video

Leeg winkelschap? Albert Heijn geeft inkijkje in logistiek erachter

Warehousing 2313

Albert Heijn beantwoordt een vraag van een klant “Waarom is het schap van mijn supermarkt leeg” in een laagdrempelig filmpje. Het supermarktconcern geeft hiermee de consument een inkijkje achter de logistiek.

Leeg winkelschap? Albert Heijn geeft inkijkje in logistiek erachter

Albert Heijn geeft de consument via het YouTube kanaal Appie Today al enige tijd een inkijkje achter het schap. Waar komen producten vandaan, hoe worden ze gemaakt en ook de logistiek erachter wordt belicht. Opvallend is dat het filmpje ‘Waarom zijn er legen schappen in mijn supermarkt’ in korte tijd heel veel is bekeken, ruim 64.000 keer. In dit filmpje neemt Albert Heijn de kijker mee achter de logistieke schermen.

 

 

Robin van de klantenservice zoekt uit hoe er lege schappen in de winkel kunnen ontstaan. Hij gaat in gesprek met Marina Molenaar, teamleider Replenishment Customer Service. Zij vertelt dat het bevoorraden van winkels nogal complex is. Er moeten namelijk veel partijen samenwerken om alles voor elkaar te krijgen. Een slechte oogst of een IT-storing, kan gemakkelijk roet in het eten gooien. Weersinvloeden zijn soms ook van toepassing. Als bij koud weer iedereen ineens boerenkool wil eten bijvoorbeeld. In het filmpje legt Molenaar uit dat zij en haar collega’s zo goed mogelijk proberen de vraag te voorspellen en hoe groot die vraag zal zijn. Als die vraag ineens erg stijgt, bestellen ze meer bij de leverancier. Maar soms is de stijging van de vraag dusdanig hoog, dat de leverancier moeite heeft om eraan te voldoen.

 

Lees ook: Hamsteren! Brexit angst zorgt voor overvolle distributiecentra

 

Vertraging naar dc is vertraging naar winkels

Ook de winkel heeft verantwoordelijkheid als het om volle schappen gaat. Robin gaat daarom ook langs bij assistent supermarktmanager Branco van der Laan. Hij en zijn team proberen altijd uit te zoeken waarom het artikel waar de klant naar op zoek is, mist. Het is daarom ook erg handig als de klant even vraagt of aangeeft wat hij of zij niet kan vinden. Dan wordt op zoek gegaan naar de oorzaak. Wanneer het vakken vullen wordt gepland is ook bepalend voor het schap. De vrachtwagens die de winkels bevoorraden moeten natuurlijk ook op tijd de winkel kunnen bereiken. Denk aan eventuele files en vertragingen. De producten kunnen dan bijvoorbeeld al met vertraging op het distributiecentrum aankomen en vanuit daar met vertraging naar de winkels gaan.

 

Robotisering – hogere productiviteit op hetzelfde vloeroppervlak

Vrijwel het complete assortiment houdbare producten – vanaf ontvangst goederen tot aanleveren aan de docks – gaat straks automatisch door het nieuwe dc van Albert Heijn naar de winkels. De capaciteit gaat omhoog tot maximaal 400.000 colli per dag.

Tony Vendrig (foto) en Marjon de Koning van Albert Heijn geven een rondleiding door het volautomatische nieuwe distributiecentrum in Zaandam.

 

Reageer op dit artikel