Grootste open poolsysteem ter wereld
EPAL.NL heeft in de loop der jaren een dicht netwerk van gecertificeerde fabrikanten, reparateurs, handelaren en Quality Chain Members opgebouwd. Het open poolingsysteem, met meer dan 1500 gecertificeerde productie- en reparatiepunten, 500 miljoen EPAL-pallets en 20 miljoen EPAL-boxpallets, in meer dan 30 landen met kantoren wereldwijd, reduceert onnodig heen en weer vervoer van onbeladen lastdragers.
Alle schakels in deze distributieketen zijn hecht verbonden. Ze onderhouden nauw contact met elkaar om ervoor te zorgen dat onderhoud, opslag of reparatie altijd op de dichtstbijzijnde plek plaatsvindt en op basis van dezelfde kwaliteitscriteria.
Kwaliteit en ISPM 15 norm
Om te garanderen dat de roulerende pallets kwalitatief hoogwaardig zijn, mag het merkteken EPAL niet zomaar op een pallet worden aangebracht. Een producent of reparateur mag deze beschermde tekens slechts aanbrengen, en daarmee een EPAL-pallet produceren of repareren, als er aan dat bedrijf een licentie is verleend. Om deze licentie te verkrijgen moeten bedrijven aantonen dat door hen geproduceerde of gerepareerde pallets aan de normen van EPAL voldoen. Daarnaast worden zij met regelmaat door de onafhankelijke controle-instanties aan een controle onderworpen.
In 2010 legde het bedrijf vast dat al haar nieuwe lastdragers voldoen aan de ISPM 15 norm. Om de verspreiding van schadelijke organismen via houten verpakkingen te voorkomen, heeft het IPPC de ISPM 15 opgesteld: International standards for Phytosanitary Measures: Regulation of wood packaging material in international trade. Deze standaard beschrijft methoden voor het behandelen van verpakkingshout en een merkteken voor het markeren van behandeld verpakkingshout. Landen accepteren wereldwijd bij import dit merkteken als bewijs, dat de houten verpakkingen zijn behandeld. Zo garandeert EPAL wereldwijd een constant hoge kwaliteit van haar pallets en gaasboxen.
EPAL en Brexit
Echte duurzaamheid gaat verder dan CO2-uitstoot. Duurzaamheid gaat om de zorg voor de aarde en de natuur die op de aarde leeft. Daarom houdt EPAL rekening met eventuele besmettingsgevaren.
Vanwege de ISPM 15 norm, waaraan EPAL met nieuwe pallets voldoet, is elke bestemming voor haar producten bereikbaar. In alle derde landen, zo ook Groot Brittannië na de Brexit wellicht, zijn EPAL-producten welkom. De ISPM 15 norm houdt in dat het gebruikte hout is voorbehandeld zodat het geen ongedierte met zich mee kan dragen.
Er zijn fytosanitaire maatregelen in het leven geroepen om de verspreiding van levend ongedierte door transport van houten verpakkingen tegen te gaan.
Innovatiekracht via iPAL
Wie letterlijk in de basis een toonaangevende rol speelt in de supply chain, kan niet op z'n lauweren gaan rusten. Leiderschap verplicht en daarom is het bedrijf op een gedegen wijze bezig met innovaties die de keten verder gaan ontzorgen. Die een bijdrage leveren aan de duurzame wereld van morgen. Nieuwe ontwikkelingen als de iPal-pallet, iPal-app en het iPal-platform rekenen daarbij af met tijdrovende administratie en papieren rompslomp.
EPAL Nederland wil een inspirerende organisatie zijn die toegevoegde waarde voor haar leden levert. Zij wil het aanspreekpunt zijn voor marktpartijen en belanghebbenden en de aanjager van innovaties om zodoende de Nederlandse transportketen te versterken.
Dit artikel is gesponsord door EPAL.