Bol.com opent dc en haalt verdubbeling naar voren - VIDEO

Bol.com opent dc en haalt verdubbeling naar voren - VIDEO

Het heeft even geduurd, maar gisteren was dan toch de lang verwachte opening van BFC2, de nieuwe uitbreiding van Bol.com in Waalwijk met dit keer een omvangrijk shuttlesysteem. Vincent Weijers kijkt terug op een vlotte implementatie, waarvan de capaciteit direct al wordt opgeschroefd.

“We hebben al een aantal testen gedaan om te zien hoe we de piekperiode door komen, waarbij we orders opsparen om die op een avond heel snel te verwerken. Dat lukt waanzinnig goed.” Vol enthousiasme en geestdrift leidt coo Vincent Weijers de bezoekers aan de officiële opening rond in het nieuwe pand waar het tijdens de rondleiding redelijk rustig is. Behalve bij de hoogbouw, waar leverancier SSI Schäfer druk bezig is met de uitbreiding van shuttle. “Oorspronkelijk zouden we in twee stappen bouwen, maar we hebben het tweede deel er meteen achteraan gepland. Eind volgend jaar is de verdubbeling van de shuttlecapaciteit klaar.”
De plannen gaan op termijn nog veel verder. Eind 2025 verwacht Bol.com 500.000 vierkante meter nodig te hebben.

Voortdurend optimaliseren van processen

Weijers vertelt over de aanpassing van het concept door het toepassen van nieuwe technologie. Maar de basis is ten opzichte van BFC1, dat vijf jaar geleden in gebruik werd genomen, niet veranderd. “Simpel gezegd, we hebben mono-orders en multi-orders met meer artikelen in één verpakking. Beide pakken we zowel automatisch als handmatig in en dat doen we in BFC1 en BFC2.” Dat vraagt dan om een constante optimalisering van de warehouse processen. De control room in het hart van het nieuwe pand is om die reden misschien wel het meest indrukwekkende deel van de organisatie, die gerund wordt door Ceva Logistics als onderdeel van CMA CGM dat vorig jaar Ingram Micro overnam. Al jarenlang is Ingram Micro de vaste partner voor het fulfilmentdeel van Bol.com in Waalwijk.

Operatie overgedragen aan partners

“Samen met onze mechanisatiepartner SSI Schäfer hebben we het ontwerp gerealiseerd”, zegt Joost Poelgeest, directeur logistieke infrastructuur en verantwoordelijk voor de oplevering van de nieuwbouw. “Andere externe partijen zoals Denc zijn daar ook bij betrokken en ook Ceva, omdat we er in geloven dat je vanuit meerdere perspectieven het beste resultaat kunt neerzetten. Nu is het moment – dat zijn we al aan het doen sinds begin dit jaar – om de operatie over te dragen aan degenen die het moeten gaan runnen. Dat zijn Ceva en ook PostNL dat een eigen sorteerinstallatie heeft laten plaatsen in dit pand.”

Automatisch meerdere formaten in één doos

Poelgeest benadrukt dat dit een heel groot centrum is, opnieuw dus 50.000 vierkante meter, waar veel met voor Bol.com nieuwe technologie is gewerkt. Naast een hoogbouwshuttle – 2.000 shuttles en 500.000 opslagbakken – is veel aandacht gegeven aan moderne G2P (goods-to-person) werkstations, in totaal 96 stuks. Verder heeft de webwinkelgigant fors geïnvesteerd in 14 automatische verpakkingsmachines die doosje op maat snijden, ook voor multi-order zendingen. Met deze nieuwe inpakmachines kan Bol.com bijna 10.000 bestellingen per uur verpakken. De multi-inpakmachine is volgens Poelgeest wereldwijd de eerste machine die meerdere artikelen van diverse formaten in één doos op maat kan inpakken. Bijzonder is dat deze machine geschikt is voor bijna het volledige assortiment van 41 miljoen artikelen. Bol.com wil de CO2-uitstoot per pakket verminderen en de innovaties in de nieuwbouw dragen hier toe bij. Sinds begin 2022 is webretailer klimaatneutraal volgens de Climate Neutral Certification-standaard.

Heres Stad

Heres Stad

Hoofdredacteur Logistiek.nl