nieuws

Jumbo wil dit keer absoluut zeker zijn (video)

Warehousing 4045

Gaat de mechanisatie van het orderpickproces in Nieuwegein werken? Karel de Jong van Jumbo ligt er dit keer geen seconde wakker van. Maar het is ook zeker geen kwestie van de knop omdraaien. Er ging een intensieve afweging en voorbereiding aan vooraf.

Jumbo wil dit keer absoluut zeker zijn (video)
Karel de Jong

Tijdens een presentatie op de komende Logistica duikt de supply chain director van Jumbo nog een keer kort in de historie. Het is namelijk niet voor het eerst, dat Jumbo zich werpt op het thema mechanisering van het orderpickproces. In 2007 had Karel de Jong zich al geruime tijd ingezet voor wat toen bleek tè vooruitstrevende technologie. Alle inspanningen ten spijt, het zorgvuldig uitgedokterde TRM systeem bracht niet het gewenste resultaat. Het systeem eindigde roemloos in delen op een tweedehands veilingsite.

Andere productassortiment dan toen

Maar dat weerhield De Jong er niet van om een nieuwe poging te wagen, maar dit keer met proven technology. Uitgangspunt was dit keer een positieve business case, maar dat niet alleen. Jumbo ziet zich genoodzaakt dit te doen vanwege de grote groei van het bedrijf; de verdere toename van het aantal reguliere winkels, Foodmarkten en Jumbo City’s. Verder is er uitbreiding van het assortiment en een grote vraag naar online winkelmogelijkheden. Om deze groei in goede banen te leiden, zal het NDC dat nu wordt gebouwd in Nieuwegein zich toeleggen op een snellere en efficiëntere toelevering van langer houdbare producten.

Later ook andere productstromen


“De TRM oplossing was destijds bedacht voor de snellopende producten. Nu gaat het om slow movers. Daar ligt voor ons op dit moment een betere business case”, zegt De Jong, waarmee hij niet wil zeggen dat andere assortimentsstromen niet geschikt zouden kunnen zijn voor mechaniseren. “Op termijn zullen we veel van het repeterende werk in onze dc’s over laten aan automatische systemen, waaronder robots.” Nu gaat het om 16.000 medium en slow movers in het in aanbouw zijnde pand in Nieuwegein, waarvan een deel zit in de zogenaamde long tail, producten die er wel moeten zijn maar waar relatief weinig vraag naar is. Een zo breed mogelijk assortiment leveren tegen laagste prijs, daar zit de uitdaging.

Gekozen voor proven technology

De Jong heeft met zijn team de beschikbare alternatieven zorgvuldig afgewogen. “Maar we hebben gekozen voor technologie die zich heeft bewezen, al jarenlang en ook met supermarktproducten die we hier hebben. Dus niet alleen met kleding of zo. Ook geen pilots meer. Als je daartoe hebt besloten, zijn de keuzes beperkt.”
Witron levert een oplossing die ingewikkelde stapelpatronen aan kan om veel verschillende formaten colli in één rolcontainer te krijgen. Afwegingen zijn er vooral geweest ten aanzien van het beheer van de installatie. “We willen niet in de discussie belanden met de leverancier over de uptime en de output van de machine. Witron is verantwoordelijk in de operatie en heeft daar zelf ook invloed op. Het is voor het eerst dat we dit zo doen.”

Meer over het mechanisatieproject en de contractuele aspecten vertelt De Jong tijdens de vakbeurs Logistica in Utrecht. Hij doet dat op 7 november in het Kennistheater Logistiek Academy. Aanmelden kan via de website van de Jaarbeurs.

 

Reageer op dit artikel