Tilburg-Waalwijk voor vierde keer Logistieke Hotspot nummer 1

Regio Tilburg-Waalwijk is gekozen tot Logistieke Hotspot van het jaar. Het is voor de vierde achtereenvolgende keer dat de Midden-Brabantse regio deze jaarlijkse verkiezing van Logistiek.nl weet te winnen. De top-3 van logistieke hotspotranking is een volledig Brabantse aangelegenheid met op plaats twee Oss-'s-Hertogenbosch-Veghel, de runner-up van dit jaar, en op drie West-Brabant.

Corona zorgde er de voorafgaande twee jaar voor dat Tilburg-Waalwijk de Logistieke Hotspot nummer 1 positie, maar bescheiden kon vieren. Op het bovendek van rondvaartboot de MPS Eureka, waar dinsdag de vijfde editie van de Summit Logistieke Hotspots plaatsvond, had de delegatie uit Tilburg en Waalwijk alle reden voor een feestje met de deelnemers aan dit evenement, dat dit jaar plaatsvond op XL Businesspark in Almelo.

André Pluimers (Port of Twente): 'We zijn de leukste en beste logistieke hotspot boven de rivieren'

Het coronavirus zorgde ervoor dat regio Twente noodgedwongen twee jaar moest wachten om als gastheer te fungeren voor de vijfde editie van de Summit Logistieke Hotspots. Het beneden- en bovendek van de MPS Eureka vormden gisteren het decor van de summit. Het programma van de Summit vond plaats op deze rondvaartboot die vertrok vanaf de containerterminal van CTT op bedrijventerrein XL Businesspark.
Tijdens de boottocht over het Twentekanaal, die op dit vanaf de sluis bij Eefde tot en met Enschede wordt verruimd voor drielaags containervaart, vond eerst een plenaire paneldiscussie plaats en aansluitend rondetafelsessies over twee rondes, waar de deelnemers aan de goed bezochte summit met elkaar in gesprek konden over actuele thema’s binnen het logistiek vastgoed.
Bij zijn welkomstwoord stelde André Pluimers, voorzitter van Port of Twente en directeur van Bolk Transport, aan dagvoorzitter Annemarie Brüning onder andere dat regio Twente, dit jaar op plaats 9 in de Logistieke Hotspot ranking, mede door het multimodale bedrijventerrein XL Businesspark in Almelo, een steeds interessantere vestigingslocatie wordt voor bedrijven actief op het gebied van opslag en logistiek.”We noemen ons daarom ook al een tijdje de leukste en beste logistieke hotspot boven de rivieren.”
Desondanks speelt – zo gaf Pluimers toe – ook in Twente het fenomeen van de verdozingsdiscussie. ”Wat we vooral hier proberen uit te leggen, is wat er zich hier allemaal afspeelt binnen die dozen. Dat doen we aan de hand van open dagen  en tijdens de Week van de Logistiek. Daarbij komt dat we in campagnes ook aangeven dat e-commerce bijvoorbeeld drie keer zo duurzaam is in plaats van dat we zelf naar de winkel toe rijden om onze schoenen op te halen. Met dit soort voorbeelden proberen we het negatieve beeld dat er heerst te pareren, waarbij het uitgangspunt van Twente is dat we logistiek beter, slimmer en duurzamer moeten organiseren.”

André Pluimers, voorzitter Port of Twente en directeur van Bolk Transport

Geen record

Voor de vierde achtereenvolgende komt Tilburg-Waalwijk als beste uit de bus in alweer de zestiende editie van de Logistieke Hotspot van het jaar verkiezing. Geen record overigens, want dat is nog altijd in handen van de regio Venlo-Venray, die de verkiezing in het verleden maar liefst zes keer achtereen wist te winnen.

Logistieke hotspot runner-up Oss-'s-Hertogenbosch-Veghel: 'Loon naar werken'

Bijzonder dit jaar is de samenstelling van de top-3 want het is voor het eerst sinds de officiële start van de Logistieke Hotspot van het jaar verkiezing in 2006 is het voor eerst dat de regio Oss-’s-Hertogenbosch-Veghel in de top-3 is geëindigd op een fraaie tweede plaats achter Tilburg-Waalwijk en nog voor West-Brabant dat de verkiezing in het verleden diverse malen wist te winnen. De regio in Noordoost-Brabant wist de afgelopen jaren altijd een top-10 positie in te nemen, maar nog nooit werd een plaats in de top-3 behaald.

Nicolien Hendrickx, programma manager van Vijfsterren Logistiek en Roel Megens, voorzitter Vijfsterren Logistiek en manager operations Logistiek bij Sligro Food Group.

Nicolien Hendrickx, programma manager van het regionale samenwerkingsverband Vijfsterren Regio, waar ook Oss, ’s-Hertogenbosch en Veghel prominent deel van uitmaken, zegt in een reactie dat de positie van runner-up een mooie opsteker is en dat deze vooral te danken is aan de ondernemende regionale familiebedrijven. “Deze ondernemers hebben vooral duurzaamheid in hun kernwaarden en zetten vol in op multimodaal transport. Om deze mooi positie ook volgend jaar te behouden, gaan we ons de komende tijd richten op innovaties op het gebied van verduurzaming, digitalisering en arbeidsmarkt.”
Roel Megens, voorzitter van Vijfsterren Logistiek en manager operations Logistiek bij Sligro Food Group zegt dat de tweede positie in de Logistieke Hotspot ranking het bewijs is dat de regio in Noordoost-Brabant ‘het supergoed doet’. “Desalniettemin is er nog altijd een uitdaging om het nóg beter te doen.”

