nieuws

Plug and play signaleringssysteem bevordert magazijnveiligheid

Warehousing 336

Ongelukken in magazijnen tussen voetgangers en heftrucks zitten letterlijk in een klein hoekje. Om ongelukken in met name onoverzichtelijke locaties, zogenaamde blinde plekken, zoveel mogelijk te voorkomen presenteert Sentry Protection Products de Collision Sentry Corner Pro, kortgezegd een simpel kastje voorzien van een waarschuwingsdetectiesysteem waarmee aanrijdingen in magazijnen zijn te voorkomen.

Plug and play signaleringssysteem bevordert magazijnveiligheid

De nieuwe Collision Sentry Corner Pro komt begin volgend jaar op de Nederlandse markt en is een verbeterde versie van de eerdere versies van dit hoekbeveiligingssysteem. “De ‘’Pro’ heeft ten opzichte van zijn voorgangers een moderner design en hij is net weer wat beter en heel belangrijk wat goedkoper (rond de 200 euro per stuk, red.) dan de oude versie. Dat komt mede doordat de nieuwe versie eenvoudiger te verschepen is omdat deze kleiner van formaat is dan zijn voorganger. Bovendien zitten in de nieuwe versie maar drie batterijen met een levensduur van een jaar en in de oude zijn het er zes. Daarbij komt dat de levensduur ook langer is”, zegt Frank de Vet van GenieGrips de wederverkoper in Nederland van dit in de VS geproduceerde waarschuwingssysteem.

Blinde hoeken uitsluiten

Wat overeind blijft is dat de Collision Sentry Corner Pro, evenals zijn voorgangers, is ontworpen om een veiligere werkomgeving te realiseren in magazijn situaties door ervoor te zorgen dat blinde hoeken worden gereduceerd of uitgesloten. Die situaties doen zich voor waar bijvoorbeeld heftrucks en voetgangers elkaars wegen kruisen.

Plug and Play

Het kleinere formaat en het compactere ontwerp zorgen er ook voor dat de ‘Pro’ eenvoudig kan worden geïnstalleerd. De Vet: “Je hebt geen expertise nodig om het te bevestigen. Bovendien is dit een product dat in ieder magazijn met een stalen constructie heel eenvoudig is te installeren. Het kan ook op kolommen maar dan moet het kastje wel even vastgemaakt worden. Je kunt dit systeem overal ophangen – het liefst op een hoogte van 2 of 2,5 meter – en je veiligheid is gegarandeerd.”

Bestand tegen omgevingsvuil

De nieuwe vormgeving van het waarschuwingssysteem heeft er ook voor gezorgd dat de hoek van de sensoren en de led-waarschuwingslichten beter op elkaar zijn afgestemd. Ook is het toestel zo ontworpen dat het beter bestand is tegen omgevingsvuil.

Detectie over grote afstand

Verder moeten de nieuw ontworpen infrarood detectoren de sensitiviteit verbeteren, waardoor een consistentere detectie plaatsvindt en de detectiezone is met de ‘Pro’ vergroot naar 6 tot 7,5 meter in beide richtingen. De robuuste behuizing van het kastje moet ervoor zorgen dat de infrarood detectielenzen minder gevoelig zijn voor beschadiging.

Preventieve werking

De Vet: “Het systeem geeft alleen tijdig een waarschuwingssignaal af zodra een voetganger en een heftruck in elkaars nabijheid zijn. Als er niemand in de buurt is, wordt er geen signaal afgegeven. Een ronde spiegel aan het plafond doet in principe hetzelfde, maar daar moet je als voetganger of heftruckchauffeur eerst in kijken of er iets aankomt. Dit systeem geeft een licht- en geluidsignaal af. Dat werkt uitermate preventief en dat horen we ook terug van klanten, want in de praktijk blijkt dat als er ergens een waarschuwingslampje flikkert mensen gelijk een bepaalde focus en oplettendheid hebben.”

Geïntegreerde bevestigingspunten

Andere verbeteringen aan de Corner Pro zijn geïntegreerde bevestigingspunten, waardoor er geen Z-clips meer nodig zijn om het kastje aan niet magnetische oppervlaktes te bevestigen. Ook zijn gemonteerde magneten meer verzonken, waardoor het systeem strakker om hoeken kan worden bevestigd, zowel bij magnetische als bij niet magnetische toepassingen.

Lees ook: 5 belangrijkste tips voor een veiliger magazijn

Reageer op dit artikel