April 2023: Supply chain digitalisering

April 2023: Supply chain digitalisering

Er is verbazingwekkend weinig data - zeker in de ogen van jonge onderzoekers - als het gaat om containerstromen, zeker ook wat betreft lege containers. Inmiddels schijnen Chinese havens te kampen met een letterlijk opeenstapeling van lege containers, omdat daar de import groter is dan de export. Maar ook in Rotterdam kan niemand precies vertellen welke transporten plaatsvinden om lege containers daar te krijgen waar ze nodig zijn. Hoe kan IT helpen om de fitheid van supply chains op een hoger plan te krijgen? Dit en meer in dit gratis online magazine van Logistiek.nl.

Elke maand een nieuw online magazine met een ander logistiek thema. Met achtergrondverhalen, video's en foto's.

Dit online magazine gaat over supply chain digitalisering.

In dit magazine:

  • Inspiratie van... Caroline Vroegop
  • Cobot pakt schoenendozen
  • Podcast - Op kop in digitalisering
  • Fitnesstraining voor supply chains
  • Update - ketensamenwerking
  • Transparantie in haven is matig
  • Met IT lege containers stroomlijnen
  • ISO-norm voor CO2 metingen
  • Grip op de keten met software - visie van Jeroen van den Berg
  • DataREL Topsector ICT

Inspiratie van... Caroline Vroegop

Caroline Vroegop houdt de regie graag zelf in handen. Dus was ze al heel vroeg gecharmeerd van interim management. En van roeien, ook als coach.

Cobot pakt schoenendozen

Het magazijn van Schuurman Schoenen in Neede barst uit zijn voegen. Uitbreiding komt eraan, maar robotisering is er al om alvast wat ervaring op te doen.

Podcast - Op kop in digitalisering

Hoe data driven zijn logistiek dienstverleners? Best-in-class in de Top 100 is Versteijnen. “Keuzes maken in ICT is nodig, maar niet alles is een succes.”

Fitnesstraining voor supply chains

Een fitte supply chain is harder nodig dan ooit zeggen supply chain managers, die zelf aan de bak moeten, maar ook hulp verwachten van de overheid.

Update ketensamenwerking

Ook containerschepen moeten 'groener'. De Belgische biertrein heeft nooit gereden. Boeren helpen bedrijven CO2 te verdrijven. Globalisering is nog niet voorbij - zegt DHL.

Transparantie in haven is matig

Zelf in controle willen blijven zet een rem op ruimhartig data delen in de Rotterdamse haven. Jonge onderzoekers stellen vast dat kansen onbenut blijven.

Met IT lege containers stroomlijnen

Gesleep met containers die leeg zijn zorgt voor veel ongenoegen. En het is nog duur ook. Verschillende IT partijen zeggen een oplossing te hebben.

ISO-norm voor CO2 metingen

De nieuwe internationale standaard voor het meten van CO2-uitstoot is klaar. Zo kunnen ketenpartners hun carbon footprint berekenen en delen.

Grip op de keten met software - visie van Jeroen van den Berg

De controle end-to-end op de keten blijkt onvoldoende op orde. Veel bedrijven willen daarom een compleet ander IT landschap. Hoe moet dat eruit zien?

DataREL Topsector ICT

Zo vroeg mogelijk ontdekken dat er verstoringen in de supply chain aan zitten te komen, zelfs al een beetje voorspellen misschien. Het onderzoeksproject DataRel heeft dat als belangrijkste doel.

Liever toch het hele magazine in één keer lezen?