nieuws

Jumbo zet vakbonden buitenspel

carrière & mensen 4469

Jumbo zet vakbonden buitenspel

Supermarktketen Jumbo gaat op eigen houtje afspraken over arbeidsvoorwaarden regelen. Dat betekent concreet dat er geen cao meer wordt afgesloten met de vakbonden. De vakbonden zijn woedend en gaan door met actievoeren.

Jumbo is naar eigen zeggen teleurgesteld in de opstelling van de bonden in het cao-conflict voor medewerkers van distributiecentra. De vakbonden willen voor de circa 3000 medewerkers onder meer 2,5 procent loonsverhoging en toezeggingen over vaste banen. Om hun eisen kracht bij te zetten, wordt in de distributiecentra al enige tijd gestaakt.

CAO onderhandeling zeer moeizaam

Volgens Jumbo distantieert het overgrote deel van de medewerkers zich van de handelwijze van de vakbonden. “Nog voordat de onderhandelingen goed en wel waren gestart, zijn FNV en CNV van tafel weggelopen om vervolgens niet meer terug te keren”, aldus Jumbo-topman Frits van Eerd. “Vanaf eind maart proberen wij de vakbonden weer aan tafel te krijgen, maar onze uitnodigingen werden stelselmatig afgewezen zonder duidelijke reden”, aldus de topman tegenover het ANP.

Lees ook de blog van Jack van der Veen
Stakingen in dc’s Jumbo en AH: Van rituele dans naar Win-Win?

 

Stakingen

Jumbo en de bonden liggen al weken met elkaar overhoop. Er wordt al dagenlang actie gevoerd door een klein groepje logistieke medewerkers in de distributiecentra. Het gaat om zo’n 250 medewerkers van de 3000. De supermarkt zei vorige week al dat de deur voor onderhandelingen openstaat, maar ook dat er geen vertrouwen meer is in de bonden als serieuze onderhandelingspartner.

Arbeidsvoorwaarden samen met ondernemingsraad

De arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) wordt volgens Jumbo opgesteld in nauwe samenspraak met de centrale ondernemingsraad en medewerkers. In de nieuwe regeling houdt Jumbo vast aan de eerder aangekondigde loonsverhoging van 1,5 procent per 1 april. Ruimte voor eventuele verdere loonsverhoging, met terugwerkende kracht vanaf 1 april, hangt volgens Jumbo af van de afspraken die elders in de sector worden gemaakt.

Ook op andere vlakken zal Jumbo bekijken hoe zaken, zoals scholing of de verhouding tussen vaste en flexibele krachten kunnen worden verbeterd. De nieuwe AVR Jumbo Logistiek moet in het najaar van 2017 gereed zijn.

Vakbonden verbolgen

De vakbonden zijn niet te spreken over deactie van Jumbo. “Met dit dictaat toont hij totaal geen respect voor de standpunten en belangen van de werknemers in de distributiecentra”, aldus Debbie van Leiden, bestuurder FNV Handel. ” Frits van Eerd duldt geen tegenspraak, niet van zijn werknemers en al zeker niet van de bonden.  De werknemers willen een goede cao met daarin afspraken over het terugdringen van werkdruk door tijdelijke krachten vaste banen te geven. Dat is waar we voor strijden, en die strijd zetten we voort.”

CNV: alle macht bij de directeur

Bestuurder Pien Zijlsta van CNV Vakmensen stelt dat “Jumbo  de klok ineens ruim een eeuw terugzet.” Volgens de bestuurder zit alle macht bij de directeur en schijnkracht bij de OR. “Die mag vinden wat ze wil en als het niet bevalt is dáár het gat van de deur. Ongehoord wat Jumbo hier doet. Je neemt jouw werknemers heel erg niet serieus op deze manier. Het ligt voor de hand dat wij als vakbond daar niet mee akkoord gaan. De acties gaan dus gewoon door. We zullen met de mensen van de distributiecentra duidelijk maken dat aanspraak op vast werk een reële aanspraak is.”

 

Reageer op dit artikel