Verrassende winnaar van de Nederlandse Logistiek Prijs

Verrassende winnaar van de Nederlandse Logistiek Prijs
Peter Oosterbeek (VLM), Jan Kraaijeveld (Slimstock), Jos van Hillegersberg (juryvoorzitter NLP)

Geen bedrijf uit de hardcore logistiek dit jaar als voorbeeldbedrijf voor de logistieke sector. De opvolger van Coolblue is softwareleverancier en voorraadbeheerspecialist Slimstock in Deventer. "Kennisontwikkeling van klanten en medewerkers staat centraal."

Slimstock stond al wat langer op de shortlist van de jury, die bedrijven selecteert vanwege hun bijzondere bijdrage aan het logistieke vak. De laatste keer ging de NLP naar Coolblue, twee jaar lang kon de belangrijkste logistiek prijs in Nederland niet worden uitgereikt. Maar vandaag stond Jan Kraaijeveld met een brede glimlach namens Slimstock in de spotlight om de prijs in ontvangst te nemen uit handen van juryvoorzitter prof. Jos van Hillegersberg. De prijs is een initiatief van beroepsvereniging VLM.

Klantgericht en daarnaast het beste product

“Jullie zijn veel meer dan een softwarepakket”, zo onderbouwde Van Hillegersberg de keuze dit jaar. “Het ging in onze gesprekken niet over de bijzondere features in het pakket, maar vooral over de klanttevredenheid. Dat doen jullie consistent en het is opmerkelijk in de wereld van ICT.” De hoogleraar (Universiteit Twente) gaf aan, dat vanuit de strategieliteratuur je als bedrijf niet zowel productleider kan zijn als ook klantgericht. “Jullie tonen aan dat dit niet altijd waar is.”

Consistent bezig met klanttevredenheid”

De jury telde in de beoordeling mee, dat klanten van het eerste uur – Slimstock ging van start in 1993 – nog steeds klant zijn. De klanten waarmee de jury heeft gesproken vertellen, dat het pakket Slim4 zich binnen één jaar bewijst op het punt van kosteneffectiviteit. Zelf beklemtoont Slimstock niet aan een implementatie te beginnen als niet binnen anderhalf jaar sprake kan zijn van een ROI (Return On Investment).

Product van Nederlandse bodem

Vooral klanten meenemen in traject van kennisontwikkeling, was voor de jury een belangrijk criterium om de NLP toe te kennen. Slimstock beschikt over een eigen academy, waar klanten volop kennis kunnen ophalen en ook nieuwe medewerkers – het bedrijf groeit ieder jaar met vijftien procent – worden getraind in het logistieke vak.
Nog een belangrijk aspect is dat Slimstock door de manier van werken continu bezig is het exporteren van logistieke kennis vanuit Nederland en daarmee Nederland als logistiek land op de kaart zet. “Dat kan dus ook via een softwarepakket dat van Nederlandse bodem is”, zei Van Hillegersberg. “We vinden het echt heel mooi wat jullie neergezet hebben. Complimenten aan het hele team namens de jury. Jullie zijn een zeer terechte winnaar van de NLP 2021.”

'Voorraad is gewoon geweldig gaaf'

“Software is uiteindelijk nooit het doel”, zei Jan Kraaijeveld in zijn dankwoord. “We zijn gedreven door de inhoud; we vinden voorraad gewoon geweldig gaaf. Inmiddels zijn we gegroeid van een clubje van twintig of dertig mensen, naar wat we nu zijn: een bedrijf met 350 medewerkers, dat in drie shifts werkt met vestigingen over de hele wereld en meer dan honderd projecten per jaar. Dat zegt wel wat. Ik ben heel blij dat we deze prijs in ontvangst mogen nemen.” Oprichter en ceo Eric van Dijk, zelf niet aanwezig bij de uitreiking, noemt op LinkedIn de NLP 'de prijs die ik met Slimstock altijd al heb willen winnen'.
Van Dijk gaf de credits aan het hele Slimstock team. De afgelopen vier jaar is Slimstock verdubbeld in omvang van het team, in omzet en klanten. “Dit kon omdat we maximaal hebben geïnvesteerd in het team, ons product, services en de markt waarin we opereren.” Young professionals, waar Kraaijeveld er twaalf jaar geleden één van was, doen snel ervaring op in meerdere klantbedrijven en worden aangemoedigd om ‘met ideeën naar huis te komen’. Dat levert het bedrijf een loyale groep mensen op, die vooral blijven om te leren en te groeien.

Een uitgebreid interview met Eric van Dijk en Jan Kraaijeveld komt morgen op www.logistiek.nl.

Heres Stad

Heres Stad

Hoofdredacteur Logistiek.nl