nieuws

Studieboekencentrale Emmen breidt uit

Warehousing

Studieboekencentrale (SBC) in Emmen heeft de distributielocatie fors uitgebreid van 800 naar 6.000 vierkante meter. Het orderverzamelproces is daarbij verbeterd met behulp van diverse applicaties van Logistore en Logitrade.

Studieboekencentrale Emmen breidt uit
SBC Logitrade

In 2009 handelde de Studieboekencentrale (SBC) nog  70.000 orders af per jaar.  Nu zijn dat er 280.000. Dat is een verviervoudiging in anderhalf jaar tijd. Dit kon alleen gerealiseerd worden op een aanzienlijk grotere locatie en met een  vergaande professionalisering van het logistieke systeem. Tot voor vorig jaar werden de vele, vaak complexe orders bij SBC, handmatig en met behulp van papieren lijsten verzameld. Gevolg was niet alleen een trage, arbeidsintensieve  en inefficiënte manier van orderverzamelen, maar ook een groot aantal fouten. De verhuizing naar de nieuwe locatie voor het centrale DC, een voormalige kartbaan, gaf de warehousespecialisten Logistore en Logitrade de gelegenheid het complete logistieke proces aan te pakken.

 

Analyse en implementatie

Allereerst werd door het logistieke adviesbureau Logistore een uitgebreide analyse gemaakt van de bestaande en de gewenste situatie. Vervolgens implementeerde Logitrade een groot aantal oplossingen op basis van deze analyse. Kern van de vernieuwing is een orderpicksysteem met als belangrijkste factoren de modulaire applicatiesoftware LogiMore, de ScanWatch, een handen- en hoofdvrije barcodescanner als opdrachtenhorloge, en de Scango-Cart, als batchpickwagen.  Alle orderpickers dragen om hun pols nu de ScanWatch. Deze ScanWatch communiceert via LogiMore met de Scango-Cart, uitgerust met slimme software, waarmee (bij SBC) 25 orders tegelijkertijd verwerkt kunnen worden in één orderpickronde.

 

Modulaire applicatiesoftware

Fouten maken is voor de orderverzamelaars, veelal studenten, vrijwel onmogelijk. De ScanWatch geeft hen helder en duidelijk door waar de diverse artikelen vandaan gehaald moeten worden en vervolgens ook in welke orderbak op de Scango-Cart ze gelegd moeten worden. Rode led-lampjes die bij de bedoelde locaties gaan branden, bevestigen de juistheid van de locaties. Alle artikelen moeten vervolgens op de Scango-Cart bij de juiste orderbak worden afgescand, voordat met de volgende opdracht verder gegaan kan worden. Een simpel, snel en efficiënt systeem, dat bovendien in rechtstreeks contact staat met de modulaire applicatiesoftware LogiMore, die alle logistieke handelingen in het magazijn coördineert en op elkaar laat aansluiten.

 

Rollenbanen

Nadat de orderpickers hun orderpickbakken hebben afgeleverd, worden deze door zwaartekracht doorrol rollenbanen automatisch getransporteerd naar het scanstation, waar ze opnieuw gescand en gecontroleerd worden om vervolgens als complete order in een doos of envelop verpakt te worden. Ook de dozensluiters, voor verschillende doosmaten, werden door Logitrade geleverd. Dat geldt ook voor de op maat instelbare inpak- en werktafels en de antivermoeidheidsmatten waar de medewerkers aan het inpakstation op staan.

 

Piekmaanden

Met name in de zomermaanden is de druk hoog in het centrale DC; dan moet een groot deel van de circa 2 miljoen boeken op jaarbasis, waarvan circa 95 procent in de piekmaanden, worden uitgeleverd aan scholen en studenten. Waar de overige 9 maanden zo’n 11 mensen werkzaam zijn bij de Studieboekencentrale, zijn dat er in juli, augustus en september ineens zo’n 350 tijdelijke krachten.

Reageer op dit artikel