De prolongatie van de nummer 1 positie heeft de regio in Midden-Brabant dit jaar te danken aan een panel van 38 experts werkzaam in de logistieke dienstverlening, vastgoedontwikkeling, makelaardij, consultancy en advies en onderwijs en wetenschap. Van de panelleden kreeg Tilburg-Waalwijk de meeste stemmen in twee van de in totaal tien categorieën op basis waarvan de ranking uiteindelijk tot stand is gekomen.

Hoge score in drie categorieën

De meeste stemmen, in de anonieme verkiezing, behaalde Tilburg-Waalwijk in de categorieën: medewerking gemeente en beste logistieke hotspotlocatie, waar het gaat om nationale e-fulfilment activiteiten. Ook scoorde de Brabantse regio hoog op het thema duurzaamheid.

De Top 20 Logistieke Hotspots van Nederland - 2022

Tilburg-Waalwijk is door een panel van 38 logistieke experts gekozen tot nummer 1 logistieke hotspot van Nederland*. In de top 10 worden Tilburg-Waalwijk, Oss-’s-Hertogenbosch-Veghel en West-Brabant gevolgd door: (4) Almere-Lelystad-Zeewolde, (5) Arnhem-Nijmegen, A12 Corridor, (Lansingerland-Zoetermeer-Zuidplas -Waddinxveen), (7) Rivierenland (Tiel-Geldermalsen-Zaltbommel), (8) Venlo-Venray, (9) Regio Twente (Almelo-Hengelo-Enschede), (10) Utrecht (Lage Weide)-Nieuwegein-Vianen.
De logistieke hotspotranking van 11 tot en met plaats 20 (inclusief positie in 2021) is als volgt:

11) Zuid-Limburg (Maastricht-Heerlen-Sittard-Geleen), positie 2021: 8
12) Keyport Midden Limburg (Roermond-Weert), positie 2021: 14
13) Schiphol, positie 2021: 13
14) Liemers (Duiven-Westervoort-Zevenaar-‘s-Heerenberg), positie 2021: 16
15) Eindhoven-Helmond, positie 2021: 4
16) Rotterdam-Nieuw Reijerwaard, positie 2021: 15
17) Vlissingen-Terneuzen, positie 2021: 24
18) Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen), positie 2021: 21
19) Noordzeekanaalgebied (havengebied Amsterdam-Westas), positie 2021: 19
20) Maasvlakte I en II, positie 2021: 20

*Abonnees van Logistiek ontvangen de poster als bijlage bij het oktobernummer van Logistiek dat volgende week dinsdag verschijnt.

Download de poster Logistieke Hotspots 2022

Sandra Smits, operationeel directeur van Kivits Drunen in Tilburg en bestuurslid van het economische samenwerkingsprogramma Midpoint Brabant, zegt in haar reactie op de nummer 1 positie dat dit het gevolg is van een juiste strategie binnen de regio op belangrijke maatschappelijke opgaven als duurzaamheid, digitalisering en talentontwikkeling. “En natuurlijk van de hechte samenwerking tussen ondernemingen, overheden en onderwijs in Midden-Brabant. Want vier keer op één, dat verdien je niet alleen dat doe je samen met elkaar.”

Succesvolle triple helix samenwerking

Volgens Smits is de prolongatie van de nummer 1 positie een erkenning voor alle inspanningen van het logistieke bedrijfsleven, de gemeenten Tilburg en Waalwijk en het onderwijs in de regio Midden-Brabant. “Met name de multi helix samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs blijkt een belangrijk onderdeel van ons succes.”

Erkenning voor regio

Ronald Bakker (VVD), wethouder Economische Zaken van de gemeente Waalwijk, sloot zich aan bij de woorden van Smits na de prijsuitreiking, die werd verricht door burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo. “We zijn trots opnieuw te zijn erkend als regio die hard werkt aan de continue verbetering van alles wat logistiek kan betekenen voor duurzame economische groei.”

Verdozingdiscussie

Bakker maakte in zijn dankwoord ook nog een toespeling op de huidige verdozingsdiscussie die met name speelt in de provincie Noord-Brabant en de opstelling daarbinnen van de regio Tilburg-Waalwijk. “Het gaat erom dat we als overheid willen meedenken met de hele logistieke sector en dat we als bestuurders niet aan de kant blijven staan en trappen in de ‘framing valkuil’, maar juist gaan inzetten op het positief stimuleren van duurzaamheid. Dit thema gaat wel wat verder dan de verdozingsdiscussie, waar de nadruk vooral ligt op de esthetiek de overhand voert over groene muren en plantjes.”

Locatiekeuze logistiek: hoezo is er nog keuze? Nederland loopt vast

Lees verder

Juiste schaal bouwen

Duurzaamheid reikt volgens Bakker veel verder dan de verdozingsdiscussie. “Duurzaamheid kun je alleen realiseren met echt goede logistiek die op de juiste plek zit en op de juiste schaal wordt gebouwd. Als we dat blijven doen dan zijn wij als regio voorstander van de vestiging van nieuwe logistiek.”