nieuws

Picnic bouwt gerobotiseerd distributiecentrum

Warehousing 6038

 Picnic gaat een gerobotiseerd fulfillment center bouwen. Een distributiecentrum die ‘op deze schaal nog niet eerder is gerealiseerd’. Picnic trekt 250 miljoen euro uit voor het gerobotiseerde magazijn.

Picnic bouwt gerobotiseerd distributiecentrum

Na  Jumbo, die in Nieuwegein een geautomatiseerd dc bouwt, en Albert Heijn, die vorig jaar de primeur had met zijn geautomatiseerde distributiecentrum in Zaandam, maakt nu ook Picnic de stap naar robotisering van de logistiek.

Picnic bouwt in Utrecht op Lage Weide (nummer 9 Logistieke Hotspot van Nederland) een geautomatiseerd distributiecentrum. Het dc heeft 42.000 vierkante meter vloeroppervlak en gebruikt de modernste technologie, stelt Frederik Nieuwenhuys, mede-oprichter van Picnic. “Het gerobotiseerde distributiecentrum in Utrecht vormt samen met onze elektrische autootjes de basis van onze groeistrategie en levert ook nog eens duizend banen op.”

Supers kiezen voor automatisering

De grote supermarktketens in Nederland automatiseren en masse hun logistieke operaties. Albert Heijn was in 2018 de eerste. Gevolgd door Spar. Jumbo, Hoogvliet en Plus volgen spoedig. Ook Picnic heeft grootste plannen.
Lees het hele artikel >>>

200.000 kratten

Verdeeld over drie temperatuurzones is er ruimte voor meer dan 200.000 kratten om producten op te slaan. Door het inzetten van slimme technologie kunnen medewerkers efficiënter en ergonomischer werken. Het centrum is in zijn soort een van de grootste ter wereld en bevat onder meer honderd volledig geautomatiseerde sorteer-, inpak- en distributiemachines, die speciaal door Picnic zijn ontwikkeld. Het nieuwe dc is ook een antwoord op de personeelskrapte in de logistiek. 

Robotisering

In het dc zullen robotkarretjes rondrijden  die de spullen naar medewerkers brengen. Nieuwenhuys: “Medewerkers hoeven dan de krop sla alleen nog maar van het voorraadkratje in het klantkratje te leggen.” Ook in de diepvriescel gaan robots rondrijden, wat nog niet eerder is gebeurd in Europa. Vanuit het dc moeten 150.000 gezinnen per week worden beleverd. Het fulfillment center zal naar verwachting aan duizend mensen werk bieden.

250 miljoen euro groeigeld

Het distributiecentrum is de manier voor Picnic om de infrastructuur (elektrische wagens en distributiecentra) verder te verduurzamen. Picnic kan het nieuwe dc realiseren doordat het bedrijf in een nieuwe financieringsronde 250 miljoen euro heeft opgehaald. Het geld komt van dezelfde investeerders als waar in 2017 €100 miljoen vandaan kwam. Ook zit ABN Amro erin met 50 miljoen euro.

Het geautomatiseerde distributiecentrum moet medio, eind 2021 operationeel zijn.

Reageer op dit artikel