'Circulair bouwen is ook gewoon leuk om te doen' - VIDEO

'Circulair bouwen is ook gewoon leuk om te doen' - VIDEO
Joost van Gilse, Hans Korbee en Mark van Onna

"We zijn bezig met iets waar we allemaal nog niet zo goed in zijn, we verkennen nieuwe mogelijkheden." De uitspraak is van Mark van Onna (Bleckmann), hij was één van de sprekers tijdens de Summit Logistieke Hotspots waar Tilburg-Waalwijk opnieuw werd uitgeroepen tot dé logistieke hotspot van Nederland.

Het was voor de vierde keer op rij dat Tilburg-Waalwijk de bloemen in ontvangst mocht nemen. En dat deden Sandra Smits (Midpoint Brabant, werkzaam bij Kivits Drunen in Tilburg) en wethouder Ronald Bakker (Waalwijk) met groot genoegen. "Vier keer op één, dat doe je niet alleen", slingerde Smits als slogan de zaal in aan boord van de MPS Eureka, die vanaf de containerterminal in Almelo het Twentekanaal opvoer om te laten zien wat er ook in Twente aan logistieke bouwactiviteit gebeurt.

Drie experts over circulair bouwen

Hans Korbee - expert circulair bouwen

"De milieudruk van het bouwen en gebruiken van een logistiek centrum terugbrengen naar nul. Dat versta ik onder circulair bouwen en daarin is de logistieke sector al een heel eind op dreef", liet Hans Korbee, expert met een verleden bij RVO weten. "Belangrijk dat deze grote sector deze richting opgaat en stap voor stap verder komt. Lang geleden heeft de sector al BREEAM omarmd. Circulair bouwen is daar een verfijning op."

Mark van Onna, Bleckmann

"Denken in ketens, dat is hoe wij er naar kijken", gaf Mark van Onna (Bleckmann) aan. "Aan de voorkant nadenken over hoe je omgaat met een logistiek pand bij einde levensduur. Daar heb je iedereen bij nodig: architecten, aannemers, overheid en grondeigenaren aan de slag gaat om een plan te maken. Maar de gebruikersfunctie mag daar niet onder lijden. Daar gaat het om."

Joost van Gilse, Denc

"Laten we elkaar inspireren - ook op een dag als vandaag - om met de toekomst bezig te zijn", was de belangrijkste boodschap van Joost van Gilse (Denc). "Denk na over hoe de logistieke sector er uit moet komen te zien en hoe we informatie kunnen delen over circulair bouwen. Hoe gaan we om met onze gebouwen? Duurzamer, intensiever grondgebruik en beter ingepast in de omgeving. Dat is van belang."

Op weg naar de vijfde titel

Team hotspot Tilburg-Waalwijk, met rechts Sandra Smits

Sandra Smits nam daar alvast een voorschot op. De Logistieke Hotspot 2022 gaat door op de ingeslagen weg. "We hebben een aantal programma's ingezet in Tilburg-Waalwijk gericht op duurzaamheid en - ook op de toekomst - met talentontwikkeling, want we willen jonge mensen aan ons binden. Onze samenwerking tussen overheden, onderwijs en bedrijfsleven is echt heel goed. Daarmee halen we hopelijk ook volgend jaar voor de vijfde keer deze onderscheiding binnen."

Discussie aan tafels over circulair bouwen en de ontwikkeling van logistiek vastgoed
Heres Stad

Heres Stad

Hoofdredacteur Logistiek.nl