nieuws

Robots aanschaffen? Vergeet de ethiek niet

Warehousing 575

Nieuwe technieken waaronder robots zetten de wereld op zijn kop; ook de logistieke wereld. Met het groeiende aanbod is aanschaffen geen probleem meer. Maar wie robots wil implementeren doet er verstandig aan de ethische kwestie niet uit het oog te verliezen.

Robots aanschaffen? Vergeet de ethiek niet

Robotisering. De mogelijkheden en kansen zijn eindeloos vandaag de dag. Niet overtuigd van de enorme vlucht die technologie nu neemt? Dat is niet raar, want we zitten midden in de enorme technologische nieuwe wereld, aldus Randall van Poelvoorde, oprichter van RobotXperience.

Robots

Maar net als bij een orkaan voel je ook geen wind als je er midden in zit. Maar stormen doet het zeker aldus de oprichter van RobotXperience dat bedrijven wegwijs maakt in technologie en de impact voor mensen, organisaties en de maatschappij.  In 2025 is de mens niet meer het slimste wezen op aarde; dat zijn computers, is zijn overtuiging. En misschien nog wel eerder want de computer troeft de mens al geregeld af op denksnelheid en zelflerend vermogen door kunstmatige intelligentie. Als voorbeeld noemde hij slimme computers die de beste schakers, Jeapordy en Go Spelers ter wereld aftroeven.

Robots in de logistiek en autonome trucks

En nee de inzet van slimme robots beperkt zich allang niet meer tot spelletjes. In de logistiek zijn talloze slimme robots actief als orderpicker en transporteur die stand alone of samen met mensen werken, de zogenoemde cobots. En wat te denken van de vele autonome bezorgwagentjes en autonome trucks die worden ontwikkeld. Het is een kwestie van tijd voor dat initiatieven als Vera en Einride gemeengoed worden in bestaande logistieke processen.

 

 

 

Mens centraal

De mens moet dus oppassen voor zijn baan is een veel gehoorde kreet. En dat is waar als bedrijven enkel denken in kosten en efficiency waarschuwt Van Poelvoorde. “We moeten leren de mens centraal te stellen. Bedrijven moeten zich bij de inzet van robots ook de gevolgen inschatten. Robotisering is dus ook een ethische kwestie.”

Mens en robot in symbiose? Dat was de cruciale vraag tijdens de presentatie van de trendwatcher in Kennistheater Logistiek Academy op de Logistica. “De technologische ontwikkeling staat op een kruispunt. Iedere technologie die we ontwikkelen, gebruiken we voor het goede en het slechte.” De vraag is hoe kijken we er tegen aan; wat vinden we acceptabel. Zijn tip voor managers in de logistiek die robots willen aanschaffen: “Robots hebben impact. Stel eerst de vraag wat die impact is voor jouw bedrijf en wat acceptabel is.”

Reageer op dit artikel