Benut de hoogte van je magazijn met VLM's

Benut de hoogte van je magazijn met VLM's

Veel organisaties hebben te kampen met een beperkte opslagruimte en de behoefte aan efficiëntere opslag- en orderverzamelingsprocessen. In een wereld waar ruimte en tijd kostbaar zijn, kan de oplossing liggen in het benutten van de volledige hoogte van je magazijn, terwijl je je operaties aanzienlijk stroomlijnt. Dat is waar Vertical Lift Modules (VLM's) in beeld komen.

Een Vertical Lift Module is een revolutionair geautomatiseerd opslag- en ophaalsysteem, dat bestaat uit lades aan de voor- en achterkant, evenals een verticale lift. Het systeem is speciaal ontworpen om kleinere goederen verticaal op te slaan en maakt gebruik van het 'goods-to-man' principe, om items naar de operator te brengen. Deze machines variëren in hoogte van 3 tot 20 meter en maximaliseren daarmee de beschikbare hoogte in je magazijn. 

Vanas Engineering heeft meer dan 1600 van deze geavanceerde systemen in de Benelux geïmplementeerd. De weg die deze pionier heeft afgelegd is interessant. In 1989 begonnen ze met paternosters, die efficiënt waren, maar enkele beperkingen hadden. Daarna kwam de evolutie naar VLM's, die het opslaan van variabele producthoogtes en dieptes mogelijk maakten, ruimte bespaarden en ergonomisch werken bevorderden. Deze verandering was een doorslaand succes in de markt. Tegenwoordig kiest ongeveer 95% van de klanten voor VLM-systemen boven paternosters, tenzij specifieke vereisten anders bepalen. 

Dit succes is te danken aan de voordelen van VLM's. Ze benutten de beschikbare ruimte optimaal, door te meten en alleen die hoogte en producthoogte te gebruiken die nodig is. Hierdoor kan tot wel 90% opslagruimte worden bespaard. Bovendien is de bediening van VLM's uiterst gebruiksvriendelijk en vrijwel foutloos, dankzij laserpointers en papierloze bediening. Ze beschermen ook de opgeslagen goederen, waardoor de voorraadkwaliteit en -integriteit behouden blijven. Een belangrijk aspect is dat gebruikers snel vertrouwd raken met de VLM's, wat zorgt voor een korte leercurve. 

Een ander essentieel onderdeel van het succesverhaal van Vanas is de software. Het bedrijf heeft software ontwikkeld die niet merkgebonden is en verschillende systemen kan aansturen, waaronder VLM's, rollenbanen en orderpicksystemen. Deze software kan ook naadloos worden geïntegreerd met diverse ERP-systemen, waardoor klanten een flexibele keuze hebben. 

Waarom koos Vanas voor Modula als partner?

Bij de keuze van partners voor verticale opslagliften is betrouwbaarheid, innovatie, ontwikkeling, en sterke producten van cruciaal belang. Ook de mogelijkheid om te denken over technische verbeteringen en software-integratie wordt hoog gewaardeerd. Vanas vond al deze kwaliteiten bij Modula. Dit bedrijf staat bekend om zijn innovatieve geest en groeiende succes in de VLM-industrie. Het feit dat Modula snel nieuwe VLM-varianten ontwikkelt en aanbiedt, heeft Vanas overtuigd. Het nieuwe dual tray systeem (dat wachttijden minimaliseert) en de aanpak in maatwerk zijn slechts enkele voorbeelden van hun toewijding aan innovatie.
Bovendien heeft Modula indruk gemaakt met zijn brede heavy duty machines, zonder grote meerkosten. De aanstaande introductie van de Modula pallet lift en de Modula Next laat zien dat het bedrijf blijft investeren in hun producten. 

Hoe heeft Vanas zijn medewerkers voorbereid op het gebruik van VLM's?

Vanas zorgt voor de juiste opleiding van zijn medewerkers. Ze hebben een internationaal opleidingsprogramma in samenwerking met Modula om hun service- en salesteams op te leiden. Nieuwe monteurs worden begeleid en opgeleid tot ze klaar zijn om zelfstandig te werken. De logistieke engineers van Vanas worden grondig getraind in technische aspecten en logistieke processen. Ze werken aan concepten en projecten om klanten de beste oplossingen te bieden. 

Het onderhoud van de Modula liften wordt volledig intern gedaan en ze bieden 24/7 service aan. Hierdoor kunnen klanten vertrouwen op een snel en effectief reactievermogen, alsmede op de aanwezigheid van reserveonderdelen om eventuele problemen ter plaatse op te lossen. 

Welke klanten profiteren van VLM's en wat voor bedrijven zijn dit?

Klanten die VLM's implementeren, kunnen ruwweg worden onderverdeeld in drie categorieën: 

  1. Basisklanten die liften gebruiken voor ruimtebesparing, zonder de uitgebreide inzet van software. 
  1. Onderhoudsmagazijnen waarbij 24/7 beschikbaarheid van wisselstukken essentieel is. Hier wordt vaak de combinatie van software en camera's ingezet om real-time inzage te geven in de inventaris. 
  1. Logistieke operaties die zich richten op orderpicking en plaatsbesparing, en daarbij profiteren van geavanceerde software. Deze klanten komen uit diverse sectoren, zoals de farmaceutische industrie, automotive, e-commerce, voedingsmiddelen, cosmetica en zelfs de agrarische sector. 

Wat is de toekomst van opslag- en logistieke oplossingen?

Met de groeiende vraag naar geautomatiseerde magazijnsystemen ziet de toekomst er rooskleurig uit voor bedrijven als Vanas Engineering. De behoefte aan plaatsbesparing en efficiënte orderverzameling blijft groeien, vooral in een wereld waar de e-commerce booming is. De rol van VLM's blijft cruciaal vanwege hun ruimtebesparende, budgetvriendelijke aard en hun vermogen om diverse producten op te slaan. 

Een veelbelovende ontwikkeling is de integratie van VLM's met andere technologieën, zoals robotica. Dit opent deuren naar geavanceerdere opslagsystemen waarbij liften samenwerken met autonome mobiele robots. Zo blijven bedrijven als Vanas Engineering streven naar innovatie en optimale oplossingen voor hun klanten. 

In een wereld waarin ruimte, tijd en efficiëntie van onschatbare waarde zijn, bieden VLM's een innovatieve manier om opslag- en orderverzamelingsuitdagingen aan te gaan en kansen te benutten. Vanas Engineering en Modula hebben samen bewezen dat ze de ideale partners zijn voor bedrijven die hun opslag- en logistieke processen willen optimaliseren. Met de technologie, training en expertise die ze bieden, kunnen bedrijven zeker zijn dat ze de juiste keuze maken voor hun behoeften. 

Dit artikel is gesponsord door Vanas Engineering.