Gesponsord

Eemshaven als strategische hub

Eemshaven als strategische hub
Eenmshaven is een strategische hub voor offshore windambities

Groningen is altijd al het centrum van energie geweest. Maar waar de bron vroeger aardgas was, komen er steeds meer megawatts uit wind. Rondom Eemshaven wordt inmiddels een derde van de Nederlandse energie geproduceerd, waarvan het aandeel duurzaam opgewekte stroom de komende tien jaar moet groeien van 40% naar 60%. Die uitdaging maakt deze logistieke hotspot, direct aan de Noordzee, dé strategische keuze voor pioniers in de energietransitie.

Als uitvalsbasis voor de ontwikkeling, onderhoud en bevoorrading van windparken op zee, speelt Eemshaven een sleutelrol binnen de offshore windindustrie. Bedrijven uit het gebied hebben een berg aan ervaring, want ze waren verantwoordelijk voor grootschalige projecten zoals Gemini, Hornsea en Hollandse Kust. Met flink wat nieuwe windparkprojecten op de planning, groeit het belang van de haven alleen maar verder. 

Deze regio in Noord-Nederland is zo uniek door de combinatie van multimodale connectiviteit. Zeeroutes brengen Scandinavië, het VK en de Baltische staten dichterbij dan ooit, de diepte van 15,5 meter maakt de haven toegankelijk voor zware zeeschepen en via rail, rivier, lucht en snelweg (A7, A28) is de verbinding met het Europese achterland uitstekend. ‘Alle belangrijke routes voor windparken in de Noordzee komen hier samen, zonder dat het tot congestie leidt’, vertelt Albert Jan Huisman, Chief Commercial Officer van Necron Group AG.

Springplank voor offshore

Europese voorlopers als Duitsland, Denemarken, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben de ambitie om vóór 2030 tientallen gigawatt aan extra offshore windcapaciteit te realiseren. Dat zijn serieuze doelstellingen die niet alleen vragen om betrouwbare, maar ook schaalbare infrastructuur. Zowel de provincie Groningen als gemeente Het Hogeland zien die potentie. Plannen om het bedrijventerrein uit te breiden in de Oostpolder zetten hun ambitie kracht bij om Eemshaven ‘het duurzame stopcontact van Nederland’ te maken.

Eemshaven profiteert van een gunstige ligging dicht bij huidige en toekomstige windparken op de Noordzee. Het maakt deze locatie dé toegangspoort voor offshore uitbreidingen, en de aanlanding van windenergie goedkoper. Multidisciplinaire havenfaciliteiten zoals gespecialiseerde terminals, ruime kades en heavy lift kranen zijn ingericht om turbineonderdelen efficiënt te verschepen.

De booming business rondom de energietransitie is volgens Huisman een interessante markt voor veel sectoren. ‘Bedrijven in constructie, onderhoud, transport en ICT zijn stuk voor stuk onmisbaar voor een geoliede samenwerking. Vroeg instappen betekent waarschijnlijk een waardevolle functie in de ontwikkeling van het hele gebied.’

Eemshaven heeft een gunstige ligging dicht bij windparken op de Noordzee
Eemshaven heeft een gunstige ligging dicht bij windparken op de Noordzee

Noord-Nederland: regio van kansen

Eemshaven en omgeving is in trek bij bedrijven actief in energie, techniek en logistiek. Met voldoende ruimte om te groeien, goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van technische professionals biedt deze regio een vruchtbare bodem voor toekomstgerichte bedrijven. De combinatie van kwaliteit van leven en lage woonlasten maakt het aantrekkelijk voor talent om zich hier voor lange tijd te vestigen.  

Ook op het gebied van innovatie zit Noord-Nederland niet stil: regionale overheden, kennisinstellingen en bedrijven werken nauw samen om het vestigingsklimaat van ondernemers te versterken. Zo is er bijvoorbeeld flexibele regelgeving die snellere vergunningverlening voor nieuwe initiatieven mogelijk maakt. Tegelijkertijd wordt met investeringen in hoogwaardige energie-infrastructuur, breedbandverbindingen en datacentercapaciteit een geavanceerd digitaal ecosysteem gecreëerd.  

XXL-warehouse voor XXL-ambities 

‘Necron Group’s XXL-warehouse is ontwikkeld met oog voor de specifieke eisen van offshore logistiek’, vertelt Huisman. Het pand van ruim 67.000 m2 is verdeeld over zes units. Alle ruimtes beschikken over een royale vrije hoogte van 12,2 meter, een maximale vloerbelasting van 5.000 kg/m2 en een ruim buitenterrein met meerdere loading docks voor intensief transport. 

Het bedrijfspand biedt built-to-suit mogelijkheden: huurders kunnen de ruimte naar specifieke wensen aanpassen. ‘Of het nu gaat om opslag, overslag of assembleren: flexibiliteit is het uitgangspunt. Het warehouse ligt op korte afstand van de terminals en kades van Eemshaven en de samenwerking met lokale havenpartners garandeert een soepele afhandeling van goederen’, legt Huisman uit.

De daarbij geldende 24 uurseconomie versnelt transshipmentprocessen bij inkomende en uitgaande leveringen. Voor bedrijven betekent dat minder risico’s en maximale controle over de logistieke keten. Met zo veel faciliteiten binnen handbereik is Eemshaven een logische schakel in elke operatie.

Het XXL-warehouse biedt built-to-suit mogelijkheden: huurders kunnen de ruimte naar wens aanpassen
Het XXL-warehouse biedt built-to-suit mogelijkheden: huurders kunnen de ruimte naar wens aanpassen

Duurzaamheid als drijvende kracht 

Elk project van Necron Group wordt ontwikkeld met als minimale eis een BREEAM “Excellent”-certificering. De bouw is volledig in lijn met de toekomstgerichte visie van Necron Group als Europese vastgoedontwikkelaar. Met duurzaamheid als integraal onderdeel van het ontwerp, draagt het warehouse in Eemshaven bij aan de ESG-doelstellingen van de huurder. Dat sluit naadloos aan op de visie van de windsector, als drijvende kracht achter de Europese energietransitie. Ondernemers die logistiek willen opschalen én verduurzamen, hebben in Eemshaven de wind in de rug.

Dit artikel is gesponsord door Necron Group.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.