Europese primeur: nieuwe generatie elektrische cross belt sorter

Europese primeur: nieuwe generatie elektrische cross belt sorter

Je kunt elkaar gewoon verstaan, terwijl de 50 meter lange elektrisch aangedreven sorteerband van Mikropakket in hoog tempo de verschillende pakketten transporteert en distribueert naar de dertig schuin aflopende afvoerbanen, de zogenaamde chutes. De chutes bevatten naast rollers ook remrollen, zodat zware pakketten automatisch afgeremd worden en de lichtere of kwetsbare pakketjes niet in de verdrukking brengen: de gentle handling.

“Voorheen sorteerden we de pakketten van Mikropakket nog handmatig”, vertelt Roy Rachman, programmamanager bij PostNL Logistic Solutions. “Dat kostte veel menskracht en was inefficiënt. Ook omdat we allerlei verschillende pakketten handlen. Groot, klein, zwaar, licht, kwetsbaar, enzovoorts. Alles door elkaar. Op deze nieuwe locatie hebben we drie bedrijfsonderdelen van Logistic Solutions -Mikropakket, Pharma & Care en E-Commerce fulfilment- geconcentreerd in één volledig gemoderniseerd gebouw, waar in totaal zo’n veertig mensen werken. Bij Mikropakket sorteren we nu zo’n 15.000 pakketten per dag, maar als de verwachte groei doorzet, kunnen we dit gemakkelijk opschalen tot 96.000 pakketten als het moet. Het systeem kan het aan.”

Intensief meegedacht

Rachman begeleidde de transformatie van het vroegere Tata Steelgebouw in Nieuwegein tot het sorteercentrum dat nu het paradepaardje van PostNL Logistic Solutions is. Voor de sorteeroplossing benaderde hij diverse aanbieders. “EAE Solutions kwam als beste uit de bus”, vertelt Rachman. “Juist doordat ze een ‘new kid on the block’ zijn, hun nek durfden uit te steken, doordat ze een vernieuwende kijk op sorteermachines en de aansturing daarvan hadden, en doordat ze intensief meedachten met onze wensen. We hebben in nauwe samenwerking binnen een jaar het concept vervolmaakt.”

Slimme algoritmes

De sorteermachine die EAE Solutions voor PostNL ontwierp wordt geproduceerd door de gevestigde internationale partner Wayzim, en is geüpgraded naar westerse, en PostNL-specifieke, kwaliteitseisen. “Dat maakt de machine betaalbaarder dan vergelijkbare machines, terwijl je aan kwaliteit en sorteerprestaties niet hoeft in te boeten”, zegt Rachman. Onderscheidende elementen als de elektrisch aangedreven lopende band maken de sorteermachine bijna geruisloos en zorgen ervoor dat onderhoud of reparatie geminimaliseerd is. Een geavanceerd meet-, weeg- en scansysteem gebaseerd op slimme algoritmes in de besturing zorgt ervoor dat elk pakketje op de juiste plek op de band naar een van de chutes wordt bewogen, door de smalle dwarsgeplaatste rolbanden die heel vernuftig in de grote sorteerband zijn verwerkt.

Razendsnelle visuele monitoring

“Wij hebben onze roots in de grafische industrie”, vertelt Corbin Joosen, Head of Solution Design bij EAE Solutions. Hij is verantwoordelijk voor de implementatie van het nieuwe cross belt systeem bij PostNL. “Bijvoorbeeld het regelen van het kleurregister bij het drukken van een krant. Dat gaat met 15 meter per seconde. Daaruit is dit specialisme ontstaan: razendsnelle visuele monitoring en aansturing van logistieke processen. Deze slimme camera’s, genaamd IAS (Item Analysis System), zijn in ons besturingssysteem opgenomen en zorgen ervoor dat elk pakket op de juiste snelle en efficiënte wijze gehandled wordt.”

Eerste in Europa

De cross belt sorter die EAE Solutions nu bij PostNL heeft neergezet, is de eerste in Europa die compleet door EAE is geleverd. EAE, dat in 1962 is opgericht, ontwerpt en maakt al meer dan 60 jaar complexe industriële besturingssystemen voor grafische- en de intralogistieke markt, met als kerncompetentie sorteer- en transportmachines. Tot dusverre leverde EAE haar besturingssystemen veelal aan fabrikanten van sorteermachines. Nu heeft het bedrijf ook een eigen lijn van cross belt sorters: de EAE Flow.E-Cross.

Tijdens de gebruikersacceptatietest plaatste Roy Rachman zonder vooraankondiging twee dozen tompoucen op de band om te testen hoe gentle de handling was. De uitkomst was positief, geheel ongeschonden konden de tompoucen daarna opgegeten worden.
Tijdens de gebruikersacceptatietest plaatste Roy Rachman zonder vooraankondiging twee dozen tompoucen op de band om te testen hoe gentle de handling was. De uitkomst was positief, geheel ongeschonden konden de tompoucen daarna opgegeten worden.

Parcel & Post Expo

Op de Parcel & Post Expo, die van 24 tot en met 26 oktober in de RAI in Amsterdam gehouden wordt, is EAE Solutions aanwezig en zal de nieuwe cross belt sorter, de EAE Flow.E-Cross, gepresenteerd worden aan het grote publiek.

Dit artikel is gesponsord door EAE Solutions.