nieuws

Savills brengt nieuwe logistieke hotspots in kaart

Warehousing 998

De meest veelbelovende logistieke locaties voor nationale en Randstad distributie zijn onder ander de regio Lelystad, het gebied rondom Nijmegen, regio Zaanstad, Bleiswijk en Waddinxveen. Tot deze conclusie komt vastgoedadviseur Savills in een onderzoekrapport.

Savills brengt nieuwe logistieke hotspots in kaart

In de analyse getiteld ‘Spotlight Logistics: The quest for the next logistics hotspots’ is door de researchers van Savills gezocht naar een antwoord op de toenemende vraag van bedrijven naar alternatieve locaties voor vestiging van hun distributiecentrum. Die vraag is volgens de vastgoedadviseur ontstaan door een gebrek aan beschikbare ruimte en grote kavels voor nieuwe (XXL)-ontwikkelingen in de traditionele logistieke hotspots in met name het zuiden van het land.

Veel potentie Lelystad en Overbetuwe

Voor bedrijven als logistiek dienstverleners, verladers, retailers en e-fulfilment partijen met een landelijke afzetmarkt wordt, ‘niet geheel verrassend’, veel potentie toegekend aan het gebied tussen Rotterdam en Den Haag. Minder voor de hand liggende logistieke hotspot locaties die naar voren komen uit de analyse zijn de omgeving Lelystad (de runner up in de laatste logistieke hotspot van het jaar verkiezing, red.), het gebied rondom Nijmegen zoals Overbetuwe en de regio Zaanstad en Purmerend.

The quest for the next logistics hotspots

The quest for the next logistics hotspots

Bleiswijk populair in Randstad

Voor bedrijven die zich vooral richten op distributie in de Randstad – door Savills betiteld als ‘Agglo-logistiek’ – blijken logistieke hotspots zoals Bleiswijk, waar het mega-distributiecentrum van Zalando komt, Zuidplas, Waddinxveen en Berkel en Rodenrijs – verenigd in de logistieke hotspots A12 Corridor – het meest interessant te zijn.

 

Beschikbaarheid en kosten locatie

In de analyse naar de meest veelbelovende locaties zijn door de mondiale vastgoedadviseur de belangrijkste factoren in het huisvestingsproces van bedrijven meegenomen: de beschikbaarheid en kosten van arbeid en grond, de bereikbaarheid van hoofdinfrastructuur en de nabijheid van de belangrijkste afzetmarkten. In het onderzoek zijn – zo schrijf Vastgoedmarkt – beschermde natuurgebieden uitgesloten (Natura 2000, Nationale Parken en Natuurmonumenten).

Lees ook: Locatiekeuze logistiek: 5 belangrijke veranderingen voor beslissers

Reageer op dit artikel