Online magazine januari 2023: Logistieke dienstverlening

Online magazine januari 2023: Logistieke dienstverlening

Is de logistieke sector nou data driven of niet? Onderzoekers proberen daar het antwoord op te formuleren in dit online magazine van Logistiek.nl. Het biedt een interessant inzichtje in hoe het er nu voor staat. Digitalisering gaat echter ook vaak over toekomstige ontwikkelingen. Waar ligt bijvoorbeeld de toekomst voor AI (Artifical Intelligence) - CB is daar druk mee bezig - en blockchain, waar Technische Unie toch mogelijkheden in ziet? Dit en meer in dit gratis online magazine.

Elke maand een nieuw online magazine met een ander logistiek thema. Met achtergrondverhalen, video's en foto's.

Dit online magazine gaat over digitalisering in de logistieke dienstverlening.

In dit magazine:

  • Inspiratie van... Nicolien Hendrickx
  • AI en voorraadbeheer bij CB
  • Peiling: Is de logistiek digital driven?
  • Trimble en Transporeon
  • Zo digitaliseert de logistiek
  • Blog: 3 voorbeelden van de impact van AI
  • Transportstrategie van het ministerie
  • Verder met blockchain
  • Elke rit berekenen

Inspiratie van... Nicolien Hendrickx

Net als vroeger rijdt Nicolien Hendrickx (39) – programmamanager Vijfsterren Logistiek en LCB – weer met haar paard langs het Wilhelminakanaal in de omgeving van Nuenen; daar waar ze groot is geworden als paardenmeisje. Vlak voor kerst keerde ze definitief terug na een lange tijd in Haarlem te hebben gewoond. Ze was de drukte en de ‘ratrace’ in de Randstad zat. “Bovendien speelt al mijn werk zich af onder de grote rivieren.” Met de verhuizing is Nicolien nagenoeg een nieuw leven begonnen.

AI en voorraadbeheer bij CB

De boekenmarkt suf en oubollig? Niet als het aan CB en CB-CEO Linda van Zomeren ligt. Met behulp van artificial intelligence koerst de logistiek dienstverlener naar slim voorraadbeheer, maar ook naar betere personeelsplanning. Met niet alleen oog voor capaciteit, maar ook voor competenties.

Peiling: Is de logistiek digital driven?

Vergeleken met andere sectoren doet de logistiek het zo slecht nog niet. Maar heb je wel wat aan al die data als de omgeving zo onvoorspelbaar is? Recent deed IT-bedrijf USoft een peiling waaraan 540 managers hebben deelgenomen, die werken bij bedrijven met 50 medewerkers of meer (vaak groter, voor bijna de helft zelfs met 250 medewerkers en meer). Het combineren van data uit verschillende systemen zien managers als één van de belangrijkste speerpunten voor dit jaar.

Trimble en Transporeon

Een opvallend overnamebericht eind vorig jaar: Trimble gaat Transporeon overnemen. Dat hadden veel marktanalisten niet aan zien komen, want het ligt niet zo voor de hand. Hoe gaat het vrachtuitwisselingsplatform voor verladers bijdragen aan de ambities van een IT-leverancier die vooral transporteurs als klant heeft?

Zo digitaliseert de logistiek

Een kleine selectie uit het nieuws en uit artikelen van Logistiek.nl over digitalisering.

Blog: 3 voorbeelden van de impact van AI

Het is al vaker gezegd: de implementatie van AI (Artificial Intelligence) kan een positieve invloed hebben in de supply chain, zowel op het milieu enerzijds als de winstgevendheid anderzijds. Maar waar dan precies? Antoine Brouwer legt uit op welke drie vlakken hij op korte termijn de grootste impact van AI verwacht.

Transportstrategie van het ministerie

Tien procent van de mkb-bedrijven in de logistieke ketens is wat we tegenwoordig ‘digital ready’ zijn gaan noemen. Dat is fnuikend, vindt het ministerie van I&W voor de noodzakelijke digitaliseringsslag. Projectmanager Sjoerd Boot staat aan het roer, namens het ministerie, om iedereen mee te krijgen in de digitale transportstrategie. In een paar statements is dit zijn visie op wat er moet gebeuren.

Verder met blockchain

Experts twijfelen hardop aan de implementatie van blockchain in supply chain want onderling data delen blijft nog altijd een lastige horde. Toch zijn er volop kansen voor deze technologie in met name de bouw- en installatiesector constateren, kabelproducent Draka, groothandel Technische Unie en RTI Blockchain op basis van een proef, waarbij blockchain werd toegepast om (retour)zendingen van kabelhaspels te reguleren.

Elke rit berekenen

Wat heb je nodig als transportbedrijf om zwarte cijfers te kunnen schrijven? Daarover boog Thomas Hilbrands zich het hoofd, toen hij twee jaar terug werd gevraagd als directeur van Easy Road Transport, specialist in wegvervoer richting het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf was een paar jaar oud en opgericht om kansen te grijpen die door de brexit zouden ontstaan. Het pakte in eerste instantie anders uit. Maar Hilbrands wist wat hem te doen stond.

Liever toch gelijk het hele magazine lezen?