PostNL innoveert zorglogistiek: dronebezorging, healthpack en pharma@home

PostNL innoveert zorglogistiek: dronebezorging, healthpack en pharma@home

Mensen willen steeds meer grip houden op hun eigen zorgproces en het thuis ontvangen van zorg wordt steeds normaler. Dit heeft impact op de logistiek naar patiënten thuis, maar ook op de logistiek naar zorginstellingen en medische bedrijven. PostNL innoveert hierin flink met dronebezorging, de healthpack en pharma@home.

Medische goederen per drone?

Drones vermijden files en stoplichten. Ze ontlasten het wegennet en vliegen de kortst mogelijke route van A naar B. Dat maakt ze heel geschikt voor het vervoer van medische goederen. Bijvoorbeeld tussen ziekenhuizen of van het lab naar een ziekenhuis.

Samen met ANWB, Erasmus MC, Sanquin, Isala en Certe onderzoekt PostNL hoe drones bijdragen aan de verbetering van de zorglogistiek. Er worden op twee trajecten testvluchten uitgevoerd, in de regio van het Erasmus MC tussen Rhoon en Oud-Beijerland en in de regio van Isala tussen Meppel en Zwolle.

Door de inzet van medische drones verkorten we de routes en organiseren we zorg sneller en efficiënter - Jan-Dietert Brugma, directeur Poliklinische Apotheek Erasmus MC”

Healthpack: slimme verpakking voor medicatie

Zo’n 5 miljoen patiënten in Nederland ontvangen jaarlijks medicatie thuis. Daarbij gaat het vaak om chronische zieken die periodiek hun nieuwe medicijnen ontvangen. Het thuisbezorgen van medicatie zorgt vaak voor grote logistieke druk bij apothekers. Dat moet slimmer kunnen! Met een speciaal ontwikkelde healthpack biedt PostNL een verpakking aan waarin de medicijnen veilig verstuurd kunnen worden, via het eigen betrouwbare postnetwerk.

Volwassenen krijgen via pictogrammen en tekst op de verpakking duidelijke uitleg hoe zij de healthpack moeten openen. Daarmee is de healthpack een veilige en efficiënte manier om medicatie te versturen. De verpakking past gewoon door de brievenbus. Daarom hoeft de consument niet thuis te zijn voor ontvangst. En net zoals bij gewone pakketten, kan de ontvanger de zending volledig volgen via track & trace.

Specialistische medicatie veilig thuis met pharma@home

Hoe zorg je dat mensen thuis specialistische medicatie ontvangen? Zonder dat ze daarvoor de reis naar het ziekenhuis of apotheek hoeven te maken? Geconditioneerd, inzichtelijk en veilig transport biedt dan uitkomst. Maar hoe regel je dat zo efficiënt mogelijk? Speciaal hiervoor is er een oplossing bedacht, pharma@home. De ervaringen met een unieke health box voor Erasmus MC zijn heel positief. De medicatie wordt vanuit de poliklinische apotheek bij patiënten thuisbezorgd. Dat kan op dezelfde dag nog - of direct de volgende dag.

PostNL zorgt ervoor dat ieder medicijn op de juiste plek komt, onder de juiste condities. In de health box zit een sensor, waarmee je elke zending volgt en de temperatuur in de gaten houdt. Mocht er iets misgaan of afwijken komt er meteen een melding. De box is geïsoleerd en wordt op een constante temperatuur gehouden door speciaal hiervoor ontwikkelde koelelementen. Zo brengt PostNL de zorg persoonlijk thuis.

Innovaties in logistieke e-commerce

Bovenstaand artikel staat ook in het nieuwe online magazine van PostNL, een magazine over logistieke vernieuwingen en het belang van innovatie in e-commerce. Lees meer artikelen in dit gratis online magazine “Innovaties in logistieke e-commerce”.

Dit artikel is gesponsord door PostNL.