nieuws

Asian Full Service Center opent deuren in Venlo

Warehousing

Directeur Jérôme Verhagen van het LIOF en de Venlose wethouder Stephan Satijn gaven met een klap op een Aziatische gong op 19 maart het officiële startsein voor het Asian Full Service Center in Venlo. Het center moet Aziaten zakelijk interesseren voor hotspot Venlo en zo meer lokale werkgelegenheid opleveren.

Asian Full Service Center opent deuren in Venlo
Asian Full Service Center opent deuren in Venlo

Asian Full Service Center (AFSC) is oorspronkelijk een idee van het LIOF en Greenport Venlo (voorheen NV Regio Venlo). Inmiddels hebben zich drie marktpartijen bereid gevonden om de exploitatie op zich te nemen. Deze kernpartners zijn Baat Accountants & Fiscalisten, Seacon Logistics en TWO Chemical Logistics. Verder is er een financiële injectie gegeven door de Provincie Limburg.

 

"Met de Floriade op komst is het gebouw de Innovatoren een ideale locatie om contacten te leggen met Aziatische bedrijven", zegt de onlangs aangestelde manager Maurice Beurskens. 

 

Zakelijke bezoekers uit Azië interesseren voor de regio Venlo is nodig om ze vervolgens te kunnen overhalen business te beginnen in deze regio. En ze daarnaast hierin volledig te begeleiden, dat heeft AFSC zich ten doel gesteld.

 

Aziaten met zakelijke argumenten overhalen

Nieuwe bedrijven en aanverwante bedrijvigheid uit het Verre Oosten naar Venlo halen gaat echter niet vanzelf. Aziatische bedrijven kennen een andere regel- en wetgeving, zijn gewend aan een zakencultuur die sterk verschilt met de westerse en de mensen spreken een andere moedertaal. Verder kennen ze de lokale markt en het kostenniveau niet. Deze barrières zullen moeten worden weggenomen. Het AFSC zal de Aziaten helpen te overtuigen van de logistieke kracht van de regio Venlo als vestigingsplaats voor een Europese operatie. De regio Venlo is de logistieke hotspot van Nederland. Een zakelijke argument dat Aziaten moet overhalen.

 

AFSC heeft een concept ontwikkeld en kan dit nu gaan toepassen bij Aziatische bedrijven met hun buitenlands personeel. Door middel van een one-stop-shop -dat wil zeggen één zakelijk loket voor alle diensten en formaliteiten- hoeven de Aziaten niet zelf meer te gaan pionieren. De buitenlandse investeerders kunnen meteen in contact gebracht worden met de juiste bedrijven die de benodigde kennis en ervaring bezitten en zodoende kunnen ze snel starten. Op deze manier worden struikelblokken voorkomen en besparen ze veel kostbare tijd.

 

Volledige begeleiding

Te denken valt aan diensten die buiten de kernactiviteit van de nieuwkomers vallen, zoals: vergunningen, logistiek, bedrijfsadministratie, belastingen, inklaringen, huisvesting, marketing, personeel en verzekeringen. AFSC zal de Aziaten onder de arm nemen en hun volledig begeleiden met communicatie, coördinatie en opvolging in het gehele starttraject en de periode van verdere groei.

 

Door op die manier bedrijven te faciliteren ontstaat er een band met de regio die tot vertrouwen en tevredenheid leidt en wellicht tot verdere groei van het bedrijf met een eigen vestiging in dezelfde regio. Daardoor zal ook de economische bedrijvigheid groeien en de aanzuigende werking van aanwezige Aziatische bedrijven in de regio zijn werk doen. Verwacht wordt dat het project in de eerste drie à vijf jaar al tussen de 100 en 150 directe arbeidsplaatsen zal opleveren. Wordt de indirecte werkgelegenheid meegeteld, dan ontstaan 200 tot 300 banen.

Reageer op dit artikel