Smart Pallet Mover garandeert ononderbroken materiaaltransport

Smart Pallet Mover garandeert ononderbroken materiaaltransport
Smart Pallet Mover: productiviteitsstimulans voor industriële productie.

Met de Smart Pallet Mover (SPM) heeft Interroll een oplossing gelanceerd die een ononderbroken materiaaltransport garandeert. Wat zijn de mogelijkheden?

Fabrikanten hebben wereldwijd te maken met een felle prijs- en concurrentiedruk. Zij reageren hierop door de automatisering en efficiëntie te verhogen via robotica en de digitalisering van hun productieprocessen, vaak aangeduid als Industrie 4.0. Deze processen verliepen gewoonlijk in verschillende productiecellen die naar behoefte werden gebruikt. Maar nu worden ze steeds meer geautomatiseerd en in een netwerk opgenomen met een managementuitvoeringssysteem (MES).

Materiaalverwerking

Productiemanagers moeten daarom meer aandacht besteden aan materiaalverwerking. Vorig jaar publiceerde Interroll de enquête "Productielogistiek in middelgrote bedrijven", waarin een duidelijke behoefte aan automatisering op dit gebied werd vastgesteld. Zo bedroeg de gemiddelde automatiseringsgraad van de interne materiaalstroom in de ondervraagde bedrijven slechts 53 procent. Bijna een op de tien bedrijven (9 procent) had een automatiseringsgraad van minder dan 25 procent.
Een oplossing om dit productiviteitspotentieel aan te boren is de nieuwe Smart Pallet Mover (SPM). Het flexibele palletbeheersysteem - wereldwijd enig in zijn soort - kan aan allerlei verschillende eisen worden aangepast.

Automatische toevoer

De nieuwe oplossing biedt gebruikers verschillende voordelen. Met name kunnen zij gemakkelijk werkprocessen automatiseren voorbij de machinesturing en handmatige activiteiten in veiligheidskritieke zones vermijden. Zo kunnen ze niet alleen kostbare productieonderbrekingen vermijden bij de voortdurende aanvoer van materiaal voor machines, maar ook het risico op ongevallen elimineren. Dit alles kan de productiviteit met tot wel 30 procent verhogen.

Smart Pallet Mover is een mobiele oplossing voor palletbeheer die is ontworpen voor het automatiseren van het proces van het verplaatsen van pallets in productieruimten en voor productiegerelateerde pick- en sequentieprocessen die ook kunnen worden gebruikt in Industrie 4.0-omgevingen. Het is ontworpen voor het overzetten en bufferen van dozen of pallets met een gewicht tot 1.000 kilogram. Als mobiel, autonoom werkend material-handling systeem kan het bijvoorbeeld worden gebruikt als kostenefficiënte aanvulling op vorkheftrucks of bestuurderloze transportsystemen zoals automatisch geleidevoertuigen (AGV's).

Modulaire plug-and-play

De Smart Pallet Mover is een modulaire oplossing. Het hart ervan is de mobiele SM1000 Robot, die onder de transportlijnen beweegt en pallets verschuift die erop liggen. Daarnaast worden pallets of containers opgepikt door modulaire transportbanden in de vorm van mobiele SM2000 Transfer Cars, die langs rails bewegen en pallets tussen transportbanden vervoeren.

Zoals alle producten van het bedrijf is ook de Smart Pallet Mover eenvoudig te installeren, te bedienen en te onderhouden. De plug-and-play-oplossing kan zelfs in moderniseringsprojecten zonder langdurige productieonderbrekingen worden geïmplementeerd. De Smart Pallet Mover biedt maximale compatibiliteit, gebruiksvriendelijkheid en plug-and-play-mogelijkheden dankzij wereldwijde netwerknormen zoals REST API en JSON.

De transportmodules kunnen naar behoefte eenvoudig worden aangepast, terwijl de in hoogte verstelbare poten voor extra flexibiliteit zorgen en het mogelijk maken om het systeem op oneffen vloeren te installeren. De Smart Pallet Mover werkt naadloos samen met AGV-parken, vorkheftrucks en andere Interroll-oplossingen, waaronder het Modular Pallet Conveyor Platform (MPP).

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

Verhoogde productiviteit - Materialen worden automatisch aangevoerd voor het gebied buiten de machinehekken. De lopende productie hoeft niet te worden onderbroken voor handmatige werkzaamheden in veiligheidsrelevante gebieden.

Veiligheid op het werk - Het risico op ongevallen wordt verminderd doordat er minder manuele activiteiten zijn in veiligheidskritieke productiezones.

Eenvoudige planning, eenvoudige installatie en intuïtieve bediening - Een cloud gebaseerde 3D-tool voor configuratie en planning minimaliseert en vereenvoudigt planningsprocessen. De plug-and-play installatie voorkomt langdurige productieonderbreking en hoge installatiekosten. De eerste configuratie is ongecompliceerd en de SPM-manager kan met behulp van een tablet toezicht houden op de lopende werkzaamheden.

Veelzijdig en intelligent - De oplossing werkt met een zelf optimaliserende besturingseenheid en kan gemakkelijk in een netwerk worden opgenomen met andere componenten, zoals AGV's of Interroll's Modular Pallet Conveyor Platform (MPP), om een efficiënte goederenbehandeling te garanderen.

Flexibel, schaalbaar en modulair - De modulair opgebouwde Smart Pallet Mover kan flexibel worden aangepast aan de betreffende omstandigheden ter plaatse en naar behoefte probleemloos worden uitgebreid.

Duurzaam en stevig - Hoge betrouwbaarheid gaat hand in hand met een laag gewicht dankzij het gebruik van producten die al vele jaren succesvol zijn gebleken in andere Interroll-palletoplossingen.

Flexibiliteit

Martijn Smit, Solution Sales Director voor Smart Pallet Handling zegt: "Met deze modulaire platformoplossing stellen wij onze klanten en gebruikers in staat het grote productiviteitspotentieel aan te boren dat wordt geboden door de productiegerelateerde automatisering van de goederenbehandeling. Dankzij de flexibiliteit van deze innovatieve oplossing, het gebruik van beproefde technologieën en een zeer korte amortisatietijd, kunnen gebruikers hun concurrentievermogen aanzienlijk vergroten. Een uitgebreide, gebruiksvriendelijke 3D-onlinetool, de SPM Configurator, stelt gebruikers in staat om snel en eenvoudig een systeem te configureren en de geplande werking op de computer te simuleren."

Dit artikel is gesponsord door Interroll. 

Lees ook: