Koning opent nieuw gerobotiseerd dc Picnic in Utrecht - VIDEO

Koning opent nieuw gerobotiseerd dc Picnic in Utrecht - VIDEO

Koning Willem-Alexander heeft een nieuw, bijna volledig, gerobotiseerd distributiecentrum van Picnic geopend in Utrecht. Het is het eerste zodanig gerobotiseerde centrum voor de online supermarkt. Het centrum bevat nieuwe robottechnologieën die Picnic speciaal hiervoor heeft ontwikkeld.

Picnic opende vrijdag 1 april een omvangrijk en grotendeels gerobotiseerd distributiecentrum op Lage Weide in Utrecht. Niemand minder dan Koning Willem-Alexander kwam het nieuwe centrum officieel openen. Commissaris van de Koning Hans Oosters en burgemeester Sharon Dijksma verwelkomde de majesteit bij de rode loper en onder luid applaus en gejuich van Picnic medewerkers, liep de koning het pand aan de Atoomweg binnen.

Oranje kratje

Na een korte introductie over het bedrijf was het de beurt aan de koning. De majesteit mocht het eerste kratje, die speciaal voor de gelegenheid oranje was gespoten, vullen met boodschappen bij een van de pickstations. Nadat hij deze openingshandeling had afgerond, kwam het centrum tot leven en gingen alle robots en machines aan het werk en werd het kratje meegenomen het systeem in. De koning werd vervolgens door de oprichters van Picnic meegenomen op een rondleiding en gesprekken met medewerkers van het bedrijf.

Wondere wereld

Naast dit nieuwe centrum in Utrecht, door medeoprichter Joris Beckers de hoofdstad van de wondere wereld van Picnic genoemd, volgen er de komende tijd in Nederland nog drie. Als eerste wordt er halverwege dit jaar een nieuw centrum in Dordrecht opgeleverd, daarna in Zwolle en Ridderkerk. Ook in Oberhausen wordt er al druk gebouwd aan nieuw gerobotiseerd centrum en de supermarkt hoopt in september te kunnen beginnen met de constructie van de apparatuur. Dit centrum zal ongeveer een kwart groter worden dan die in Utrecht.

Next level hotspot

De online supermarkt heeft twee jaar aan dit pand gewerkt en voor de ontwikkeling was een investering van 250 miljoen euro nodig. Een team van zo’n 50 jonge techneuten uit tien verschillende landen ontwierp de software voor deze technologische, ‘next level hotspot’ en het dc heeft naar eigen zeggen de hoogste mechanisatiegraad van Europa. “Het gebouw heeft een controlecentrum wat niet zou misstaan op Schiphol”, lacht Frederik Nieuwenhuys, medeoprichter Picnic. “We zijn met een blanco vel begonnen en ik denk dat er wel negentien ontwerpen de prullenbak in zijn gegaan en we hebben er één bewaard. Het precies geworden zoals we het van tevoren bedacht hebben.”

Één miljoen per dag

Het distributiecentrum heeft 42.000 vierkante meter vloeroppervlak, bevat 17 kilometer aan rollenbanen, 27 laad- en losdocks en opslagruimte voor 250.000 kratten. Ook rijden er 850 shuttles rond, zijn er zes tasjesrobots in gebruik (door picnic zelf ontwikkeld) en zijn er 80 pickstations. Van hier uit worden wekelijks 150.000 consumenten voorzien van boodschappen. Volgens Nieuwenhuyzen is het de bedoeling dat er uiteindelijk 25.000 bestellingen per dag worden verwerkt, wat neerkomt op ongeveer één miljoen producten.

Robotica

Het centrum bevat nieuwe robottechnologieën die Picnic speciaal heeft ontwikkeld voor gebouw. Ondank dat het grotendeels gerobotiseerd is, heeft deze nieuwe vestiging plaats voor zo’n 1.000 werknemers.

Samenwerking

Voor dit project heeft Picnic veel samengewerkt met andere Nederlandse bedrijven. Zo heeft fabrikant Niverplast geholpen met de ontwikkeling van de tasjesrobot, die de kratten voorziet van plastic tasjes en heeft Veld Koeltechniek de installaties in het gekoelde deel van het dc onder zijn hoede genomen.

Daniëlle van Hout

Daniëlle van Hout

Redacteur Logistiek.nl