artikel

Albert Heijn – robots domineren het magazijn van de toekomst

Warehousing 2419

Mensen achter de computers, robots doen het werk. Als straks het nieuwe, volledig gerobotiseerde magazijn van Albert Heijn helemaal operationeel is, ligt de outputniveau in aantal colli per dag op 50 procent meer.

Albert Heijn – robots domineren het magazijn van de toekomst

Dertig mensen zijn dan overgebleven van wat normaal 100 orderpickers zouden moeten doen en dat ook nog eens op een veel kleiner vloeroppervlak. De mensen doen wat de robot niet kan: lastige pick- en put-away opdrachten, folie van de pallets halen, rolcontainers in de vrachtwagen rijden.

 


 

AH is de eerste supermarkt in Nederland die een gemechaniseerd distributiecentrum voor houdbare producten heeft. De cijfers van het dc zijn imponerend, de techniek nog meer.

In de ogen van Marjon de Koning, eindverantwoordelijk voor de logistieke processen, stapelen de voordelen zich op. Het fysieke werk is minder zwaar, de capaciteit gaat omhoog en winkels kunnen meer op maat worden beleverd. “Manuele stations gebruiken we nog voor de pieken.

 

Beluister het complete verhaal van Marjon de Koning live 

Marjon de Konnig gaat op Warehouse Insight dieper in op het gemechaniseerde dc dat AH heeft geopend in Zaandam.

  • Wat laat zich robotiseren en wat niet?
  • Hoe ontstaat een optimale belading van rolcontainers?
  • Is dit een blauwdruk voor alle retail dc’s?

Meld je nu (gratis) aan 

 

 

Ook ontstapelen van de pallets gebeurt deels handmatig.” Verder hebben mensen vooral andere taken. Volgens De Koning is er veel aandacht voor de transitie, die de mensen in het magazijn doorlopen om te wennen aan de nieuwe werkomgeving. Ook de techniek moet eerst maximaal presteren. “We nemen de tijd, we gaan eerst dit goed neerzetten.”

Marjon de Koning

Volledig gerobotiseerd proces

Albert Heijn werkte een paar jaar lang intensief met Vanderlande om een opzienbarend concept neer te zetten, dat zijn weerga niet kent. Op een paar handmatige elementen na is dit een volledig gerobotiseerd proces, waarmee de supermarktorganisatie de groei kan gaan opvangen. Eerst in Zaandam, later wellicht ook elders in het land. “Het stapelen van de rolcontainers door twee robots per werkstation is echt uniek, met dank aan een slim algoritme waarmee we maximale dichtheid hebben weten te bereiken”, zegt Marjon de Koning.

Reageer op dit artikel