Boeren blokkeren distributiecentra supermarkten - UPDATE

Boeren blokkeren distributiecentra supermarkten - UPDATE
Dronefoto van boeren die het verdeelcentrum van Jumbo in Raalte hebben geblokkeerd. De protestactie van de boeren is gericht tegen de stikstofplannen van het kabinet. Foto: ANP

Actievoerende boeren zijn de week begonnen met blokkades bij distributiecentra van supermarkten verspreid over het land. De boeren hebben het vooral gemunt op DC's in de provincie Gelderland, Noord-Brabant, Drenthe en Friesland. ANP meldt dat er vandaag in totaal 20 distributiecentra maandag geblokkeerd of geblokkeerd geweest door boeren. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil dat boeren de blokkades bij distributiecentra van supermarkten per direct opheffen.

Volgens de NOS zijn bij het distributiecentrum van Aldi in Drachten blokkades opgeworpen. Ook het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle wordt geblokkeerd, zo meldt de gemeente. Bij het verdeelcentrum van Jumbo in Raalte (foto) is eveneens een blokkade opgezet.

Blokkade DC Nabuurs

Omroep Gelderland wist vanochtend te melden dat boeren actie voerden bij distributiecentra van Boni in Nijkerk en bij DC's van Lidl en logistiek dienstverlener Nabuurs in Oosterhout bij Nijmegen. Ook het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen was enige tijd geblokkeerd. Met trekkers werden er door boeren blokkades opgeworpen rondom deze bedrijven.

Acties bij Jumbo in Veghel

In Veghel werden vanochtend boeren die met hun trekkers de rijbaan voor het Jumbo-distributiecentrum blokkeerden na enige tijd door de politie gesommeerd om te vertrekken. De ME gaf hun 20 minuten tijd voordat er boetes zouden worden uitgedeeld en trekkers in beslag genomen. De boeren trokken daarop naar de hoofdingang van het distributiecentrum, waarna de politie achtergebleven hooibalen wegschoof.

DC Friesland Campina mikpunt

Omroep Brabant bracht naar buiten dat er een kat-en-muisspel gaande was tussen politie en boeren. Nadat de blokkade was opgeheven bij het Jumbo-DC verplaatsten de boeren zich naar de omgeving van het nabijgelegen distributiecentrum van Friesland Campina. Die zouden de boeren weer verlaten hebben en later werden ze opnieuw gesignaleerd in de buurt van de Jumbo.

Afslag snelweg naar DC geblokkeerd

In de provincie Drenthe zijn volgens RTV Drenthe vandaag de distributiecentra van Jumbo in Beilen en Coop in Gieten enige tijd geblokkeerd geweest. De toegang naar het Jumbo-distributiecentrum in Beilen was met betonnen balken geblokkeerd. De afrit Beilen vanaf de A28 richting het Noorden was vanochtend vroeg niet meer begaanbaar, meerdere vrachtwagen staan geparkeerd op de vluchtstrook.

Haven Rotterdam: 'geen last'

De blokkade-acties waren vlak voor het weekend aangekondigd door de boeren. Uit onvrede over de stikstofplannen werd gedreigd dat 'heel Nederland zou worden plat gelegd'. Ook is gedreigd met een blokkade van de haven van Rotterdam. Het Havenbedrijf Rotterdam liet vanochtend weten aan het ANP 'vooralsnog geen last te hebben van boerenprotesten. "Het is op dit moment rustig. Net als de afgelopen dagen monitoren we de situatie", aldus een woordvoerder.

CBL: 'acties onacceptabel'

De boerenacties concentreerden zich vandaag voornamelijk op blokkades bij distributiecentra. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft de boeren vandaag meerdere keren opgeroepen de blokkades bij distributiecentra per direct op te heffen. Volgens de organisatie zijn de acties onacceptabel, zo wordt in een verklaring gemeld.

Miljoenenschade

Het CBL riep politie en justitie ook op om stevig in te grijpen en een einde te maken aan de blokkades. Daarnaast wordt over vervolgstappen nagedacht, onder meer vanwege de miljoenenschade die de blokkades volgens het CBL opleveren.

UPDATE:

Albert Heijn laat weten dat er blokkades zijn bij distributiecentra in Zwolle en Geldermalsen. Ook was er een blokkade van het AH DC in Zaandam, maar die is inmiddels opgeheven. De blokkades zijn er nog wel bij de Home Shop Centers (HSC) van Albert Heijn in het Gelderse Oosterhout en Utrecht, van waaruit de online bestellingen worden geleverd aan klanten. De online bestellingen van klanten uit de omgeving van deze HSC's heeft Albert Heijn als gevolg van de blokkade moeten annuleren.

NOS meldt dat in Alkmaar vrachtwagens en auto's van Vomar boeren tegenhouden die vanochtend het distributiecentrum van de supermarktketen blokkeerden. Het Vomarpersoneel zorgt er daarmee voor dat de trekkers niet meer weg kunnen, meldt het Noordhollandsdagblad.
De tegendemonstratie is waarschijnlijk door leidinggevenden van Vomar opgezet, meldt de krant. Omdat hulpdiensten niet langs de blokkades van de trekkers mochten en omdat de boeren een bedrijf blokkeren dat medicijnen levert, is tot deze actie besloten.

De Gelderlander meldt dat boeren van plan zijn om distributiecentra van supermarkten dagenlang te blokkeren. Een melkveehouder uit Hemmen, die betrokken is bij de blokkade van het Lidl-DC in Oosterhout, zegt dit tegen de regionale krant. "We willen niet dat burgers honger lijden, maar ze wel confronteren met lege schappen", zegt de melkveehouder.

Zo'n twintig distributiecentra van supermarkten zijn maandag geblokkeerd of geblokkeerd geweest door boeren. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs onder meer sociale mediakanalen en lokale nieuwsmedia.

Vooral de distributiecentra van de Albert Heijn en Jumbo waren doelwit. Van die laatste supermarktketen blokkeren of blokkeerden boeren ten minste zes distributiecentra. Ook distributiecentra van Boni, Coop, Poiesz, Aldi, PLUS, Lidl, Vomar en groothandel Sligro hebben maandag te maken (gehad) met blokkades van boeren.

Bas Dijkhuizen

Bas Dijkhuizen

Senior-redacteur