Vos Logistics maakt werk van innovatieve duurzaamheid - LOGISTIEK EN INNOVATIE [4]

Vos Logistics maakt werk van innovatieve duurzaamheid - LOGISTIEK EN INNOVATIE [4]

Schoner rijden door zonnepanelen op het dak van de trailer. Vos Logistics doet het sinds kort. In dit vierde deel van een serie artikelen waarin logistiek dienstverleners hun innovatiekracht laten zien, vijf vragen aan Eveline Vermeulen, duurzaamheidsmanager bij Vos Logistics.

Na maanden vertraging door corona (onderdelen waren niet beschikbaar) was het in september 2020 zo ver voor Vos Logistics. De logistieke dienstverlener op plek 8 in de Top 100 Logistiek Dienstverleners 2021 heeft een trailer met acht zonnepanelen in gebruik genomen. De zonne-energie moet Vos liters brandstof per jaar besparen.

Wat maakt het project bijzonder?

“Bij Vos Logistics kijken we altijd naar innovaties die ervoor kunnen zorgen dat we een betere bijdragen kunnen doen aan de samenwerking met onze klanten of die een positieve bijdrage leveren voor het milieu. We hebben vorig jaar de SolarOnTop van IM Efficiency op onze vrachtwagens gemonteerd. Dit zijn flexibele zonnepanelen die energie leveren aan de vrachtwagen.”

Hoe is het begonnen?

“In Kerkrade bij een van onze locaties. Logistieke dienstverlener (Gehlen Schols Logistics, overgenomen door Vos Logistics in 2018,  testte de techniek al in 2017 red) Daar kwam ik langs en zag een krantenartikeltje hangen wat  een paar jaar oud was over flexibele zonnepanelen op vrachtwagens. Ik dacht, dat zal wel geflopt zijn want ik hoor er niets over. Maar een paar maanden later kwam ik in contact IM en bleek niets minder waar. Toen zijn we de pilot gestart.”

Dit concludeert de expert

Mischa van den Berg, (Refresco en Lean & Green ambassadeur) is als expert betrokken bij de samenstelling van de Top 100 Logistiek Dienstverleners

Een van de waarden van Vos Logistics is duurzaamheid en het bijdragen aan een schone en efficiënte supply chain. En deze waarde is bij Vos logistics zeker geen lege huls of loze belofte. Vos logistics is op veel vlakken actief. Zo neemt men deel aan de European clean truck alliance, zero emission stadslogistiek, de Brabantse waterstof coalitie alsook Ecovadis en bijvoorbeeld het Lean & Green programma (2e ster in progress).

Ook op gebied van de inzet van alternatieve brandstoffen onderscheidt men zich. Vos logistics werkt aan of is bezig met bijvoorbeeld waterstof, LNG, bio-brandstof en electrische voertuigen. Kortom de waarden worden volop ‘beleefd’, hetgeen Vos logistics een oprechte koploper op dit gebied maakt.

De inzet van zonne-energie op een trailer is hiervan een mooi voorbeeld. Hier wordt een ouder project opnieuw opgepakt. Gestructureerd worden (on)mogelijkheden bekeken en potentie in kaart gebracht. Ook het betrekken van de operatie en dus het beleven van de kernwaarde sustainabillity door de hele organisatie verdient navolging !

Welk traject is doorlopen? Obstakels, valkuilen?

“We hebben eerst natuurlijk gesprekken gevoerd intern en met IM Efficiency om uit te zoeken of de zonnepanelen zouden kunnen werken op onze vrachtwagens. Vragen die aan bod kwamen waren onder meer: welke merken gebruiken we, wat zijn onze routes et cetera.  Dit was belangrijk in de pilot fase. Voor een verdere implementatie zijn die zaken minder van belang. Tijdens de opbouw kwamen we erachter dat het dak van de vrachtwagen niet vlak was, dus toen moest er een nieuwe trailer geregeld worden.

Het is een interessante business case en een goede stap om nog meer CO2 te besparen”
Daarnaast beschikken we nu over real time data, eerst moest deze bij de vrachtwagen zelf uitgelezen worden. We zien dat we nog meer kunnen besparen als de chauffeur nog wat aanpassingen doet met betrekking tot het stationair draaien. Daar gaan we nu mee aan de slag.”

Stand van zaken/vervolgstappen?

“We zijn druk bezig om te kijken voor welke vrachtwagen we het verder kunnen uitrollen. Het is een interessante business case en een goede stap om nog meer CO2 te besparen.”

Gouden tip?

“Zorg dat je genoeg informatie hebt over de routes, vrachtwagens et cetera. Bij ons hielp de samenwerking met de operatie enorm mee omdat je dan de kennis hebt over verduurzaming, maar ook hoe dingen in de praktijk uitgevoerd worden. Hierdoor weet je beter wat wel en niet gaat werken.”

LOGISTIEK EN INNOVATIE - hier zijn bedrijven supertrots op

Voor de jaarlijkse Top 100 Logistiek Dienstverleners geldt innovatie in toenemende mate als onderscheidend element.
Maar wat doen bedrijven op dit gebied? In deze serie artikelen vertellen 'innovatieve koplopers' hun verhaal.

Meer artikelen in deze serie >>>

Peter de Weerd

Peter de Weerd

Redacteur Logistiek en Logistiek.nl. Hij focust zich met name op de deelgebieden (smart) warehousing en e-fulfilment