Heftruckopleiding: online training in spelvorm

Heftruckopleiding: online training in spelvorm

Werkgevers moeten aantonen dat ze de kennis van hun heftruckchauffeurs tenminste iedere vijf jaar opfrissen. Branchebreed bestaat over de inhoud van die trainingen geen discussie. Toch vindt er ieder jaar een groot aantal ongevallen met heftrucks plaats. De huidige trainingen sluiten onvoldoende aan bij de praktijk. De oplossing: een online training in spelvorm.

Zware ongevallen

Een ongeluk met een hef- of reachtruck zit soms in een klein hoekje. De gevolgen hiervan zijn in sommige gevallen zeer ernstig. Jaarlijks vinden er in Nederland zo’n 150 zware ongevallen met heftrucks plaats, waarvan vijf met dodelijke afloop en 38 met blijvend lichamelijk letsel. Die ongelukken worden lang niet altijd veroorzaakt door beginnende chauffeurs. Ook ervaren chauffeurs, zo blijkt, gaan soms in de fout.

Aantoonbaar deskundig

Een heftruckcertificaat is niet verplicht. De wet eist wél dat werkgevers kunnen aantonen dat hun personeel deskundig is en zorgvuldig geïnstrueerd zijn in het werken met een hef- of reachtruck. Als er een ongeluk plaatsvindt, moet een bedrijf de arbeidsinspectie en verzekeraars kunnen overtuigen dat een werknemer getraind is. En dat hij op de hoogte is van de werking van de heftruck, de veiligheidsregels en wetten.

Trainingsfrequentie omhoog

Uit gesprekken met een groot aantal HR-, SHEQ- en warehousemanagers blijkt dat zij zich realiseren dat het aantal uren heftrucktraining dat wordt aangeboden, minimaal is. En dat de opgedane kennis na vijf jaar mogelijk is weggeëbd. Hun wens is een hogere trainingsfrequentie. Ook zouden ze meer inzicht willen hebben in de kennis en prestaties van chauffeurs op de verschillende onderdelen tijdens de training. Het biedt hen handvatten voor het structureel verbeteren van de veiligheid in het warehouse, of om deze bij te sturen.

Diverse culturen

In de praktijk hebben werkgevers te maken met veel wisselende flexkrachten. Deze werknemers hebben vaak diverse culturele achtergronden, spreken verschillende talen en zijn het Nederlands of het Engels niet altijd even goed machtig.

Daardoor neemt niet iedereen de stof even goed op en is het lastig te controleren of een nieuwe chauffeur die beschikt over een certificaat in staat is veilig te werken. Op dat moment testen of trainen kost veel tijd en geld.

Hoog verloop, incidenteel gebruik

In welke medewerkers ga je als werkgever investeren, in de wetenschap dat ze mogelijk snel weer vertrokken zijn. En wat doe je met incidenteel gebruik? Ga je die mensen trainen of sta je ongetraind gebruik van de heftruck toe?

Tijd voor nieuwe norm

Conclusie: trainen op de huidige manier past niet langer bij de praktijk. Door de manier waarop dat nu gebeurt, is kennis niet up-to-date en sluit de werkwijze onvoldoende aan op de dynamische werkomgeving. De traditionele methode is te duur en, met het oog op die kosten, ook niet schaalbaar; twee keer zo veel trainen, kost grofweg twee keer zo veel geld.

Virtual reality heftruck- en reachtruck-simulatoren, met een geïntegreerde en complete rijopleiding”

De trainingen gaan daarnaast voorbij aan de (veelal) multiculturele achtergrond van het huidige warehousepersoneel en aan de nieuwe generatie medewerkers die is opgegroeid in het digitale tijdperk.

Omarm de nieuwe norm

Speciaal voor werkgevers die voorop lopen in innovatie introduceert Logistic Workx virtual reality heftruck- en reachtruck-simulatoren, met een geïntegreerde en complete rijopleiding, inclusief online gegamificeerde theorietraining. Daarmee sluiten we aan bij wat wél past bij de huidige praktijk.

Ook ervaren medewerkers hebben hierdoor meer plezier tijdens het leren. Ze doorlopen de cursus in hun eigen taal en op een zelfgekozen tijdstip en locatie. Dit betekent: op afstand trainen, individueel en niet alleen onder, maar ook buiten werktijd. Omarm de nieuwe norm die staat voor: flexibeler, leuker, betaalbaarder en een veiliger werkomgeving.

Pakt u de nieuwe norm op? Meld u dan aan voor het gratis webinar. Wilt u weten wat Logistic Workx verder voor uw zaak kan betekenen? Neem dan een kijkje op de website van Logistic Workx.

Dit artikel is gesponsord door Logistic Workx.