Kruidvat neemt gloednieuw dc in Oosterhout in gebruik - FOTOREPORTAGE

Kruidvat neemt gloednieuw dc in Oosterhout in gebruik - FOTOREPORTAGE

In slechts een paar maanden tijd is er in Oosterhout een gloednieuw distributiecentrum opgetuigd voor Kruidvat. Vanuit zijn tweede dc voor winkeldistributie worden de filialen in België en Zuid-Nederland bevoorraad. Supplychain-directeur Yvette Heijwegen: "We wilden zo snel mogelijk beginnen, dus de vastgoedontwikkelaar heeft onze unit als eerste afgebouwd."

Aan de Florijnstraat in het Noord-Brabantse Oosterhout wordt medio mei 2022 flink gebouwd. Een provisorisch bordje met ‘Kruidvat AS Watson’ en een pijl is nodig om vrachtwagenchauffeurs en bezoekers de juiste kant op te wijzen, want het adres ‘Florijnstraat 4C’ is anders nog niet te vinden. En vindbaar moet het gloednieuwe dc wel zijn, aangezien Kruidvat er sinds dinsdag 10 mei officieel gebruik van maakt.

Bulk en pallets in Kruidvat-dc

Het nieuwe distributiecentrum van Kruidvat, onderdeel van A.S. Watson, is 15.000 vierkante meter groot. Hoewel de meeste Nedcon-stellingen een week na de opening nog leeg zijn, verwacht Supply Chain Director van A.S. Watson Health & Beauty Benelux, Yvette Heijwegen, dat de rekken nog voor de zomer zo goed als vol liggen in Oosterhout. Het gaat om de fastmovers, sterk wisselende promotieproducten en volumineuze artikelen. Vooral bulk, op pallets. Slowmovers die bedoeld zijn voor Kruidvat-winkels in België en Zuid-Nederland komen uit Heteren naar Oosterhout voor crossdock. “De winkels krijgen uiteindelijk maar één vrachtwagen aan de deur.”

Je moet niet mechaniseren als je zo snel als wij een nieuw dc wilt starten”

Toen het dc in aanbouw was, eind 2021, werd bekend dat er op de nieuwe locatie werkgelegenheid was voor zo’n tachtig mensen. “Vind je dat weinig?”, stelt Heijwegen de vraag terug, terwijl duidelijk wordt dat er nauwelijks vormen van automatisering zijn toegepast in Oosterhout. “Je moet niet gaan mechaniseren als je een nieuw dc wilt starten en dan ook nog eens zo snel als dat wij wilden”, lacht ze. Kruidvat heeft in Heteren wel een ‘behoorlijk gemechaniseerd’ dc staan. “In Heteren gaat het om heel andere artikelen, inclusief kleine slowmovers. Ook daar is niet álles gemechaniseerd. We doen wat goed is voor de betreffende stroom producten. Hier hebben we bulk, fastmovers en verrassende in-outpromoties. Dat assortiment wisselt met de week, van zwembaden tot schoenen tot knuffelbeesten. Het is niet heel makkelijk te mechaniseren. Maar omdat we werken met pallets en grote dozen, zijn er weinig picks. We werken op de manier die we goed kennen en waar we heel efficiënt in zijn.” Als Oosterhout een tijdje draait zal bekeken worden of alles gaat zoals bedacht. Eventueel wordt een vorm van mechanisatie toegepast om verder te groeien.

Voor de zomer heel België beleveren

Ruim een week na de officiële ingebruikname van het dc in Oosterhout, belevert Kruidvat zo’n 125 van de 287 filialen in België. Nog voor de zomer moet heel België vanuit deze locatie bevoorraad worden. Aan het eind van het jaar is ook de IT erop aangepast om winkels in Zuid-Nederland aan de routes toe te voegen. In totaal gaat het dan om zo’n 400 winkels.

Kruidvat huurt dc: flexibeler, sneller en uit te breiden

Het nieuwe dc wordt gehuurd van Weerts Logistics Park. Een Belgische vastgoedontwikkelaar. Huren is bewust verkozen boven een dc in eigen beheer. Heijwegen: “Als je zelf gaat bouwen, gaat er al snel heel veel tijd in zitten. Dat hebben we wel ervaren toen we een paar jaar geleden ons retourencenter wilden uitbreiden. Dan ben je een paar jaar bezig met de vergunning, met de locatie, met de bouw zelf. Dat paste niet in onze wensen.” Bovendien is huren flexibeler, zegt ze. Mocht het nodig zijn, dan kan Kruidvat relatief eenvoudig over extra ruimte beschikken. De betreffende locatie van Weerts Logistics Park telt vier units, waarvan Kruidvat nu de eerste betrekt. Vooralsnog is het niet aan de orde dat een tweede unit naar Kruidvat gaat, maar in de toekomst zou dat goed mogelijk kunnen zijn.

Foto's van het Kruidvat-dc in Oosterhout

“We hebben gezocht naar het beste pand en de beste locatie. Vanwege onze wens om zo snel mogelijk te bouwen, heeft Weerts Logistics Park deze unit als eerste afgebouwd. Dat doet niet iedereen, daar zijn we hartstikke blij mee. Ook konden we goed meedenken over de inrichting. Dus we hebben niet deze locatie uitgekozen vanwege Weerts, maar we zijn wel prima tevreden met ze”, zegt Heijwegen.

Breeam Excellent

Het gebouw moet bij volledige oplevering van alle vier de units het Breeam-certificaat Excellent krijgen. De vastgoedontwikkelaar geeft aan dat het dak volledig wordt volgelegd met zonnepanelen. Het gaat in totaal om 14.123 zonnepanelen (5.649.200 Wp). De vier units hebben LED-verlichting met sensoren in de hal. Het pand is niet gasloos, aldus Weerts Logistics Park. De verwarming is op gas.

800 ton CO2-besparing door minder kilometers op de weg”

Kruidvat zegt duurzaamheid belangrijk te hebben gevonden in zijn locatiekeuze. Zo geeft de drogisterijketen aan minder kilometers op de weg te zitten, nu de Belgische winkels vanuit Oosterhout beleverd worden. Dit moet een jaarlijkse CO2-besparing van circa 800 ton opleveren. De locatie is bovendien uitgekozen vanwege zijn goede ligging, dicht bij de grens, de nabijheid van uitvalswegen en een bushalte en de arbeidsmarkt. Dat er niet een concurrent in de buurt zit die ook veel arbeidskrachten nodig heeft, bijvoorbeeld. Personeel is deels door het recruitmentteam van A.S. Watson zelf geworven, maar ook is uitzendbureau Olympia ingeschakeld.

Ervaren en nieuwe medewerkers in Kruidvat-dc

Vanuit Heteren zijn een paar opleiders meegekomen naar Oosterhout, al dan niet tijdelijk. “Er werkt hier nu een goede mix van ervaren medewerkers die de Kruidvat-processen en -cultuur kunnen borgen en nieuwe mensen.” Dit is zowel op de werkvloer als bij de teamleiders het geval. De Operations Manager komt wel uit Heteren. Heijwegen: “Het werven gaat behoorlijk goed, moet ik zeggen. We schalen elke week op, dus wekelijks stromen nieuwe mensen in.”

Diane Essenburg

Diane Essenburg

Redacteur Logistiek.nl