nieuws

Logistica Award 2019: dubbelklapper voor Eurotec met Lowpad-AGV

Warehousing 2196

Eurotec heeft met de lage en omnidirectionele AGV de Logistica Award gewonnen. Voor Eurotec was het dubbelop feest want het bedrijf won op de eerste beursdag van de Logistica-beurs zowel de vakjury- als publiekprijs. Met de overwinning liet het bedrijf de andere genomineerden Vebabox, Copal en Robomotive achter zich.

Logistica Award 2019: dubbelklapper voor Eurotec met Lowpad-AGV

Geen gejuich of een emotionele ontlading maar een beschaafd applaus klonk toen Logistica Award juryvoorzitter René de Koster op de eerste beursdag van de Logistica-beurs in Theater 1 bekend maakte dat de Lowpad de Logistica-publieksprijs heeft gewonnen. Verbazing alom was er toen duidelijk werd dat Eurotec ook aan de haal gaat met de wisseltrofee behorend bij de vakjuryprijs.

Eurotec: ‘nu al erkenning’

Het winnen van zowel de publieks- als vakjury prijs is volgens Sjoerd Visser van Eurotec een mooie opsteker voor het nog jonge bedrijf. “We zijn supertrots op het feit dat we een product in de markt hebben gezet dat pas twee jaar oud is en nu al de de erkenning krijgt van het publiek en een vakjury. Aan dit laatste hechten we misschien nog wel de meeste waarde want het is een bevestiging voor ons dat we iets unieks in de markt hebben neergezet.”

 

Steun van Montapacking

Met de Lowpad kende Eurotec twee jaar geleden al een vliegende start met klant Montapacking en de benodigde steun van Royal Lemkes. Dat erkent ook Visser: “Dat heeft ons enorm geholpen; dat er ondernemers zijn die in dit product en ons bedrijf geloven. Dat heeft ons ook geholpen om deze ontwikkeling op gang te brengen.”

Veel interesse voor Lowpad

Volgens Visser is er op dit moment aan interesse voor de Lowpad geen gebrek. “We zijn met veel grote bedrijven in gesprek en daarnaast zijn we ver met een aantal kleine orders. Met het winnen van de Logistica Award zal er, zo verwacht ik, veel meer op gang komen.”

Jury: ‘Nieuwe mijlpaal’

De zeskoppige jury stelt dat de Lowpad een ‘nieuwe mijlpaal’ is in de razendsnelle ontwikkeling van automatisch geleide voertuigen (AGV). Het voertuig is slechts 12 centimeter hoog en kan stellingkasten, rolcontainers en Deense karren optillen en verplaatsen. Onderscheidend zijn de aangedreven stuurwielen op de vier hoeken van het voertuig, waardoor de Lowpad vanuit stand in elke richting kan bewegen; ook diagonaal of in een bocht.

Nauwkeurige locatiebepaling

Daarnaast roemde de vakjury de navigatietechnologie van de Lowpad, waarvoor anders dan bij veel bestaande AGV’s geen voorzieningen in de omgeving aangebracht hoeven te worden. De Lowpad heeft aan een beeld van de vloer genoeg om zijn locatie met een nauwkeurigheid van enkele millimeters te bepalen. Een combinatie van veiligheidssensoren en safety bumpers zorgt ervoor dat medewerkers geen risico lopen als de Lowpad met lasten tot 600 kilogram hun werkgebied binnenrijdt.

‘Versteld van innovatieniveau’

Voorafgaand aan de prijsuitreiking prees juryvoorzitter De Koster de innovatiekracht van de vier finalisten te roemen. “We staan iedere keer weer als jury versteld van het hoge niveau van de inzendingen. Normaal gesproken nomineren we drie inzendingen, maar dit keer waren ze van een dusdanig hoog niveau dat we als jury besloten hebben om er vier te nomineren. Wat deze innovaties zo interessant maakt, is dat ze stuk voor stuk zeer toepasbaar in de dagelijkse logistieke praktijk.”

De andere genomineerden voor de Logistica Award waren de Container Unloader van Copal Handling Systems, de Box Pick Cel van Robomotive en de VebaBox van VebaBox Cool Solutions.

Reageer op dit artikel