nieuws

CB opent nieuw bakkenmagazijn in jubileumjaar 2021

Warehousing 635

Logistiek dienstverlener CB is in Cullemborg officieel gestart met de bouw van een nieuw gemechaniseerd magazijn. Pal voor het huidige hoogbouw bulkmagazijn – met daarop het wandschilderij van het ‘Lezend meisje met boek’ – verrijst een nieuwe bakkenmagazijn met shuttlesysteem dat goed is voor een opslagcapaciteit van 150.000 bakken. De definitieve ingebruikname staat gepland in 2021, het jaar dat CB 150 jaar bestaat.

CB opent nieuw bakkenmagazijn in jubileumjaar 2021

De bouw was begin oktober al aangekondigd, maar gisteren was het officieel met het slaan van de eerste paal door wethouder Monica Wichgers van Culemborg en Hans Willem Cortenraad, directeur van CB. Deze eerste paal, er zullen nog 237 volgen, markeert voor de logistiek dienstverlener uit het Gelderse Culemborg het startsein voor de bouw van een nieuw bakkenmagazijn. Met dit magazijn wil de logistiek dienstverlener volgens eigen zeggen aansluiten bij ontwikkelingen in de markt en dan met name op het gebied van e-commerce. Het volledig gemechaniseerde magazijn wordt 30 meter hoog, 30 meter breed en 100 meter lang.

Aanhouden van kleinere voorraden

Reden voor de nieuwbouw is, zo stelde Cortenraad voorafgaand aan het slaan van de eerste paal, dat CB met dit magazijn kan blijven doorgroeien alsmede het bieden van de juiste servicelevels. Het nieuwe magazijn sluit volgens de CB-topman aan bij de (al eerder genoemde) ontwikkelingen in de markt: het houden van kleinere voorraden, het doen van kleinere bestellingen, de groei van e-commerce en de toename van het aantal verschillende artikelen dat bij CB op voorraad ligt. “Met dagen als Singles Day vandaag en Black Friday neemt het online winkelen alleen maar toe. Het gaat hierbij om orders die zich karakteriseren als weinig producten per orderregels. Die ontwikkeling is bij ons al jaren een vraagstuk dat luidt van: hoe krijgen we intern de juiste producten op de plaats, waar we ze vervolgens kunnen picken.”

Orders moeten in 2,5 uur gepickt worden

Het logistieke proces binnen CB is – mede onder invloed van e-commerce – volgens Cortenraad aan grote veranderingen onderhevig. “Voorheen verliep het pickproces traditioneel van bulk naar steeds fijner, nu wordt het al steeds fijnmaziger vanaf het moment dat een order binnenkomt. Dat betekent dat wij op onze picking locaties de producten moeten kunnen leveren op het moment dat we starten met de orderverwerking. Met de toenemende service levels waarbij we tot kwart over elf uur ’s avonds orders verzamelen van zowel retail als online, zorgt ervoor dat we die orders in 2,5 uur moeten picken. Daarbij praten we inmiddels over 160.000 verschillende producten.”

300.000 baklocaties

Vanuit het huidige landmark bulkmagazijn (capaciteit 25.000 pallets, red.) lukt het niet meer om die herbevoorrading te initiëren. “Met de 160.000 verschillende producten die we in huis hebben, is het bijna onmogelijk om die producten tijdig op de juiste picklocatie te krijgen. Dat is de aanleiding van de bouw van dit bakkenmagazijn met een goods-to-man orderpickinstallatie die een handlingscapaciteit van 2.000 bakbewegingen per uur heeft.” In de eerste fase krijgt het magazijn de beschikking over 150.000 baklocaties. In een tweede fase twee komt daar nog eenzelfde hoeveelheid bij.

Magazijn eind maart 2020 operationeel

Het pand dat verrijst op een kavel van 3.000 vierkante meter aan de Erasmusweg in Culemborg is mei volgend jaar klaar. De inrichting van het bakkenmagazijn door de Duitse system integrator PSB start daarna. Het project moet moet uiteindelijk eind maart 2021 volledig afgerond zijn. Cortenraad: “Daar is een hele belangrijke reden voor want dan bestaat CB 150 jaar, een mijlpaal dat we graag willen vieren met de opening van dit magazijn.”

Lees ook: Orderpicken met robots is vooral zoeken naar de juiste balans

Reageer op dit artikel