Een goed IT-netwerk biedt logistiek dienstverleners innovatiekansen - Waar begin je?

Snel en foutloos werken is in de logistiek een voorwaarde voor het behalen van succes. Organisatietalent én kundig personeel zijn belangrijk, maar er is nog een aspect dat onmisbaar is: een faciliterend bedrijfsnetwerk dat soepele communicatie mogelijk maakt. Bij veel logistiek dienstverleners is het netwerk nog niet zo effectief en cloudgebaseerd als het zou kunnen zijn. Is dat wel op orde, dan liggen er innovatiekansen.
Bij veel logistiek dienstverleners is het netwerk nog niet zo effectief en cloudgebaseerd als het zou kunnen zijn.

Automatisering in de logistieke sector staat in de schijnwerpers. Onder andere omdat de beschikbaarheid van arbeid niet groot is én automatisering kan leiden tot concurrentieel voordeel. Of het nu autonome voertuigen zijn, de optimalisatie van een e-commerce supply chain of inspelen op Supply Chain 4.0 kansen, gegevensuitwisseling speelt een grote rol.

Dennis Duwel, bij Axians verantwoordelijk voor Business Development & Innovatie: “Om te profiteren van de mogelijkheden die er liggen, is een netwerk nodig. Voor iets simpels als het inpluggen van een laptop tot het koppelen van een sorteermachine in een magazijn. Daarbij moet de data naadloos naar een datacenter kunnen lopen én uiteraard de security van het netwerk op orde zijn.”

Samenvoegen netwerken is complexe uitdaging

Er is een aantal momenten waarop bedrijven zich meer focussen op het bedrijfs IT-netwerk, geeft Duwel aan. “Bijvoorbeeld als sprake is van een overname van een andere logistiek dienstverlener. Leidt dat tot een gefragmenteerde IT- of netwerksituatie en het minder eenvoudig uitwisselen van data, dan beperkt dit het innovatiemogelijkheden. Het is een complexe uitdaging om een eigen netwerk en diverse applicaties samen te voegen met een ander netwerk en andere software. Zeker als er geen standaard is waar je op kunt terugvallen. Wil je dat samenvoegen met je eigen IT’ers doen? Dan heb je extra mensen nodig. En die zijn schaars op dit moment.”

Dennis Duwel: “Profiteer van de mogelijkheden die een goed werkend netwerk biedt.”

‘Voorkom dat je brandjes moet blussen’

Bedrijven zouden moeten doen waar ze goed in zijn. Dat betekent volgens Duwel niet zozeer energie steken in het in de lucht houden van een systeem, maar juist profiteren van de mogelijkheden die een goed werkend netwerk bieden. “Om dat te bereiken is er een aantal verbeterpunten waaraan logistiek ondernemers kunnen werken. Op de eerste plaats moet de IT-afdeling met de business gaan praten en zo voorsorteren op een verandering.

Daarnaast kan het lonen om voor standaardisatie te gaan. Dat maakt het uitwisselen van data eenvoudiger en geeft ldv’ers de kans om verschillen per magazijn aan te houden. Het voorkomt bovendien dat je continu brandjes moet blussen, omdat apparaten niet met elkaar kunnen ‘praten’. Of zoals een klant van ons het verwoordde: ‘We kunnen ons met het werkveld bezighouden in plaats van kijken of wifi werkt’.”

Je kunt als e-commercebedrijf van alles beloven aan je klant, maar ook handscanners werken alleen als ze kunnen communiceren met andere componenten in een netwerk

E-commercebeloftes nakomen

Duwel ziet dat veel bedrijven moeite hebben om de ambities van een organisatie te vertalen naar het bijpassende IT-landschap. “Je kunt als e-commercebedrijf van alles beloven aan je klant, maar ook handscanners werken alleen als ze kunnen communiceren met andere componenten in een netwerk, ook in een magazijn. Wij zorgen er bijvoorbeeld voor dat deze scanners goed werken en de data correct kunnen worden verzonden naar een ERP of WMS. Je moet als ldv’er zeker voorkomen dat een verbinding traag is of wegvalt. Dat betekent immers dat orderpicken meer tijd kost.”

Gratis e-book voor de logistieke sector

Hoe zet je de stap van het optimaliseren van je bestaande netwerk naar echt vernieuwen en innoveren? Axians ontwikkelde voor de logistieke sector een e-book met tips voor een toekomstbestendig netwerk in de branche.

Vraag hier het e-book aan...

Langzamer orderpicken door trage verbinding

“Je moet als ldv’er voorkomen dat een verbinding traag is of wegvalt. Dat betekent immers dat orderpicken meer tijd kost. Hetzelfde geldt voor camera’s waarmee je laad- en losacties kunt controleren of werken vanuit de cloud. De basis, dus het netwerk, moet goed zijn.”

Innovatie begint bij netwerk

Logistiek ondernemers zien een netwerk als water uit de kraan, stelt hij. “Een basaal iets. Als je over innovatie wil nadenken, dan moet je je netwerk goed op orde hebben. Daar zien we in de logistieke sector toegevoegde waarde voor onze oplossing. Dus moeten we ondernemers die verbeterstappen willen zetten daarin meenemen. En als een ldv’er over een netwerk beschikt, welke doelen wil hij daarmee bereiken? Nadenken over dit onderwerp is belangrijk en daarna kun je gericht stappen zetten en daadwerkelijk van de bereikte innovatie profiteren.”

Voice picking – Supply chain 4.0 – autonome voertuigen – duurzaamheid - security

Welke verbetermogelijkheden zijn er?

Voice picking – hiermee zijn orderverzamelprocessen efficiënter te maken. Headsets zijn verbonden met een WMS of ERP. Vertraging in het verwerken van de data of wegvallende Wi-Fi kunnen de voordelen teniet doen.

Supply chain 4.0 – deze digitalisering van de keten via cloud en IoT en kunstmatige intelligentie is de kwaliteit van logistieke diensten een boost te geven en tegelijkertijd zijn kosten te verlagen. Maar de potentiële winst is ook afhankelijk van een goed netwerk.

Autonome voertuigen – kunnen werk uit handen nemen en magazijnen efficiënter en veiliger maken. Toch vormen deze innovaties ook een flinke belasting voor een bedrijfsnetwerk.

Duurzaamheid – Ldv’ers staan voor grote energie- en duurzaamheidsuitdagingen. Dat vereist onder andere nauwere samenwerking en data deling dan nu het geval is. Voor het effectief en slim inspelen op toekomstige uitdagingen zijn nieuwe, geavanceerde data-infrastructuren nodig.

Security – data die ondernemers genereren, bijvoorbeeld via voice, supply chain 4.0 en andere innovaties, is aantrekkelijk voor cybercriminelen. Netwerken samengesteld uit hard- en software die is meegekomen uit bijvoorbeeld overnames, zijn hiervoor zeker niet altijd geschikt.

Dit artikel is gesponsord door Axians


Dit vind je misschien ook interessant