Logistiek Café 2: Hoe onderscheid ik mij met ketensamenwerking?

In deze tweede aflevering van het Logistiek Café, in aanloop naar de jaarlijkse Top 100 Logistiek Dienstverleners, staat ketensamenwerking centraal. Een thema dat al jaren op de agenda staat in de logistiek. Hoe gaat Westerman Multimodal Logistics hiermee om? En is dat onderscheidend genoeg, in ogen van experts Dick van Damme en Willem Mulderij, panelleden van de Top 100 Logistiek Dienstverleners? Maar ook: hoe ziet ketensamenwerking eruit bij een grootmacht als Geodis?
Delen:

Logistiek Café 2 begint echter met een update over de hogere transportkosten. In het najaar van 2021 gaven transportbedrijven massaal aan dat alle tellers op rood stonden. De tarieven moesten hoe dan ook omhoog, waarbij de bedrijven werden gesteund door resultaten in het rapport ‘Kostenontwikkeling in het wegvervoer 2021-2022’ van Panteia. Redacteur Diane Essenburg heeft het net opgehaald bij Bas Koopmanschap van Nextpage en bij logistiek dienstverleners of klanten in 2022 inderdaad meer zijn gaan betalen voor hun logistiek, nog los van de enorm hoge brandstofprijzen die nu gelden.

Bekijk Logistiek Café 2

Ketensamenwerking bij Geodis

Heres Stad bespreekt het thema ketensamenwerking tijdens de tweede aflevering van het Logistiek Café met Mark van den Assem van Geodis Belenux. Ziet het bedrijf zich als ketenregisseur? Ja, is het antwoord, en het is één van de belangrijkste rollen voor een logistiek dienstverlener, aldus Van den Assem. Ook moeten logistieke bedrijven volgens hem meer ‘ownership’ nemen in de digitale flow.

Van den Assem gaat verder onder meer in op onderwerpen als e-commerce, het ambitieuze en duurzame nieuwe dc in Venlo, de truck die gebouwd wordt met Renault en diversiteit. “Het is bewezen dat een diverse organisatie sterker wordt.”

Onderscheiden in de keten

Onder leiding van presentatrice Annemarie Brüning vertelt Bernard van Dieren, Sales Director bij Westerman Multimodal Logistics, over de huidige nummer-79 in de Top 100 Logistieke Dienstverleners. Wat doet deze relatief kleine speler om zich te onderscheiden op ketenregie?

Aan tafel zitten ook Dick van Damme (lector logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam) en Willem Mulderij (oprichter van SOM4), die beiden een rol hebben in het beoordelen van de vragenlijsten voor de Top 100. Ze leggen uit waar zij bij die beoordeling op letten en geven Van Dieren alvast voorzichtig een inkijkje of Westerman met de huidige bedrijfsaanpak kans maakt op een hogere positie in de ranglijst. Iets waar ook andere logistiek dienstverleners hun voordeel mee kunnen doen.

Logistiek Café

In aanloop naar de Top 100 Logistiek Dienstverleners 2022 publiceert Logistiek.nl een viertal Logistiek Cafés. In de eerste aflevering gaat het bijvoorbeeld over de krappe arbeidsmarkt, die meer en meer een rem op de ontwikkeling van logistieke bedrijven aan het worden is. Hoe moeten de logistiek dienstverleners omgaan met de krapte die bijna structureel lijkt te zijn? Daarnaast is Peter Appel te gast met zijn visie op de markt en de fusie met Simon Loos.

Naar de afleveringen