zes tot twaalf maanden bij een nieuwe, buitenlandse locatie aan de slag te gaan in een leidinggevende functie, verklaart Nieuwenhuys op de website van MT/Sprout. Picnic geeft ze een vergoeding voor hun onderdak en reiskosten en biedt de cursisten eventuele taal- en cultuurcursussen aan.

Het hele verhaal tijdens Warehouse Insights op 10 mei

Komende dinsdag is Frederik Nieuwenhuys de openingsspreker tijdens het Warehouse Insights event in de Midden Nederland Hallen in Barneveld. Hij trapt een overvol programma af met een dertigtal sessies en talkshows over automatisering en werken in een warehouse omgeving. Deelname aan dit event is gratis, inschrijven kan nog.

Meld je hier gratis aan
Frederik Nieuwenhuys

Koning opent gerobotiseerd dc Picnic in Utrecht

Vorige maand was de opening van een omvangrijk en veelbesproken opening (officieel) van het nieuwe fulfilmentcenter van Picnic op Lage Weide. Frederik Nieuwenhuys geeft in een uitgebreide video een toelichting.

Bekijk hier de video

Vaak weinig trek om ver van huis te werken

Picnic hoopt met dit programma tevens het verschil te kunnen maken in de huidige krappe arbeidsmarkt. Nieuwenhuys beseft dat een internationaliseringsprogramma gericht op mensen met een mbo-achtergrond best een uitdaging is. “Je groeit als het ware op in een stad of dorp, waar je blijft wonen, een partner vindt en gaat werken. We hebben fulfilmentcentra op locaties in heel Nederland en er worden continu mensen over en weer geplaatst. We zien dat mensen met een mbo-achtergrond daar doorgaans minder voor voelen dan hoger opgeleiden. Die laatste groep heeft vaker al een half jaartje in het buitenland gestudeerd. Voor hen maakt het minder uit of een functie in Friesland of Eindhoven is. Maar willen proberen dat patroon te doorbreken. We denken dat er ook veel mbo-geschoolden zijn die graag ergens naartoe zouden willen, maar er de faciliteiten niet voor hebben.”

Kansen bieden en er vol voor willen gaan

Picnic had al zo’n programma voor hbo’ers en academici, maar dit is de eerste keer dat de online supermarkt ook zoiets opzet voor meer praktisch geschoolde medewerkers.
“We zien dat een groot deel van onze medewerkers relatief laag opgeleid is”, zegt Nieuwenhuys. “Dit zijn mensen die in de magazijnen werken en behoorlijk wat fysieke arbeid verrichten. We dachten: is het nu niet interessant om ook voor die groep mensen te bedenken hoe zij verder carrière kunnen maken binnen het bedrijf? We willen ze kansen bieden, maar je moet er wel vol voor gaan. Bij ons kun je op 25-jarige leeftijd een gebouw van vijfhonderd man aansturen. Dat is mentaal best zwaar, omdat iedereen de hele tijd aan je rug staat te krabben.”

Eerste gerobotiseerde dc in Duitsland komt er aan

Deze week is Picnic in Oberhausen begonnen met de bouw van een grotendeels gerobotiseerd dc, vergelijkbaar met het fulfilmentcenter in Utrecht. Daarvoor is volgens het Duitse LebensmittelZeitung een financiering afgesloten van 120 miljoen euro. Frederic Knaudt van Picnic in Duitsland is blij met de financiering. “Met de steun van de KFW Ipex Bank bouwen wij in het hart van het Ruhrgebied het modernste online food-dc ter wereld.”

Uitbreidingen op stapel in Duitsland en Frankrijk

Recent opende koning Willem-Alexander het geautomatiseerde fulfilmentcenter in Utrecht. Ook in Zwolle, Ridderkerk en Dordrecht staan geautomatiseerde dc’s op de planning. In de tussentijd is Picnic druk in de weer om de Duitse en Franse markt te veroveren.
In Duitsland is het bedrijf sinds 2018 actief in deelstaat Noordrijn-Westfalen en in Frankrijk is een service gestart in de noordelijk gelegen stad Lille. Binnenkort zal een uitbreiding in Frankrijk worden aangekondigd. Nieuwenhuys zegt ook dat Picnic wil uitbreiden naar alle grote stedelijke gebieden in Duitsland. “Denk hierbij aan Hamburg, Berlijn, Frankfurt, Stuttgart, München, Hannover en ga zo maar door.”
Om al die uitbreidingsplannen waar te maken, moet Picnic een flink arsenaal bouwen aan nieuwe distributiecentra en zogeheten ‘hubs’. Dit zijn locaties van waaruit bezorgers met hun elektrische auto’s aan hun bezorgroutes beginnen. Met het Olympia programma ziet Nieuwenhuys kans om daar voor wat betreft de aansturing vaart mee maken en tevens mensen vast te houden.