De coronacrisis heeft vanzelfsprekend ook impact op de arbeidsmarkt in de sector transport en logistiek. Bedrijven zagen het aantal opdrachten en daarmee de behoefte aan personeel teruglopen in het tweede kwartaal van 2020. Toch zagen we in het derde kwartaal het aantal banen alweer toenemen. Voor de vestigende bedrijven op DistriPark Dordrecht kan de gemeente helpen om voldoende gekwalificeerd personeel te werven. Dit door de samenwerking te faciliteren met kennisinstituten en Baanbrekend, de organisatie in de Drechtsteden die vraag en aanbod van werk samenbrengt.
Ambitieuze doelen
De gemeente Dordrecht en de regio Drechtsteden hebben ambitieuze doelen op gebied van werkgelegenheid. Zo wil Dordrecht de komende jaren 4.000 extra arbeidsplaatsen te faciliteren. Het is de bedoeling dat de ontwikkeling van DistriPark Dordrecht daar een belangrijke bijdrage aan gaat leveren.
Het stemt mij hoopvol als ik zie dat we met bedrijven als Crocs en Elcee al honderden extra arbeidsplaatsen kunnen toevoegen”
Wethouder Maarten Burggraaff (economie) maakt zich persoonlijk hard voor het realiseren van deze ambitie: “Een hoge ambitie hebben is mooi, maar het gaat uiteindelijk om de resultaten. Het stemt mij hoopvol als ik zie dat we met de aanstaande vestiging van bedrijven als Crocs en Elcee al honderden extra arbeidsplaatsen kunnen toevoegen. En we zijn pas net begonnen. We hopen binnenkort ook de namen van andere bedrijven bekend te kunnen maken die zich op DistriPark Dordrecht gaan vestigen.”
Op regioniveau gaat het zelfs om een ambitie van 30.000 extra arbeidsplaatsen tot het jaar 2030.
Drechtsteden onderscheiden zich
Er moet uiteindelijk natuurlijk genoeg personeelsaanbod zijn om aan de vraag van logistieke bedrijven te kunnen voldoen. Aan die voorwaarde wordt in de Drechtsteden voldaan. Uit onderzoek van Sectorinstituut Transport en Logistiek blijkt namelijk dat er in de regio voldoende gekwalificeerd personeel aanwezig is, dat – eventueel na omscholing – aan de slag kan in de transport- en logistieksector. Daarmee onderscheiden de Drechtsteden zich van omliggende regio’s.
Ook uit eerdere prognoses – weliswaar van vóór de coronacrisis – van het Sectorinstituut kwam eenzelfde beeld naar voren. Pas in 2027 zou de arbeidsvraag in de Drechtsteden groter worden dan het aanbod. Wethouder Burggraaff: “Als we kijken naar omliggende regio’s zoals Rijnmond, West-Brabant en Gorinchem, dan zien we daar al (veel) eerder een tekort aan logistiek personeel ontstaan. Dat maakt de Drechtsteden tot een interessante vestigingslocatie voor logistieke ondernemingen. De belangstelling voor de beschikbare kavels is dan ook erg groot.”
Gemeente helpt bij werving
DistriPark Dordrecht is een nieuw logistiek bedrijventerrein, gelegen direct langs de snelweg en aan de rivier de Merwede. Met een strategisch goede ligging ten opzichte van onder andere Rotterdam en Antwerpen is het een aantrekkelijke plek voor logistieke ondernemingen. In totaal wordt in drie fases 67 hectare uitgegeven. Voor de eerste fase zijn alle kavels inmiddels verkocht of staan in optie. Later volgen de uitgifte van fase 2 en 3.
De bedrijven die zich zullen gaan vestigen, zoals Crocs en Elcee, nemen uiteraard deels ook hun huidig personeel mee naar de nieuwe locatie. Maar omdat er vaak ook sprake is van bedrijfsuitbreiding op de nieuwe locatie, is nieuw personeel ook noodzakelijk. En in het geval van Crocs zal mogelijk niet al het personeel vanuit Rotterdam mee verhuizen naar Dordrecht. De gemeente Dordrecht treedt hierbij op als partner bij het zoeken naar nieuwe geschikte werknemers.
Met het initiatief ‘Baanbrekend in de Randstad’, een samenwerking tussen de Sociale Dienst Drechtsteden, het UWV en Randstad Groep Nederland, worden mensen ‘in de kaartenbak’ geschoold. Daarnaast is de gemeente in gesprek met het Da Vinci College Dordrecht over gezamenlijke opleidingen in de logistiek. Er is in 2020 zelfs een ‘leerlijn logistiek’ ontwikkeld, waarbij gefocust wordt op werknemers- en relevante vakvaardigheden.
Dit artikel is gesponsord door Distripark Dordrecht.