nieuws

Lease constructie voor Ierse pickrobot van Costo

Warehousing 512

System integrator Costo toont deze Logistica op haar stand een goods-to-man autonome orderpickrobot. De robot is van Eiratech Robotics sinds een jaar de Ierse partner van Costo. Bijzonder is dat bedrijven het system ook kunnen leasen.

Lease constructie voor Ierse pickrobot van Costo

Met de Eirasystem robot, die veel weg heeft van de inmiddels befaamde Kiva-robot, trekt op de stand van Costo in Hal 2 de nodige bekijks. Kinderlijk eenvoudig verplaatst de robot tijdens een continue live demo stellingkasten met pods naar de bezoekers die op een scherm met pictogrammen een pickopdracht opgeeft. Of het nu een pen is of een doosje chocolade is of een pen de robot brengt het naar de bezoeker toe.

Inzet bestaande magazijnomgeving

Alarik Lens van Rijn, algemeen directeur van Costo, benadrukt dat deze goods-to-man robot voor een beperkt toepassingsgebied. “Het moet wel gaan om kleine artikelen. Daarnaast is dit systeem vooral geschikt voor inzet in bestaande magazijnomgevingen. Met name in een laagbouw magazijn komt deze robot het beste tot zijn recht en je hebt een bepaalde omloopsnelheid nodig wil dit systeem tot zijn recht komen.”

Interesse technische groothandels

Volgens Lens van Rijn mikt Costo met deze robot niet alleen op de e-fulfilment markt. “We spreken nu ook met technische groothandels die geïnteresseerd zijn dus niet alleen e-fulfilment wat je wel zou verwachten, gezien de gelijkenis met het Kiva systeem. Met dit soort robot denkt iedereen al altijd snel aan e-commerce, maar voor de technische groothandel zie ik voor dit systeem ook heel veel toepassingsmogelijkheden.”

Eerste klant in aantocht

Lens van Rijn verwacht binnenkort de eerste Eirasystem robots te kunnen leveren in Nederland. “Volgend jaar gaat dat zeker gebeuren en dat zal zijn in de hoek van de technische groothandel.” Voor de aanschaf van dit goods-to-man systeem is een klant al gauw een miljoen euro kwijt. “Voor een beetje systeem moet je aan dit bedrag bedenken. Grote voordeel is de schaalbaarheid en dat is waar het op dit moment vooral om draait in de markt.”

Operational lease van robot

Van Rijns collega, Rick Li-Fo-Sjoe, voegt hieraan toe dat Costo ook de mogelijkheid biedt om dit goods-to-man orderpick te leasen. “Het gaat om operational lease want dat maakt dat de inzet van dit systeem voor bedrijven vanwege de flexibiliteit heel interessant wordt. Een robot past bij wijze van spreken in de achterbak van mijn auto, mocht een klant een extra unit nodig hebben.”

Portugees Consoveyo ook van de partij

Het Ierse Eiratech Robotics is niet de enige partner aanwezig die aanwezig is op de Costo stand (Hal 2, D030) tijdens de Logistica. Consoveyo, de Portugese ontwerper en fabrikant van geautomatiseerde materials handling- en opslagsystemen, is ook van de partij en toont een uitgebreide serie oplossingen, waaronder AGV’s, RGV’s en magazijnkranen

Lees ook: Costo kiest voor robots

Bekijk ook het beursjournaal van dag 1

Reageer op dit artikel