nieuws

Europese concurrentie in logistiek vastgoed loopt op

Warehousing 1475

De concurrentie om logistiek vastgoed in Europa neemt toe met een record opname van 11,9 miljoen vierkante meter in de eerste helft van 2019, rapporteert Savills.

Europese concurrentie in logistiek vastgoed loopt op

Vastgoedadviseur Savills houdt in alle Europese vastgoedmarkten de groei van e-commerce bij en deze data toont aan dat deze markt de drijvende kracht is achter de ongekende gebruikersvraag naar logistiek vastgoed in heel Europa.

Groeiende vraag van retailers

In markten zoals het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Frankrijk, waar meer dan tien procent van alle retail aankopen online gedaan wordt, bedroeg het opnameniveau respectievelijk 1,5 miljoen vierkante meter, 2 miljoen vierkante meter, 2,9 miljoen vierkante meter en 1,4 miljoen vierkante meter. Dit toont aan, zo schrijft Savills in het onderzoek (download pdf) over de Europese logistiek vastgoedmarkt, dat de groeiende vraag van retailers bijdraagt aan een opwaartse lijn in de opnamecijfers.

Toename logistieke activiteit Zuid-Europa

Volgens Marcus De Minckwitz, directeur regional investment advisory division bij Savills Emea zegt in zijn toelichting op de cijfers dat landen zoals het VK, Duitsland en Nederland de meeste belangstelling trekken. “We zien ook een enorme toename van de logistieke activiteit in Spanje, Portugal, Centraal- en Oost-Europa.”

‘Huurgroei op middellange termijn’

Savills verwacht dat de leegstand van distributiecentra in heel Europa blijft dalen in met name in de ‘core’ markten. De Minckwitz: “Aangezien de hoeveelheid nieuwe ontwikkelingen de vraag in de meeste markten niet kan bijhouden verwachten we een verdere huurgroei op de korte tot middellange termijn. Die groei zal het meest voelbaar zijn voor ‘prime’ distributiecentra op strategische locaties nabij belangrijke snelwegen, havens en luchthavens, aangezien de concurrentie op deze plekken heviger is dan ooit tevoren. De sterke gebruikersvraag op deze locaties trekt een aanzienlijke belangstelling van beleggers, waardoor de prijzen recordniveaus bereiken.”

Reageer op dit artikel