Slimme videotechnologie helpt chauffeurs en reduceert incidenten

Slimme videotechnologie helpt chauffeurs en reduceert incidenten

Vervoerders laten mogelijkheden liggen uit de opties die truck en trailer volgsystemen bieden. Met behulp van slimme camerasystemen zijn vooral de extra mogelijkheden voor het ondersteunen van chauffeurs groot, stelt Dahua. Liz Wei: "Neem alleen al blind spot detection. Je wil voorkomen dat chauffeurs in de war raken van ongewenste alerts en vervolgens de echte meldingen negeren."

De druk vanuit Europa neemt toe om te investeren in veiligheidsmaatregelen voor vrachtauto’s en bussen. Grote spiegels dan wel dodehoekspiegels zijn al verplicht, maar zijn in een aantal situaties niet toereikend. Camerasystemen uitgerust met videotechnologie voorzien van AI zijn dat wel. “Toch zien we in de brede markt nog wat huiverigheid om te investeren in deze slimme systemen. Dat is een gemiste kans, want de voordelen van wat wij ‘video management’ noemen zijn groot”, stelt Liz Wei, Vertical Sale Manager bij Dahua Technology.

‘Chauffeurs moeten op juiste alerts kunnen vertrouwen’

Veiligheid en de connectiviteit van apparatuur spelen de hoofdrol bij het investeren in slimme transportoplossingen. Bij het eerste aspect is er een uitsplitsing naar veiligheid voor de chauffeur en truck enerzijds én die van de lading anderzijds. “Camerasystemen zijn beduidend beter dan spiegels in staat tot het detecteren van blinde vlekken in het zicht van een chauffeur. Toch gebruiken transporteurs de beschikbare technologie voorzien van waarschuwingen niet altijd omdat deze ook regelmatig zorgt voor valse meldingen. Met onze camera’s en videotechnologie voorzien van AI kunnen we deze valse meldingen voorkomen. Daarmee is een chauffeur verzekerd van effectieve waarschuwingen en zal hij weer op het systeem vertrouwen.” Dat laatste is volgens Wei nu extra nuttig omdat het tevreden houden van toch al moeilijk vindbaar personeel belangrijk is. “Bij het analyseren van beelden kun je als gebruiker bovendien aangeven wat je wel en niet wil zien. In het kader van GDPR is het mogelijk om bijvoorbeeld gezichten onherkenbaar te maken.”

Sterke daling kans op incidenten

“De veiligheid van chauffeurs en vrachtauto’s verbetert dankzij de beschikbare hulpsystemen, zoals Forward Collision Warming, Lane Departure Warning en Safe Distance Warning. Een combinatie van soft- en hardware detecteert of een chauffeur vermoeidheidverschijnselen vertoont, is afgeleid of belt. De systemen gaan eveneens na of een chauffeur een gordel omheeft.” Dat die technologie geen luxe is, blijkt uit statistieken. Wei: “Uit data van de inmiddels bij klanten geïmplementeerde Dahua oplossingen blijkt dat de kans op accidenten daalt met vijftig tot tachtig procent.”

Lading in de gaten houden

Naast chauffeursveiligheid is er ook de ladingveiligheid. Waar een slot of sensor een belangrijke functie hebben, is met camerasystemen nog sneller te zien of iemand wil inbreken. “De camera’s zijn aan de achterkant van een trailer te bevestigen. Daarnaast is het mogelijk om deze in een container te plaatsen én aan te geven wie wel of geen toegang heeft tot de lading. Wil iemand ongevraagd toegang, dan gaat er een melding naar de chauffeur of een kantoor.” Sowieso zal het ‘bewijs’ in de vorm van videobeelden en foto’s tijdens de reis, bijdragen aan het vertrouwen van opdrachtgevers in een vervoerder.

Video management voorzien van AI

De slimme technologie van Dahua is gebaseerd op de video management oplossing voorzien van AI. Daarmee is het wereldwijd een van de koplopers. Wei: “Dit maakt een smart transportation oplossing ook echt slim. Daarmee levert de technologie gebruikers meer op, zoals het voorkomen van ongelukken en dat je sterker staat bij verzekeringskwesties. Het systeem is te integreren met het FMS van een onderneming en mede daardoor kunnen vervoerders datagedreven beslissingen nemen. Je voldoet met de oplossing niet alleen aan Europese eisen, maar kunt analyseren wat beter kan en moet. Ondernemers die een focus hebben op een kosteneffectieve video management applicatie, kunnen altijd vragen om een gratis demo.!” 

Dit artikel is gesponsord door Dahua.