De coronapandemie heeft slechts een geringe impact gehad op de activiteit van vastgoedontwikkelaar VGP. Het bedrijf sloot het afgelopen jaar af met een record nettowinst van 370,9 miljoen euro, dat is een stijging van 80,4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Eind 2020 had VGP niet minder dan 27 logistieke en semi-industriële gebouwen opgeleverd, in totaal 531.000 m2, en waren nog eens 33 projecten in aanbouw, in totaal 869.000 m2. Vorig jaar werden ook verschillende percelen grond verworven die de locatie zullen worden van toekomstige investeringsprojecten.
In Nederland is VGP in oktober 2020 begonnen met de grondwerken voor de tweede fase van VGP Park Nijmegen, en dit kwartaal zal ook de volgende fase van VGP Park Roosendaal opgestart worden.
VGP Park Roosendaal start uitbreiding tweede gebouw
VGP Park Roosendaal bevindt zich op een perceel van circa 86.500 m2 en biedt een totale huuroppervlakte van circa 51.500 m2 verdeeld over twee gebouwen. Het eerste gebouw met een totale huuroppervlakte van 41.500 m2 werd midden 2020 opgeleverd en is volledig verhuurd aan BAS Warehousing en Active Ants.
De komende periode zal gestart worden met de grondwerken voor het tweede gebouw met een potentiële verhuurbare oppervlakte van ongeveer 9.300 m2. Het gebouw biedt flexibiliteit aan toekomstige huurders in termen van ontwerp en aanpassingsmogelijkheden. De oplevering staat gepland voor eerste kwartaal 2022.
VGP Park Roosendaal is gelegen op het bedrijventerrein Borchwerf, vlakbij de A17 en de A58/N268 en biedt daarmee een goede verbinding met zowel het noorden en het het zuiden van Nederland, als met België. Bovendien is het gebied een zeer belangrijk economisch knooppunt dankzij de spoorverbindingen met Nederland en België.
Het industrieterrein Borchwerf is aangesloten op de spoorlijn tussen Rotterdam en Antwerpen/Vlissingen en heeft eigen havenfaciliteiten aan de Roosendaalse Vliet en het naastgelegen Moerdijk. Ook stoppen er vlakbij het park treinen en bussen. Roosendaal heeft ruim 77.000 inwoners en een goed opgeleide beroepsbevolking.
VGP Park Nijmegen; tweede fase volop in aanbouw
Begin januari werd de eerste kolom geplaatst voor de tweede fase van het park. Op een kavel van ruim 20 hectare wordt het eerste deel van dit tweede gebouw gerealiseerd, goed voor een verhuurbare oppervlakte van 42.000 m2. Dit is reeds volledig verhuurd aan AG Logistics Services.
In totaal beslaat VGP Park Nijmegen ruim 350.000 m2 bouwgrond, bestemd voor de bouw van grootschalige warehouses voor logistieke en semi-industriële activiteiten. Het eerste gebouw, met een totale verhuurde oppervlakte van 67.500 m2, werd in 2020 afgerond en is volledig verhuurd aan Conpax, OTC Medical, Ahold Delhaize, ESTG en Nippon Express Nederland.
De nieuwbouw op VGP Park Nijmegen is onderdeel van Bedrijvenpark Park 15 Logistics in Oosterhout (Gld). Een strategisch zeer goed gelegen locatie tussen Arnhem en Nijmegen, direct aan de A15 en vlak bij de Duitse grens. Andere belangrijke snelwegen, zoals de A73 en A50, zijn nabij en vervoer per spoor of de Waal behoort eveneens tot de mogelijkheden. Eerder vestigden zich hier onder andere Nabuurs en Lidl.
Duurzaamheidsstrategie
VGP levert in heel Europa zijn nieuwbouw projecten af met een certificering van minimaal BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) Very Good en kijkt in samenspraak met huurders naar verdere mogelijke optimalisaties.
Het doel op middellange termijn is dat het bedrijf in 2025 neutraal is in termen van netto koolstofdioxide-uitstoot. Daarnaast is het de bedoeling om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 50 procent te verminderen.
De Belgische groep lanceerde in 2019 de nieuwe divisie VGP Renewable Energy, die verantwoordelijk is voor het leveren van groen stroom aan de huurders, o.a. door de plaatsing op de dakruimte van VGP-parken van fotovoltaïsche systemen en moderne energietechnologieën. Eind december 2020 had VGP een geïnstalleerde groene energie productiecapaciteit van 42,5 MWp en de installatie van een extra nominaal vermogen van 53,3 MWp in de pijplijn. In totaal zal de bestaande en toekomstige productie van groene energie naar schatting de uitstoot van kooldioxide met 7.800 ton per jaar verminderen en staat zij gelijk aan het verbruik van 13.400 huishoudelijke gebruikers.
VGP ondersteunt zijn klanten die hun bedrijf willen optimaliseren en tegelijk hun CO2 voetafdruk willen verkleinen. Zo biedt de Belgische groep geïnteresseerden advies in het beheer van de productie en het intelligent gebruik van energie, maar ook een moderne infrastructuur voor het opladen met elektriciteit of waterstofcellen van voertuigen.
Dit artikel is gesponsord door VGP.