nieuws

Zo automatiseert Duitslands grootste supermarkt zijn nieuwste  distributiecentrum

Warehousing 4087

Edeka, de grootste supermarktketen van Duitsland gaat zijn vijfde geautomatiseerde distributiecentrum bouwen. Edeka gaat gebruik maken van dezelfde technieken als het Nederlandse Jumbo.

Zo automatiseert Duitslands grootste supermarkt zijn nieuwste  distributiecentrum

Edeka bouwt vlak over de grens in Oberhausen een nieuw geautomatiseerd distributiecentrum. Het nieuwe dc wordt gebouwd op basis van OPM-technologie van Witron. Een techniek waar Edeka niet onbekend mee is; de Duitse supermarktketen heeft al vier andere dc’s met dezelfde techniek ingericht.

Het nieuwe dc in Oberhausen wordt 39.000 vierkante meter groot en bevat 57.000 pallet-locaties, 450.000 traylocaties en 57 zeer dynamische stapelkranen.  De dagelijkse picking-capaciteit is 252.000 kratten. De meeste kratten worden volledig automatisch op pallets en rolcontainers geplaatst met 22 Case Order Machines. Systemen die Jumbo ook gaat gebruiken in zijn nieuwe, geautomatiseerde dc in Nieuwegein.

 

 

Voice picking, car picking en pallet picking

Een pick-by-voice systeem ondersteunt logistiek medewerkers bij het picken van goederen die te groot zijn om automatisch te verzamelen. Het proces wordt bestuurd door het semi-automatische Witron Car Picking systeem (CPS). Het is mogelijk verschillende winkelorders parallel te picken voor één industriële truck. Het Display Pallet Picking systeem (DPP) plaatst halve, derde en kwart pallets volledig automatisch op pallets en rolcontainers. Een IT-ecosysteem verbindt op holistische wijze alle processen in de interne en externe toeleveringsketen.

 


Vanuit het nieuwe distributiecentrum in Oberhausen worden bijna 600 winkels van Eedka in de regio Rhein-Ruhr dagelijks bevoorraad. Dat betekent meer dan 10.000 verschillende artikelen uit het droogwaar-assortiment.

Distributiecentrum verouderd

Het nieuwe dc is nodig omdat het huidige warehouse in het nabijgelegen Moers oud is en niet gunstig gelegen. De functie wordt nu opgenomen in het nieuwe distributiecentrum evenals het regionale deel van het centrale magazijn in Hamm. Witron wordt verantwoordelijk voor service en onderhoud van alle processen en systeemcomponenten.

Het dc in Oberhausen moet begin 2022 operationeel zijn.

 

Reageer op dit artikel